Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Schowek pasażera - podświetlenie

MICEN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Podświetlany i chłodzony (ale trzeba sobie to włączyć) powinien być.

A jak włacza się chłodzenie w schowku ? i po czym poznać w zimie że jest i działa ? jest jakaś dioda dźwięk czy co innego ? Pytam bo też muszę sprawdzić czy znowu cos zamienili bez mojej wiedzy.

Edytowane przez Kielce44

Gość +2qq_komar

Trzeba rąsię troszkę głębiej włożyć i odsłonić taki wlot powietrza... Zasłonięty - chłodzenie nie działa, odsłonięty - chłodzenie działa ;)

U mnie ten "zaworek" jest w głębi po lewej :D u Was drodzy koledzy pewnie też ;)

pozdrawiam

Po wsadzeniu głowy do schowka okazało się ...

oryginalnie źle zainstalowana lampka - dociśnięcie ją uruchomiło.

Zatem jaki jest poziom serwisu Nissan Polody który stwierdził, ża Qashqai nie ma lampki w schowku - zatem nie ma się co tam palić.

Teraz sobie jeżdżę i z wrażenia co chwila tam zaglądam.

Był klimatyzowany, teraz jest również oświetlony.

Edytowane przez MICEN

To podświetlanie zamontował i wymyślił jakiś kretyn!!W schowku nie ma krańcówki tylko żaróweczka świeci się cały czas!!!!Aby ją wymienić należy zdemontować cały schowek-wyjąć go!!!U mnie już 2 razy się spaliła.A chłodzenie też działa cały czas.Trochę mniej jak się zamknie tą klapkę,ale ona jest po prostu nieszczelna i zimne powietrze dalej leci.

Gość +2qq_komar

Witam,

Kurcze, Hackler potwierdziłeś moje podejrzenia. Też mi się wydawało, że ona sie cały czas świeci

Micen a jak tam oznaczenie silnika 2.0dci ??

Pozdrawiam

Edytowane przez +2qq_komar

Nie, nie działa cały czas.

Wejdź do auta, zamknij pilotem, otwórz schowek i jest ciemny.

Poza tym na pewno działa jak drzwi od lodówki...

Bo go niema!!!!!!!Jak odpalisz silnik to schowek już jest podświetlony!!Obojętnie czy jest otwarty czy zamknięty.Podczas jazdy otwórzcie schowek i dotknijcie żaróweczki,jest gorąca.Na 100% nie działa jak lodówka.Rozbierałem(wyjmowałem)czały schowek i nie ma krańcówki.

Gość janusz-pawlak

Hej,

Prosty test - wsadziłem komórkę nagrywającą filmik do schowka i zamknąłem go. Hehe .. nie działa to jak lodówka ;)

Pozdrawiam

Negatywne spojrzenie

No to wiemy już dlaczego schowek musi być chłodzony, aby plastiki się nie stopiły

Pozytywne spojrzenie

Musi się świecić aby plastki nie popękały przy chłodzeniu

jp

Dobre z tymi plastikami :P ,ale niestety przez to ciągłe świecenie lecą żaróweczki.Ich wymiana to jest jakaś masakra!!!Wystarczyło zrobić większy otwór,aby można było ją złapać palcami.

Gość janusz-pawlak

Dobre z tymi plastikami :P ,ale niestety przez to ciągłe świecenie lecą żaróweczki.Ich wymiana to jest jakaś masakra!!!Wystarczyło zrobić większy otwór,aby można było ją złapać palcami.

A wymieniać trzeba bo inaczej plastiki popękają :rolleyes:

• 4 lata później...

Witam. Czy komuś udało się wymienić żarówkę w schowku bez jego demontażu (jakieś delikatne szczypce itd.), jaka żarówka jest tam zamontowana?

Jest to do wykonania, mnie się udało ale szybciej jest odkręcić schowek. Następnym razem odkręcę schowek przy wymianie, ponieważ żarówka świeci cały czas to zapieka się w oprawce i jest kłopot ją wyciągnąć. Robiłem to takimi szczypczykami lekarskimi bo na nic innego nie było tam miejsca.

Ja bym już dawno założył krańcówkę .

Wystarczy kupić żarówkę ledową np .taką

LED T5 R5 

i może sobie świecić ile chce bo się nie nagrzewa . Ja osobiście w ogóle ją wyciągnąłem i tyle

Ja już dawno zmieniłem na ledową. Polecam ten prosty zabieg każdemu. Ciepła barwa, schowek przepięknie i mocno oświetlony. Aż miło się zerka po zmroku :)

Ja bym już dawno założył krańcówkę .

W J11 zaś poszli w drugą stronę - schowek świeci się tylko gdy są włączone światłą mijania - a w dzień, albo w nocy przy zgaszonym silniku - ciemność.. Chyba z ekooszczędności.

Ja dawno na to oświetlenie nie zwracałem uwagi . Dziś je sprawdziłem i działa przy włączonym silniku .Oszczędnościowe te światło, jakoś dziwnie mało "widoczne" ...ale może TTTM ?

Może oświetlenie Led rozwiązałoby mój problem ze sporadycznym ale rozładowaniem się akumulatora ? Myślę ,że czasami nie wyłącza się oświetlenie w bagażniku lub schowku , którego nie widać . Servis nic nie "znalazł" a jak dłużej samochód postoi to i takie są skutki...

Mam prośbę do kolegów, którzy montowali o dokładne określenie typu żarówek Led .

Edytowane przez nowy 2011

Może mało widoczne, bo oprawka wypadła z mocowania :D? Albo się wytopiła, bo się świeci cały czas po stacyjce... :whistle:

U siebie wymieniłem wszystkie żarówki na LED. Kabina jest znacznie lepiej oświetlona i oświetlenie nie bierze tyle prądu, choć i tak dużo nie brało :)

Bardzo ważne, to musicie zaopatrzyć się w próbierkę napięcia z przewodem do masy (za kilka złotych) i sprawdzić na którym pinie się zaświeci (+12v). Trzeba też wiedzieć gdzie żarówka ledowa ma +. Można to sprawdzić, podpinając ją na krótko do źródła zasilania 9-12v i sprawdzić kiedy zaświeci, bądź poprosić sprzedawcę aby to sprawdził i oznaczył na żarówce.

U siebie zmieniłem zwykłą W5W na led i wybiło mi bezpiecznik, bo nie sprawdziłem polaryzacji.
Nowy2011, wystarczy zamiennik żarówki w5w, ale nie za duży, aby wszedł w obudowę.

W tylnej lampce (nie mam szklanego dachu) mam taki panel

post-59114-0-13497900-1422110787_thumb.jpg

Edytowane przez Michalmiko
  • Upvote 1