Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Różnice między 1.4 Visia '08 i '09

Agamek12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już kilka osób zauważyło, chcę kupić pewnego NOTE'sa 1.4 VISIA '08, ale jestem targany wewnętrznymi sprzecznościami. Teraz dodatkowo dowiedziałem się, że w maju firma siostry będzie sprzedawać NOTE'sy VISIA '09 poliftingowe za cenę nieco wyższą, niż sprzedawany obecnie '08. I teraz moje pytanie: jaka jest różnica między modelem '08 a '09. Wiem, że różnią się zderzakami oraz troszkę napędem (drobne różnice w osiągach i spalaniu są pewnie spowodowane zmianami w oprogramowaniu silnika lub przełożeniami skrzyni biegów) - ale co jeszcze uległo zmianie?: jakość wykończenia, dodatkowe wyposażenie, itp. - porównanie folderów rocznika 2008 i 2009 nie daje mi pełnej wiedzy...

Aha, czy katalogowe średnie mniejsze spalanie rocznika 2009 jest w praktyce odczuwalne? - wiem, trudne pytanie, bo musieliby na nie odpowiedzieć użytkownicy jeźdzący obydwoma modelami...

PS. planuję przez cały weekend testować "swojego" NOTE '08 przed podjęciem ostatecznej decyzji o kupnie...

Edytowane przez Agamek12

Na pierwszy rzut oka - zmieniono zegary. Zamiast taniej pomarańczarni z połowy lat 90. są takie całkiem eleganckie, z delikatnym białym podświetleniem (działającym również przy wyłączonych światłach). Dodano też nad nimi ozdobnik z udającego metal plastiku, takiego, jaki jest na ramionach kierownicy.

Wydaje mi się też (ale tylko wydaje ze zdjęć, bo nie siedziałem w przedliftingowym i nie macałem), że ogólnie plastik deski rozdzielczej zmienił się na nieco przyjemniejszy.

Zegary rzeczywiście są bardziej czytelne i po prostu ładniej wykonane.

Przesunięto antenę na tył samochodu i chyba jest krótsza. Ciemniejszy czerwony kolor tylnych świateł.

Inna atrapa wlotu powietrza chłodnicy, nowe reflektory, troszkę inaczej wyprofilowana maska.

Inne radia, doszedł też taki srebrny uchwyt do otwierania schowka pasażera.

Zagłówki chyba też są inne proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Stare zegary z Acenty

Nowe zegary w tle - może ktoś ma link do lepszego zdjęcie?

Agamek a możesz zmienić nazwę tematu ? W tamtym czasie to Note nie było ... Dzięki.

Edytowane przez janusz_

Witam

Jestem posiadaczem już drugiego Notka wczesniej miałem Acente 1.4 z 2006 roku niewiem jaka jest roznica miedzy 2008 a 2006 ale moge przedstawic miedzy 2006 a 2009 teraz śmigam Tekną 1.6 2009r. muszę powiedzec ze troche zmian wprowadzili takie przykładowe zmianki światła zapalją sie dopiero po uruchomieniu się silnika w porzedniej wersji zapalały sie po przekręceniu kluczyka,po właczeniu blokady szyb mozna od strony kierowcy sterowac wszystkimi szybami w porzedniej wersji trzeba było wyłączyć blokadę zeby otworzyć to takie przykładowe zmiany ale znalazłoby się wiecej w załaczniku fotka Ntoka 2006 i 2009

Pozdrawiam

post-25991-1262694538,7364_thumb.jpg

post-25991-1262694678,983_thumb.jpg

post-25991-1262694785,6575_thumb.jpg

robert-o zdjęcia rewelacyjnie oddają różnice, może masz jeszcze fotki przodu aut byłby już komplet pokazujący różnice przed i po FL.

Dar tak to tempomat + ogranicznik prędkości.

Nowe liczniki są ładniejsze, to fakt.

Zastanawia mnie za to, dlaczego zamieniają położenie obrotomierza i prędkościomierza względem siebie? I to w jednym modelu samochodu.

