Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[p11] Padł komputer sterujący silnikiem

Gość Borgis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taką sytuację z moją Primerą P11, 1,6, 10 lat i ponad 250 tys. kilometrów:

od pewnego czasu (jakiś miesiąc) podczas uruchamiania silnika czasami nie zapalała się lampka Check engine i oczywiście silnik nie zapalał (rozrusznik kręcił), wystarczało zazwyczaj kilkukrotne włączenie i wyłączenie zapłonu i lampka się zapalała. Ale po miesiącu metoda zawiodła i auto padło. Zawlokłem do elektryka i diagnoza była taka, że właśnie wyzionął ducha komputer i naprawa wyjdzie jakieś 1000 zł (czyli mniej więcej połowę wartości auta).

Popatrzyłem po różnych stronach i znalazłem te komputery po 100-250 zł.

Czy faktycznie zamiana/przepisanie/przekodowanie (nie znam się, moja wiedza o mechanice samochodowej zakończyła się na poziomie Poloneza) komputera kosztuje jakieś 700-800 zł?

Nie da się z rozbitka wyjąć dobrego, podłączyć do mojego i gotowe?

pozdrawiam

Michał

wyzionął ducha komputer i naprawa wyjdzie jakieś 1000 zł (czyli mniej więcej połowę wartości auta).

Oj bez przesady. Jesli uwazasz, ze Twoje auto jest warte 2tys to biore je bez ogladania.

Popatrzyłem po różnych stronach i znalazłem te komputery po 100-250 zł.

Czy faktycznie zamiana/przepisanie/przekodowanie komputera kosztuje jakieś 700-800 zł?

Nie da się z rozbitka wyjąć dobrego, podłączyć do mojego i gotowe?

Obawiam sie ze oprocz sterowania silnikiem ecu steruje jeszcze NATSem i alarmem - stad pewnie te koszty (ASO), ale moge sie mylic.

Gość donn_primerra

guzik tam. po pierwsze primo komp znowu nie taki stary wiec czemu by miał paść (ale i owszem moze się tak zdarzyć) moze być coś z zasilaniem ecu w kablach bądz w samym ecu koszt naprawy wtedy jest dosyc opłacalny gdy badnie którys ze scalaków kontrolka świeci.. spróbuj w innym warsztacie badz weż ecu zanieś do jakiegoś elektronika prawdziwego nawet takiego (RTV) podejrzewam ze chcą cie naciągnać na koszty. badz ostrorzny.. jezeli znajdziesz sprawne ecu pasujące do twojego auta (nie powinno byc problemu p11 troche jest) samo wpięcie go to banał a zgranie z twoim IMO 15 min roboty i około 300 zł (ja np tyle wołam)poszukaj dobrze w sieci są kolesie którzy oferują kompy bez blokady imo badz zdjęcie jej calkowite wtedy tylko wpinasz i ganiasz. mozesz też np szukać kompa z e stacyjką modułem imo kluczykiem oczywiście.. w pierwszej kolejności zanies ecu do jakiegoś niezalerznego elektronika.. to zwykłe urządzenie elektroniczne koleś szybko wykryje uszkodzenie (coś jak w tv ) do tego są normalne częsci... niedostępne są tylko scalaki kontrolery ale wtedy i ci twoji nawet za 1000 tego nie zrobią.

W P11 masz komputer Lucasa zapewne - Powiem tak: Możesz spokojnie przekładać, ja za swój zapłaciłem 100zł. W P10 mam ECU z P11. Jako że nie dało rady przełożyć audiolinka (kontroler immo) bo od dawcy był padnięty, musiałem zsynchronizowac go ze starym - robi się to przez synchronizację kluczy. Kosztowało mnie to 50zł. Cały Zabieg wyszedł mnie 150zł i śmiga pięknie.

Gośc Cie chcial orżnąć, ew. nie ma żądnej wiedzy więc sie dowiadywał cen usług w ASO + własna przycinka.

Jak chcesz 2000 za P11 to zezlomuj lepiej bo za taka cene to musi byc szrot-zezlomuj bo jeszcze sobie krzywde zrobisz jezdzac czyms takim

Gość longer 81

naprawa wyjdzie jakieś 1000 zł (czyli mniej więcej połowę wartości auta).

NO - KOLO TU TO TROCHĘ PRZESADZIŁEŚ ! WEZ TO POPRAW,BO ZARAZ BĘDZIESZ MIAŁ KLIENTÓW POD DOMEM NA TWOJĄ FURKĘ !

Proponuje serwis w piasecznie robia tam takie rzeczy w miare tanio szybko i co najwazniejsze dobrze. Jak cos to masz namiary i dowiedz sie co i jak

Elektronika samochodowa Jacek Grabowski

05-500 Piaseczno, ul. Puławska 31

mazowieckie

Tel.: 0048 22 7562535

• 2 tygodnie później...

Przepraszam, że tyle czasu się nie odzywałem, ale ważniejsze sprawy niż samochód miałem.

A teraz krótkie podsumowanie:

1. dziękuję za sugestię, abym komputer pokazał komuś, kto się na tym zna. Szybki zakup identycznego komputera z rozbitka, 20 minut na skopiowanie zawartości i gra i buczy.

2. 2 kilo PLNów rzuciłem tak pi razy drzwi. Oznaczało to tylko to, że nie jestem gotów zainwestować w to auto tysiaka.

pozdrawiam

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...