Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

centralny zamek wariuje, sam zamyka

Gość luszczek54

Rekomendowane odpowiedzi

Gość luszczek54

Witam wszystkich.

Na początku chciałbym zaznaczyć, że jestem nowy, więc nie wiem czy w odpowiednim dziale pisze, z góry przepraszam jeśli robię coś nie tak. Posiadam Primerę p10 2.0d slx 93' i mam z nią mały, ale uciążliwy problem. Centralny zamek od czasu do czasu wariuje. Po naciśnięciu przycisku otwierania drzwi (koło ręcznego), drzwi otwierają się, a następnie same zamykają. Czasami zamknięcie następuje po kilku sekundach, a czasami od razu, w chwili naciskania guzika. Jest to uciążliwe z tego względu, że gdy chcę wyjąć coś co znajduje się na tylnym siedzeniu to nie zdążę wyjść z samochodu, a drzwi już się zamkną. Aby otworzyć drzwi muszę kilka razy naciskać przycisk (w tym czasie drzwi otworzą się, zamkną, otworzą, zamkną... itd.) aż w końcu otworzą się na dłuższą chwilę. Mam jeszcze drugi problem, który nie jest tak istotny ale przy okazji zapytam. Otóż, przyciski elektrycznego otwierania szyb w drzwiach z tyłu pozwalają tylko na domknięcie szyb, natomiast nie można nimi otwierać. Zatem aby otworzyć szyby z tyłu korzystam z przycisków znajdujących się koło ręcznego. Jakie mogą być przyczyny tych dwóch problemów? Przepraszam, że rozpisałem się na tak błahy temat ale mam nadzieję, że udało mi się dobrze opisać sytuację. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Zapomniałem dodać, że w aucie słychać jakieś pstrykanie, tak jakby w drzwiach z przodu od strony pasażera. Nie wiem czy to istotne, ale być może ktoś już się spotkał z podobnymi problemami jak moje, których objawem było "pstrykanie":D

Witam. Podłączę się do tematu - dzisiaj stało mi się to samo z centralnym. Dodam, że odpiąłem przełącznik przy "ręcznym" i nic to nie dało. Poza tym cały czas słyszę gdzieś pstrykanie - jakby klepał przekaźnik pomimo, że wyjmę kluczyk ze stacyjki. Dla bezpieczeństwa na każdym postoju odłączam akumulator...

Przy prawej nodze pasażera za plastikiem jest centralka od centralnego zamka, na początek spróbujcie odłączyć ją i zobaczyć czy cykanie minie, druga sprawa to czy macie do centralnych pilota czy otwieracie z kluczyka, jeżeli z pilota, to zapewne w drzwiach kierowcy jest dołożony siłownik (w serii go nie było), który może sprawiać problemy, trzeba rozebrać tapicerkę drzwi i tam zerknąć, jeżeli z kluczyka to w drzwiach jest mikrostyk do sterowania centralnym, który również może się zepsuć i powodować takie zachowanie zamka.

Co do szybek z tyłu, typowa usterka w P10, trzeba wyjąć przyciski z drzwi, delikatnie rozebrać i przeczyścić w nich styki, po tej czynności wszystko wróci do normy.

Gość Bartek_1983

Mam podobnie tylko że u mnie jak nacisnę otwieranie to zamyka się od razu i łapie gdzieś za 2-3 razem. Zauważyłem że dzieje się tak tylko gdy samochód jest skuty lodem. W innym przypadku wszystko jest elegancko. Co to może być??

Gość luszczek54

Raf4rb- dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: ten mikrostyk do sterowania centralnym zamkiem znajduje się po stronie pasażera czy w drzwiach kierowcy? Centralny zamek mam bez pilota, otwieram kluczykiem.

Chciałem dodać, że problem z otwieraniem występuje tylko przy korzystaniu z przycisku koło ręcznego, kluczykiem otwieram bez problemów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...