Kondziu Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 N16 k9k 1,5 dCi 2004 Autko straciło moc. wygląda jak by turbinka się załączała dopiero od ok 4000 obrotów Po podpięciu do kompa był błąd P0409. EGR był wyciągnięty i przeczyszczony choć nie za bardzo było z czego, był po prostu brudny. Nie było próby odpalenia silnika z odpiętą wtyczką. Kiedyś już się tak zdarzyło ale po przegonieniu minęło. Co bidulce może dolegać? Ps. na turbince jest dźwigienka, do czego ona służy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Dźwigienka odpowiada za ruch kierownic przy turbinie. Jeśli ktoś często muli auto po mieście, to kierownice się blokują. Czasami pomaga na to trochę ostrzejszej jazdy, w najgorszym razie rozebranie i czyszczenie turbiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Właśnie tamte okolice były podejrzane bo nie za ciekawie wyglądały. Wszystko wskazuje że trzeba będzie zapoznać się z panią turbinką. Przy sprawnej dźwigience da się nią poruszyć ręką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Nie mam u siebie zmiennej geometrii, ale wydaje mi się, że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Próbowałem nią poruszać ale efektu nie było, a bałem się żeby coś nie zepsuć Właśnie wracam z garage i pomimo użycia znacznej siły ledwie drgnęła. Po nowym roku trzeba ją rozebrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario632 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Wydaje mi raczej na pewno ze powinna dac sie ruszyc, nie wiem jaki masz tam dostep do niej. Ciegno ktore tam jest powinno sie przesuwac dosc znacznie przy ok 1 bar (cisnienia lub podcisnienia- nie wiem jak to jest w dci). A i rozebrać je w wiekszości przypadków nie jest łatwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Nowe wieści z frontu Autko zaczęło jeździć lepiej więc rozbieranie puki co odwołane ale na pewno to nastąpi, może jak będzie cieplej Dostęp rewelacyjny nie jest ale coś się wymyśli. Po dłuższym zastanowieniu też mi się wydaje że powinno się ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.