Dla mnie mankamentem jest to ,że zegary świecą się przy wyłączonych światłach. Ostatnio przejechałem ok 3km bez świateł bo drogi były dość mocno oświetlone a wydawało mi się że mam je włączone.

Ale jeśli włączają się dopiero po uruchomieniu silnika, to co przeszkadza mieć je cały czas włączone? Poza tym jest jeszcze kontrolka.

Edytowane przez notek-a

Dla mnie mankamentem jest to ,że zegary świecą się przy wyłączonych światłach. Ostatnio przejechałem ok 3km bez świateł bo drogi były dość mocno oświetlone a wydawało mi się że mam je włączone.

to po co je wyłączasz przełącznikiem???zostawione po wyjęciu kluczyka i tak gasną a przynajmniej nie zapomnisz o włączeniu :P

No cóż, problem sam się chyba rozwiązuje. Jest wybór:

1. VISIA '08 zarejestrowana w styczniu 2009, wynajem długoterminowy (prowadził najprawdopodobniej jeden kierowca) za 33.500zł

2. VISIA '09 (po FL) zarejestrowana w październiku 2009, wynajem krótkoterminowy (wielu kierowców) za 38.000-40.000zł (ale do sprzedania dopiero w maju).

Więc jeśli się zdecyduję, biorę rocznik 2008...

Biorę ją na testy już jutro i jeżdzę do wtorku...:-)

Edytowane przez Agamek12

Agamek, dlaczego siostra chce Ci sprzedać używany samochód za cenę nowego? Cena nowej wersji Visia z klimą i metalikiem z rocznika 2009 to w promocji 41 100zł. I nie jeździł nim ani jeden kierowca.

Witam

Jestem posiadaczem już drugiego Notka wczesniej miałem Acente 1.4 z 2006 roku niewiem jaka jest roznica miedzy 2008 a 2006 ale moge przedstawic miedzy 2006 a 2009 teraz śmigam Tekną 1.6 2009r. muszę powiedzec ze troche zmian wprowadzili takie przykładowe zmianki światła zapalją sie dopiero po uruchomieniu się silnika w porzedniej wersji zapalały sie po przekręceniu kluczyka,po właczeniu blokady szyb mozna od strony kierowcy sterowac wszystkimi szybami w porzedniej wersji trzeba było wyłączyć blokadę zeby otworzyć to takie przykładowe zmiany ale znalazłoby się wiecej w załaczniku fotka Ntoka 2006 i 2009

Pozdrawiam

post-25991-1262694538,7364_thumb.jpg

post-25991-1262694678,983_thumb.jpg

post-25991-1262694785,6575_thumb.jpg

Ja mam Acente 1,4 z 2008 r. (wyprodukowany w październiku - generalnie jeszcze przed liftem) i u mnie jest tak:

- światła zapalają się po uruchomieniu silnika,

- po włączeniu blokady ja jako kierowca mogę sterować wszystkimi szybami, pasażerownie nie mogą (chyba że wyłączę blokadę).

Tak więc, coś jednak pomiędzy 2006 a 2008 r. Nissan zmieniał w wyposażeniu swoich aut. Zresztą u mnie (odpukać :) ) nie wystąpiły póki co żadne usterki opisywane przez Kolegów, więc może po cichutku były jakieś poprawki często ulegających awarii części mechanicznych.

Agamek, dlaczego siostra chce Ci sprzedać używany samochód za cenę nowego? Cena nowej wersji Visia z klimą i metalikiem z rocznika 2009 to w promocji 41 100zł. I nie jeździł nim ani jeden kierowca.

Cóż, to nie siostra chce sprzedać auto, tylko jej firma. A dlaczego w takiej, a nie innej cenie? Bo nie mogą sprzedać auta poniżej jego wartości księgowej. Poza tym rocznik 2009 będzie do kupienia dopiero w maju...

Poza tym najtańsze wersje istnieją niestety jedynie w cenniku - ja wczoraj dowiadywałem się u brokera i jedyne, co mógł zaproponować, to 42.600zł za taką wersję...

