Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Hatchback - tylna półka

Gość Crushpl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o rady , sposoby jak wyciszyć hałasującą tylną półkę. Proszę o rady koleżanek i kolegów którym udało się rozwiązać ten problem.

Mój patent:

Ja przykleiłem 2 paski uszczelnienia gąbkowego do okien. Trzaska trochę mniej ale za to skrzypi na podobieństwo dźwięku kiedy styropian trze o styropian - rozwiązanie marne ( Nie polecam).

Edytowane przez Crushpl

A co ty chcesz od tej półki??? Przecież ona nie trzeszczy. Może wypadła ci z zawiasów albo ci sie obluzowały. Ja mam w niej głosniki 6x9 blaupunkta i nawet pod wpływem basu nie drgnie.

Witam

Proszę o rady , sposoby jak wyciszyć hałasującą tylną półkę. Proszę o rady koleżanek i kolegów którym udało się rozwiązać ten problem.

Mój patent:

Ja przykleiłem 2 paski uszczelnienia gąbkowego do okien. Trzaska trochę mniej ale za to skrzypi na podobieństwo dźwięku kiedy styropian trze o styropian - rozwiązanie marne ( Nie polecam).

stuka,stuka,masz 100%racji,ja przykleiłem od spodu zaraz po kupnie(w salonie,to jedyne auto którym jeździłem więcej niż 3 lata) po kawałku "rzepa"i przez 9 lat była cisza jak makiem zasiał :devil: teraz jeździ nim kolega i dalej się nie uskarża :whistle: p.s.do dzisiaj ma orginalny akumulator(panasonic)który nigdy nie był nawet doładowywany prostownikiem!!! a skończyła 10 lat w grudniu.w micrze córki padł po 3 latach :angry: no cóż,made in france -jebance

a cha ,zapomniałem o najważniejszym.w miejscu 3 światła stopu na półce założyłem 3 cm gumowej uszczelki(coś takiego jak w drzwiach)i to zdecydowanie najlepiej działało.

Edytowane przez manix

Jak ma się zainstalowane ciężkie głośniki w półce to nie dziwota, że półka ani drgnie. Problem leży w gumowych odbojnikach zamontowanych w klapie, które mają za zadanie dociskać półkę w czasie jazdy. Niestety szybko ulegają deformacji i nie spełniają swojej roli. Ja próbowałem podklejając kawałki pociętej piankowej izolacji do rur (takiej srebrno szarej) działało przez miesiąc a potem się uklepała ta pianka i znowu cholerna listwa usztywniająca półkę zaczęła łomotać na wybojach. Spróbuję wepchać tę piankę w te gumowe odbojniki (mają otwór w środku) co by je "spęcznieć". Może to pomoże?

Moja rada to wstaw se porządnego suba to bagażnika to nie bedziesz nic słyszał heh. Nom może jedynie tablice rej na klapie. :rolleyes:

Gość Bartek_1983

Ja zauważyłem u siebie że plastikowe zawiasy do których zamocowana jest półka latają w otworze :devil: luzem i to chyba w tym właśnie miejscu półka najbardziej hałasuje bo lata od góry do dołu na wybojach. A że są one plastikowe to tłuką się niemiłosiernie. Zakupiłem już poxipol i tak zbieram się od prawie miesiąca żeby je przykleić na stałe. Próbowałem już raz ośmiorniczką ale to największy badziew jaki tylko jest.

Edytowane przez Bartek_1983

Ja ptóbowałem podkleić zawiasy filcem ale mi nie wyszło :D Trezpienie które wchodzą w zawiasy to też lekka lipa bo się wycieraja - kiedyś okleiłem je izolacją i zrobiło się cicho. Niestety izolacja się wyrobiła i znowu się telepie :/

Ja ptóbowałem podkleić zawiasy filcem ale mi nie wyszło :D Trezpienie które wchodzą w zawiasy to też lekka lipa bo się wycieraja - kiedyś okleiłem je izolacją i zrobiło się cicho. Niestety izolacja się wyrobiła i znowu się telepie :/

zróbcie tak jak mówię.na wysokości światła stopu podkleić rzepem,lub kawałek gumy(uszczelki jak pisałem wyżej -to działa :devil:

ja podkleiłem mocowanie zawiasów bo sie ruszały w otworach i wywaliłem to metalowe wzmocnienie półki, na koniec przykleiłem 4 filcowe podkładki w miejscach gdzie styka się półka z plastikami bagaznika i jest idealna cisza

ja podkleiłem mocowanie zawiasów bo sie ruszały w otworach i wywaliłem to metalowe wzmocnienie półki, na koniec przykleiłem 4 filcowe podkładki w miejscach gdzie styka się półka z plastikami bagaznika i jest idealna cisza

Czy po odkręceniu tej metalowej listwy wzmacniającej tylną półkę może się ona połamać ?

