Gość kaczor91 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Witam, mój znajomy ma problem i prosił mnie o zamieszczenie tutaj tego zapytania... Czy jeśli przez przypadek zostało dolane trochę benzyny do układu chłodzenia (pomylenie bańki) to spowoduje to jakąś awarię? Wybuch? Proszę o szybką odpowiedź... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt28 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Witam, mój znajomy ma problem i prosił mnie o zamieszczenie tutaj tego zapytania... Czy jeśli przez przypadek zostało dolane trochę benzyny do układu chłodzenia (pomylenie bańki) to spowoduje to jakąś awarię? Wybuch? Proszę o szybką odpowiedź... Pozdrawiam Trochę, to znaczy ile? Jak rozumiem, kolega przez pomyłkę dolał do zbiornika na płyn chłodniczy benzyny? Nie wiem jak ocenia to inni, ale moim zdaniem, ma on w układzie dwie rożne substancje o dwóch rożnych gęstościach, dodatkowo niemieszalnych, o rożnych własnościach chemicznych. Benzyna, w wyniku ciśnienia i temperatury w układzie będzie parować, tworząc dodatkowe ciśnienie - podejrzewam że może się to skończyć rozerwaniem gumowych elementów układu. Dodatkowo, jako lżejszą od płynu chłodzącego będzie tworzyć mieszaninę oddzielona od siebie tzw powierzchnią fazową - co może skończyć się powstaniem emulsji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kaczor91 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 hmmm aha rozumiem... trochę zebrał strzykawką, lecz trochę chyba zostało... pozostawił na noc w garażu otwarty wlew do tego pojemniczka... powinno chyba teraz być ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 A czy nie prościej, bez gdybania na temat ew. skutków, wymienić cały płyn? 4-5l np Dynagelu, to nie majątek, a sen spokojny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.