Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350z] Xenony - kilka pytan

zagenator
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Spalila mi sie zarowka w mojej Zetce - w instrukcji znalazlem ze jest to zarowka D2S 35W. Problem w tym, ze nie wiem jaka jest temperatura i nie wiem jaka kupic. Czy ktos moze mi pomoc w tej sprawie? Chodzi o model z 2007 roku.

Druga sprawa dotyczy samych zarowek - jakiegos konkretnego producenta polecacie, odradzacie?

• 3 miesiące temu...

doczepiam sie do tematu. Czy po sprowadzeniu auta z usa z ksenonami trzeba montować im spryskiwacz by przechodziły przeglądy? Pytanie takie zrodziło się w mej głowie dlatego że w starszych europejskich samochodach gdzie montowany był ksenon nie ma potrzeby dorabiać spryskiwacza. Jak to jest z 350z wersja US?

doczepiam sie do tematu. Czy po sprowadzeniu auta z usa z ksenonami trzeba montować im spryskiwacz by przechodziły przeglądy? Pytanie takie zrodziło się w mej głowie dlatego że w starszych europejskich samochodach gdzie montowany był ksenon nie ma potrzeby dorabiać spryskiwacza. Jak to jest z 350z wersja US?

nie trzeba... mase jeździ 350z bez spryskiwaczy i nikt nic nie pisał odnośnie problemów z przeglądem

okej , dzięki.

to ja napisze :P wszystko zależy od upierdliwości bądź znajomości w stacji diagnostycznej ;)w świetle prawa nie powinien przejść przeglądu tak jak większa część trupów poruszających sie po naszych drogach heh

Pzdr

• 1 rok później...

Odgrzewam kotleta ;)

Rok: 2004

Z-pack

Europa

Padł mi żarnik.

Wszelkie źródła podają, że w Zetce są lampki d2r. Ale one są do reflektorów bezsoczewkowych :|

Zadzwoniłem do serwisu i po VINie nie wychodzi jaki żarnik jest wsadzony. Trzeba wyjąć i sprawdzić. A jak wiecie, żeby dogrzebać się do lampy trzeba rozkrecić pół auta (dziwi, że nie trzeba silnika wyciągać :devil:).

Czy ktoś wymieniał żarniki w wersji europejskiej i może mi powiedzieć czy tam jest d2r czy d2s?

I czy d2r w ogóle się różni mocowaniem od d2s? Bo może nie ma to znaczenia czy r czy s...

Gość marekmks

Odgrzewam kotleta ;)

Rok: 2004

Z-pack

Europa

Padł mi żarnik.

Wszelkie źródła podają, że w Zetce są lampki d2r. Ale one są do reflektorów bezsoczewkowych :|

Zadzwoniłem do serwisu i po VINie nie wychodzi jaki żarnik jest wsadzony. Trzeba wyjąć i sprawdzić. A jak wiecie, żeby dogrzebać się do lampy trzeba rozkrecić pół auta (dziwi, że nie trzeba silnika wyciągać :devil:).

Czy ktoś wymieniał żarniki w wersji europejskiej i może mi powiedzieć czy tam jest d2r czy d2s?

I czy d2r w ogóle się różni mocowaniem od d2s? Bo może nie ma to znaczenia czy r czy s...

Euro 2003 ma na lampie napisane D2R

Gość marekmks

W życiu bym nie wpadł na to, żeby na lampie szukać. Ale faktycznie jest. D2R jak w mordę strzelił.

Dzięki mks. Stawiam browca przy okazji ;)

Ale jako ciekawostkę dodam, ze znam egzemplarz BMW E60 530d który na lampie ma napisane jedno a żarnik siedzi inny :D zagadka nie wyjaśniona, nawet ASO było zaskoczone ;)

potwierdzam, że żarniki trzeba wymieniac osobno, bo nie trafisz z temperatura zarnika i bedą Ci świecić w roznych barwach.

swoja droga sprawdź, czy aby Ci się kostka nie rozpieła, ja tez już miałem kupic zarniki, ale okazał się dobry i to właśnie kosztka się rozpieła.

Możesz zapytać o żarniki w sklepie http://www.xenon4you.eu/html - to jest sklep w Piotrkowie Tryb, gośc ma tam jakies pojęcie, bo tylko tym handluje - nie polecam, nie odradzam - kupiłem u niego żarówki i jestem zadowolony. a jak mu pokazałem zarnik to od razu się spytał od czego to jest, bo to jest bardzo drogi żarnik :-))

Pozdr!

utaszo,

Raczej się nie rozpieła... Od dłuższego czasu świecił niebieskawo, a w ostatnich dniach ostrym odcieniem niebieskiego, ale bardzo słabym światłem... Aż zgasło.

Co do cen to rozpiętość jest znaczna:

- Philips 4300K u mojego człowieka 150 zł, normalnie 300 zł

- Philips 6000K u mojego człowieka 300 zł, normalnie 500 zł

oczywiście za 1 szt.

Osram i Bosch trochę tańszy. Chinole mnie nie interesują.

mks,

Już takie cuda w autach się dzieją, że jakoś nie jestem zaskoczony, że napisane jedno, a siedzi co innego :P