Po co jest to wzmocnienie ??

Ja proponuję inne, bardzo proste rozwiązanie. Otóż przyklejamy magnesy do półki oraz krawędzi plastikowej obudowy i po kłopocie :) Powinno się wszystko trzymać a przy otwieraniu klapy też nie będzie kłopotu. Oczywiście mowa o takich słabszych magnesach nie neodymowych itp. bo klapy nie otworzycie :)

Czy po odkręceniu tej metalowej listwy wzmacniającej tylną półkę może się ona połamać ?

Po co jest to wzmocnienie ??

To wzmocnienie usztywnia półkę i dociąża z tyłu, niestety z czasem to dociążenie jest niewystarczające.

• 1 miesiąc temu...

ja dałem uszczelkę od golfa 2 z drzwi dookoła półki - pasuje idealnie i wygłusza dodatkowo sprzęt audio bo przylega super. a na boki

dałem uszczelkę taką jak do drzwi czy szyb co można kupić w każdym sklepie

• 2 miesiące temu...
Gość Mlody666

Ja zastosowałem kolejny patent i ten w końcu działa. Do środka gum zamocowanych na tylnej klapie które mają trzymać półke włożyłem sztywno zwinietą folię - rozwiązanie tymczasowe - dolcelowo chce je wypełnić elementami z odpowiednio ukształotowanej pianki montazowej lub sztywnej gąbki. Tak czy inaczej od zastosowania tego patentu mam w autku cisze :D Tylko przy wciskaniu czegoś w te gumy trzeba uważac zeby ich nie wyrwac z klapy bo porem ciezko spowrotem zamocowac :D

Ja zastosowałem kolejny patent i ten w końcu działa. Do środka gum zamocowanych na tylnej klapie które mają trzymać półke włożyłem sztywno zwinietą folię - rozwiązanie tymczasowe - dolcelowo chce je wypełnić elementami z odpowiednio ukształotowanej pianki montazowej lub sztywnej gąbki. Tak czy inaczej od zastosowania tego patentu mam w autku cisze :D Tylko przy wciskaniu czegoś w te gumy trzeba uważac zeby ich nie wyrwac z klapy bo porem ciezko spowrotem zamocowac :D

kilka dni temu robiłem to samo tyle, że wersja na stałe :) mianowicie gdzieś zdobyłem sztywną gąbkę, która nie powinna się deformować i wcisnąłem w otwór. Miałem jeszcze problem z jedną gumą, której nie było, ale udało się wyciąć podobny kawałek i póki co jest bardzo przyjemnie

Ja natomiast zastosowałem patent z uszczelką okienną. Jako, że robię w fabryce okien to poszukałem na magazynie w miarę grubej, czarnej uszczelki od profilu, następnie przykleiłem ją po długości tych bocznych plastików, na których opiera się półka - teraz na dziurach już nie ma tego klepania :) Czarna uszczelka ładnie się komponuje z szarym plastikiem, starannie to wykonałem, jeśli ktoś pierwszy raz to widzi to nawet nie skapnie się, że to nie jest oryginalnie.

Ja natomiast zastosowałem patent z uszczelką okienną. Jako, że robię w fabryce okien to poszukałem na magazynie w miarę grubej, czarnej uszczelki od profilu, następnie przykleiłem ją po długości tych bocznych plastików, na których opiera się półka - teraz na dziurach już nie ma tego klepania :) Czarna uszczelka ładnie się komponuje z szarym plastikiem, starannie to wykonałem, jeśli ktoś pierwszy raz to widzi to nawet nie skapnie się, że to nie jest oryginalnie.

Ten patent zastosowałem już w lutym...

To jedno z wielu elementów "do zrobienia". Od 2 miesięcy walczę z dalszymi elementami wyposażenia bagażnika... ;)