Edytowane przez Agamek12

Agamek, nie chcę Cię namawiać, ale jeśli bierzesz pod uwagę zakup nowego, to może podzwoń po salonach w innych miastach. Może gdzieś mają. A 42.600zł to za jaką wersję?

Agamek, nie chcę Cię namawiać, ale jeśli bierzesz pod uwagę zakup nowego, to może podzwoń po salonach w innych miastach. Może gdzieś mają. A 42.600zł to za jaką wersję?

Cóż, miałem nadzieję, że auto z 2009 roku będzie kosztować max. 35-36.000zł - a ponieważ będzie spooooro droższe (38.000zł kosztować będzie auto w najgorszym stanie, 40.000 w najlepszym), nie biorę go pod uwagę (i tak przekraczam założony na zakup auta budżet o 10.000zł).

A co do ceny 42.600zł - to cena wersji 1.4 Visia AC z 2009 roku bez metallica - ale wg brokera w całej Polsce jest (było wczoraj) tylko 3 egzemplarze..., z metallicem jest ich więcej i kosztują 44.300zł. Najwięcej jest podobno Acenty 1.4 z metalicem za 47.300zł. (info od dealera z Trasy Toruńskiej w Warszawie)

Aha, ważne w "moim" NOTE jest to, że za 33.500zł dostanę go z 2-ma kompletami opon - zawsze tysiąc do przodu...:-)

Edytowane przez Agamek12

Ok Agamek, rozumiem Twój wybór. Jeśli samochód jest w dobrym stanie i ma pewne pochodzenie, to warto.

Nie rozumiem tylko dlaczego cena na oficjalnej stronie Nissana jest niższa od tej, którą podaje "broker".

Nie rozumiem tylko dlaczego cena na oficjalnej stronie Nissana jest niższa od tej, którą podaje "broker".

Ja wiem, czy broker jest droższy?: według strony Nissan-a cena podstawowa za auto 45.900zł + 3.800zł (za AC) + 1.700zł (metallic) - 8.000zł (upust) = 43.400zł. Ale broker daje "gratis" opony zimowe i dywaniki...

Edytowane przez Agamek12

Agamek,tak jak pisał Notek-a,podzwoń posprawdzaj po dilerach,ja nawet po rabacie otrzymałem zimówki gratis,dywaniki,nakładki na progi(metal) i coś tam jeszcze.Nawet gdyby mi przyszło dopłacić ze 2 tałzeny za nieuzywany to bym dopłacił,a nie pchałbym się w używkę i to jeszcze firmówkę.

Ja nie kupię auta za ponad 35.000zł, nie mogę sobie pozwolic na naruszenie oszczędności - a już napewno nie NOTE'sa...

A co nowego (z salonu) auta - jeszcze 2-3 miesiące temu rozważałem zakup, ale... Octavii MINT 1.6i za 48.000zł (cóż, prezes zauważył kryzys)... - w życiu nie kupiłbym nowego NOTE za ponad 45.000zł...

Edytowane przez Agamek12

Cóż, to nie siostra chce sprzedać auto, tylko jej firma.

Tym bardziej mocno bym się zastanowił nad kupnem. Pytałeś się dlaczego sprzedają ? Bo na pewno nie żeby zarobić tylko stracić. Ja bym takie auto sprawdził dokładnie nie patrząc na to że to firma siostry. Jak już pisał JACKO - czasem lepiej dopłacić do nowego i mieć spokój. Cuda naprawdę rzadko się zdarzają.

Ja wiem, czy broker jest droższy?: według strony Nissan-a cena podstawowa za auto 45.900zł + 3.800zł (za AC) + 1.700zł (metallic) - 8.000zł (upust) = 43.400zł. Ale broker daje "gratis" opony zimowe i dywaniki...

najtańsza oferta jaką znalazłem z klimą :

http://impwar-wroclaw.otomoto.pl/nissan-note-nowy-salon-C9567741.html