Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N15 chip tuning silnika benzynowego

george

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ponieważ sprawa jest kosztowna; zastanawiam się. :whistle:

Powszechnie chip tuning wykonuje się na silnikach diesla - przyrost mocy jest tu zdecydowanie większy niż na silniku benzynowym. Pisząc chip tuning mam namyśli zmianę oprogramowania pamięci eprom w naszym ECU, nie implementację rezystora powodującą jedynie mały wzrost mocy/momentu kosztem zwiększonego zużycia paliwa :P

Chcę zapytać, czy ktoś z Was robił w modelu N15 z silnikiem benzynowym chip tuning, a jeśli tak, to jak z perspektywy czasu lub przejechanych km ocenia tą sprawę (osiągi, zużycie paliwa, wpływ na eksplatację silnika).

Jeśli ktoś robił chip tuning bo wcześniej zmieniał układ dolotowo-wylotowy - niech też wrzuci swoje spostrzeżenia.

Przeglądając tematy forum, zdaje sobie sprawę, że w cenie chip tuningu mógłbym zrobić tuning mechaniczny i mieć to samo (może nawet ciut więcej), ale nie mogę mieć wszystkiego naraz :dribble:

Dzięki za wszystkie sugestie.

Hej.

Skoro po wstawieniu moda np. dolot, robi się ECU Master (czyli poprawia program sterujący) tak by z moda wyciągnąć 100%, to chyba w normalnych warunkach też coś można poprawić :unsure:

Gość bartek14047

Witam

mam 1.5 benz n16 i też kiedyś chodził mi po głowie ten pomysł nawet się już umówiłem u znajomego i on mi powiedział że bezpiecznie i właściwie max z tego silnika można wycisnąć 110 KM aktualnie jest 90. Mówił że takie firmy obcym osoba nie robią tego albo robią ale raptem za 900 pln 5 -7 KM bo trzeba zgrać mapy i troche nad nimi posiedzieć i zwyczajnie się im nie chce bo za dużo roboty a za 900 wkładaja gotowy box ogólnie bez znajomego nieopłacalne.

No tak!

Trochę w między czasie podzwoniłem po tunerach i wychodzi na to, że chip tunning w tym modelu to wydatek w granicach 1000 - 1300zl, przyrost mocy ok. 7 do 9 kM i to przy zadbanym silniku.

Poradzono mi, żebym założył "świnkę", będzie taniej i efekt podobny. Teraz zapoznaję temat świnek :whistle: (ECU Master) od podszewki.

Pozdrawiam.

7-9 koni powiadają? :D Heh, może być trudne do uzyskania. Bez żadnych innych modów, nie jestem przekonany, czy jest w ogóle sens instalować świnkę. U mnie po przyspieszeniu zapłonu, modzie rozrządu rozrządu, CAI i zmienionym całym układzie wydechowym (SSAC, reszta 2,25 cala na dwóch tłumikach Magnaflow), świniak dał może ze 2 konie w peaku. Inna sprawa, że podniósł np. moment obrotowy nawet o 20 Nm w zakresie obrotów 2000-5000, co spowodowało, że auto zaczęło jeździć dużo lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...