Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

(N15) Czujnik poziomu paliwa

Gość marans

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie koledzy

Od dłuższego czasu zadawałem sobie pytanie czy z moim czujnikiem poziomu paliwa jest wszystko ok. I wczoraj otrzymałem jasną odpowiedź. Otóż NIE !

Dokładniej mówiąc nie byłem pewien co do kontrolki o ile sama wskazówka poziomu paliwa działa o tyle kontrolka już nie. Postanowiłem ze będę jeździł do minimum tzn aż skończy się paliwo. Tak też zrobiłem i na szczęście paliwko skończyło się przed domem. Ale kontrolka się nie zaświeciła. Od momentu wejście wskazówki na czerwone pole do końca benzyny udało mi się zrobić 40km jeżdżąc po mieście. I teraz to co mnie interesuje. Czy jest możliwość sprawdzenia w jakiś sposób samej kontrolki bez wymiany całego czujnika i w jaki sposób to zrobić? A jeżeli juz wchodzi wymiana to również chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej ją wykonać.

P.S gdzie w bydgoszczy znajdę dobrego i uczciwego mechanika do mojej almy?

Możesz sprawdzić samą żarówkę od kontrolki - połączając ją na krótko do zasilania - akumulatora lub innego źródła 12V.

Poszperaj trochę na forum, bo temat czujnika poziomu paliwa był już wielokrotnie poruszany. Jest to dość powszechna usterka - dla mnie to żenada, bo jeździłem audi 80 z 89 roku i innymi autami i czujnik był precyzyjny i pokazywał dokładnie ilość paliwa w baku, pomimo, że samochody były starsze niż obecna alma.

W nissanach to działa, że żal. Najpierw stoi przez 200km pionowo a potem leci na dół jak wściekły.

ja mam to samo,kontrolka mi się nie zapala ale żarówka działa. sprawdzałem to wyjmując cały pływak ze zbiornika i tam jest taki kondensatorek który jest odpowiedzialny za rezerwę,jak paliwo się kończy to on się nagrzewa i powinna zapalić się rezerwa. mój się nie nagrzewał. być może to będzie to.ten problem mam od kiedy wyciągałem licznik i jakimś trafem przestawiłem wskazówkę od poziomu paliwa(opadła w dol za mocno)i od tego czasu rezerwa padła.a w Bydgoszczy mam zaufanego mechanika na ul. bocznej wjazd od ul. łęczyckiej.

poszukaj na forum. Było już dużo pisane na ten temat. Ja jeżdżę bez kontrolki i żyje. Podobno wymiana pływaka z czujnikiem załatwiała usterkę. pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...