Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Układ chłodzenia

Gość kaczor91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój znajomy ma problem i prosił mnie o zamieszczenie tutaj tego zapytania...

Czy jeśli przez przypadek zostało dolane trochę benzyny do układu chłodzenia (pomylenie bańki) to spowoduje to jakąś awarię? Wybuch?

Proszę o szybką odpowiedź... Pozdrawiam

Witam, mój znajomy ma problem i prosił mnie o zamieszczenie tutaj tego zapytania...

Czy jeśli przez przypadek zostało dolane trochę benzyny do układu chłodzenia (pomylenie bańki) to spowoduje to jakąś awarię? Wybuch?

Proszę o szybką odpowiedź... Pozdrawiam

Trochę, to znaczy ile?

Jak rozumiem, kolega przez pomyłkę dolał do zbiornika na płyn chłodniczy benzyny?

Nie wiem jak ocenia to inni, ale moim zdaniem, ma on w układzie dwie rożne substancje o dwóch rożnych gęstościach, dodatkowo niemieszalnych, o rożnych własnościach chemicznych. Benzyna, w wyniku ciśnienia i temperatury w układzie będzie parować, tworząc dodatkowe ciśnienie - podejrzewam że może się to skończyć rozerwaniem gumowych elementów układu. Dodatkowo, jako lżejszą od płynu chłodzącego będzie tworzyć mieszaninę oddzielona od siebie tzw powierzchnią fazową - co może skończyć się powstaniem emulsji.

hmmm aha rozumiem... trochę zebrał strzykawką, lecz trochę chyba zostało... pozostawił na noc w garażu otwarty wlew do tego pojemniczka... powinno chyba teraz być ok?

A czy nie prościej, bez gdybania na temat ew. skutków, wymienić cały płyn?

4-5l np Dynagelu, to nie majątek, a sen spokojny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...