Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Zawieszenie - skrzypienie

Gość datyn
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam Nissana Almerę N16 2.2 Di z 2001 r. Problem polega na tym, że przy najechaniu na większą dziurę pojawia się wyraźne skrzypienie w przednim zawieszeniu.

Skrzypienie jest wzmorzone w deszczowe lub mroźne dni. Byłem już u 3 mechaników i wszyscy mówią, że w zawieszeniu wszystko jest w porzadku.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Pozdrawiam,

Marcin

-------------

Auto ogłoszenia darmowe - www.advertal.pl

Jeżeli w ciepłe dni, albo po rozgrzaniu auta ( dłuższej jeździe ) skrzypienie zanika, to nic się nie dzieje. Znane są przypadki, że w nowych salonowych autach, też się to zdarza. Skrzypienie powodują stwardniałe gumy ( najczęściej osłony amortyzatorów )

Witam Panowie

U mnie dokładnie tak samo skrzypi przy zimnym aucie jak najeżdżam na próg zwalniający, mechanik powiedział mi że to normalne bi zimne gumy skrzypią.

Pozdrawiam

Gość bartek14047

Witam

W mojej almerce zauważyłem ale tylko kiedy popada deszcz i ogólnie jest mokro to sa takie stuki jakby nie wiem dobijał amor ale nie dobija elektromech powiedział mi żebym to sprawdził i byłem i powiedzieli że wszystko jest okey :/

pęknięte gumy wahaczy przednich.

Tego nie widać na podniesionym aucie ani na stojącym, pęknięcia są widoczne na szarpakach gdy koło jest naginane.

i to własnie skrzypi, gdyż guma się trze w tym elemencie.

na allegro koszt jednej szt 65zł.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Gość majsterus

hehe

pudło, nikt nie ma racji :D:D

otóż panowie,

tuleja czy guma stabilizatora się przestawia, ucieka górna strona spod obejmy, i wychodzi bokiem i tam jest luz i skrzypi:D

img9682.th.jpg

możliwe sprawdzenie tylko po wymontowaniu amortyzatora....wyszło przy okazji strzelonej sprężyny.

i prawdopodobnie tak zostało złożone w fabryce, gdyż nie ma zużycia na stronie, która została wysunięta.

Cóż nissan był kiedyś japoński teraz to szmelc.

Edytowane przez majsterus