Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ciezko wchodzi 3 bieg

muchamati2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie do posiadaczy tino otóz mam 2.2 di i od poczatku kiedy kupiłem moje tino 1,5 roku temu nie raz ciezko wchodzi 3 bieg. Musze nie raz troche poszperac zeby weszła 3 czy wszyscy tak mają???

podobno w tino to normalne, gdyż dużo osób narzeka na 3. ja mam 1.8 i też niekiedy musze jej dłużej poszukać...

Witam u mnie podobna sytuacja z tym że jeśli przerzuca sie z dwójki na 3 -kę to wszystko ko ale z 4-ki na 3-ke to jest problem ale radzę sobie z podwójnym wysprzęglaniem czyli luz przygazówka i bieg i jest ok pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Gość rogerowaty

Witam mam pytanie do posiadaczy tino otóz mam 2.2 di i od poczatku kiedy kupiłem moje tino 1,5 roku temu nie raz ciezko wchodzi 3 bieg. Musze nie raz troche poszperac zeby weszła 3 czy wszyscy tak mają???

może mają i nie wiedzą że to leczale

zależy czy jakiekolwiek czynności serwisowe robiłeś przy skrzyni

po lekturze tego forum wyniosłem właśnie problem z biegami i przy zakupie wiedziałem czego szukać i fakt był dokładnie taki objaw

po przyjechaniu do kraju i w pierwszym 1k km skrzynia została rozebrana i oczom ukazał sie widok porażający

mam jeszcze oryginalne łożyska z przebiegu +/- 150kkm ... powierzchnie ślizgowe wyorane jak na torze bobslejowym ... dla zainteresowanych foto

po małym serwisie całkiem miło przekłada biegi ... mogło być lepiej ale nie wszystko miałem po ręką z innego dawcy na przekładkę a jeszcze by się coś do wymiany znalazło

być może to wina poprzedniegu użytkownika i braku wymiany oleju ... niewiadomo co zalane ... może fabryczny ?

olej zalałem Castrol syntetyk ... może troche przesada ale można tanio kupić jak się poszuka (ilość motywuje), wycieków brak

łożyska wałków szczęście takie że współczesny zamiennik made in Japan kosztuje coś kole 50,00 ... no tu żartów nie ma

główne łożysko cena troche zaporowa >300,00 a w serwisie można sprawdzić jak ktoś sie chce zestresować

o ile poprzedni kierownik nie był "dentystą" jeden objaw to troche wróżenie ... czekanie na kolejne objawy to bardziej precyzyjna diagnoza o ile to nie jest nagiminne i tylko przy jednym przełożeniu

opisany objaw może pasować do synchronizatora ... 3 bieg w warunkach miejskich jest bardzo intensywnie eksploatowany

może wystarczy 2x sprzęgło wcisnąć bez operowania gazem ... co też może sugerować problem z synchronizatorami

olej w skrzyni podlega wymianie wbrew temu co niektórzy piszą, serwis też zaleca wymianę, chyba w serwisówce 60kkm w normatywnych warunkach przewidzieli typ oleju Nissan ZX tajemniczo brzmi :) ale to popularna oliwa ino troche dużo tego wchodzi

nie wiem czy pomogłem

sama wymiana oleju troche pomaga ale nie wyleczy zużycia mechanicznego, koszt akceptowalny, "na podwórku" można zrobić ... ino oliwe odstawić w opisanym baniaku

jak masz dostęp do zaufanego warsztatu to śmiało na podnośnik i otworzyć dziada i wałki wyciągnąć, koszt j/w plus to co wyjdzie i czas ... na oko w 500-600 powinno sie udać nawet jak jakieś łożyska czy syncho się trafi

nie trzeba skrzyni zdejmować, rozpina się lewą kolumnę ze sworznia ... osłona, obudowa ze stadem śrub i z oporami ale się da i dostęp prawie komfortowy

co po otworzeniu się okarze, zabezpieczyć się należy w dostęp do łożysk, synchro i oliwe ... gorzej jak coś na wałkach to dawcy szukać

może Siedlce pomogą przy okazji jakiś podróży skoro jeszcze jeździ

z relacji serwisu ASO wynika że 3 roczniki tak miały, szczególnie przy silnikach 1.8-2.0 i 2.2DI do roku 2003 w skrzyniach 5b, później się chyba połapali i tylko pojedyncze przypadki się trafiają

muchamati2 poszukaj tematów w dziale Almera o skrzyniach biegów, temat znany i szeroko omawiany. A czy przypadkiem, nie cieknie Ci z uszczelniacza półosi?

Dużo osób,, w tym ja, podobne usterki robiło u Dmowskiego w Siedlcach http://lukaszdmowski.prv.pl/

Jeżeli z uszczelniaczem jest w porządku, sądzę, że wymiana oleju rozwiąże temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...