Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Schowek pasażera - podświetlenie

MICEN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki !

Wyciągnąłem żarówkę z ośw. bagażnika (a nie chciałbym dwa razy całego oświetlenia wnętrza demontować) natomiast instrukcja jest dosyć mglista :( Michalmiko moje pytanie jest : czy wszystkie żarówki oświetlenia wewnętrznego są tego samego typu ? Ty to "przerabiałeś " !

Myślę też ,że Led canbus boczna będzie właściwą bo tak też te światła oświetlają . Ponadto mówisz ,że trzeba sprawdzać biegunowość a patrzyłem na aukcje i w opisie sprzedający pisze ,że jest ona uniwersalna - nie ważna biegunowość ? Czy są takie i inne ?

Edytowane przez nowy 2011

Wszystkie mają to samo mocowanie "w5w" - tak jak pozycyjne w przednich lampach. Ogranicza Cię teraz tylko długość tej żarówki (aby nie można było zamknąć obudowę - np. w przypadku bagażnika, lampek na suficie czy podświetlenia nóg) oraz ewentualna szerokość (w przypadku wspomnianego wyżej panela led).

Canbus to typ żarówek z dodatkową elektroniką, która "oszukuje" komputer, który sprawdza przepalone żarówki i wyświetla błąd w komputerze pokładowym. W QQ J10 nie ma tego systemu, więc nie musisz kupować żarówek z tym systemem, ale nic się nie stanie jak taką zastosujesz.

Ciekawe, czy nowy QQ ma system sprawdzający przepalone żarówki?

Odnośnie biegunowości to napisałem jaką miałem przygodę podczas wymiany pierwszej żarówki. Najpierw zmieniałem podświetlenie dywaników (nóg kierowcy i pasażera z przodu), i wtedy jak oczywiście za pierwszym razem włożyłem żarówkę na odwrót to wybiło bezpiecznik. Od tej pory sprawdzam gdzie ma być (+), a gdzie (-). Może w innych lampkach nie wybije, ale ja wolałem nie ryzykować, a że mam sprzęt do tego to sobie sprawdziłem :) Możesz spróbować zmienić bez sprawdzania, może tak być, że najwyżej nie zaświeci, albo przepali się bezpiecznik jak to miało miejsce u mnie.

Zwykła żarówka zaświeci Ci bez znaczenia którą stroną ją wsadzisz. Led przewodzi tylko w jedną stronę. Chyba, że już są takie jak piszesz, ale ja całkiem niedawno kupowałem i świecą tylko w "jedną stronę" :)

• Upvote 1

Cytat "DIODA Jest elementem dwu-końcówkowym, przy czym końcówka dołączona do obszaru n nazywa się katodą, a do obszaru p – anodą.

Element ten charakteryzuje się jednokierunkowym przepływem prądu – od anody do katody, w drugą stronę prąd nie płynie (zawór elektryczny)".

175px-Diode-EN_A-K.svg.png

Edytowane przez Fergul11

Fergul, masz rację ale czasami wystarczy drobny układ elektroniczny i zmiana biegunowości nie ma znaczenia na działanie. Przykładem są np. Żarówki led stosowane w domowych oprawach np. E14 czy E27.

No ale w prostej żarówce domowej led , ten układ elektroniczny to nic innego jak prostownik, by prąd zmienny zamienić na stały .

Ja tamten cytat przytoczyłem nie po to by UCZYĆ cz POUCZAĆ, a jedynie kolegom, którzy zapomnieli  PRZYPOMNIEĆ  wiadomości z ZPT .:) 

Czyli podsumowując, żarówki led stosowane w samochodzie z uwagi na to, iż są na prąd stały, nie będą działały z odwróconą biegunowością.

Nie jestem z wykształcenia elektronikiem, choć też się interesuję tą dziedziną i cała wiedza jaką posiadam do własne doświadczenia ;)

• 9 miesięcy temu...

a żeby ją wyjąć wystarczy ją pociągnąć ? czy jeszcze jakieś kombinacje trzeba robić ? Nie chce uszkodzić slotu.

Wystarczy pociągnąć, jest to zwykła w5w, jak pozycyjna. Ja do operacji wymiany wykręcałem schowek i wyciągałem gniazdo. Od strony schowka może być ciężko, a nawet może być to trudne do wykonania, bo żarówka jest "wpadnięta" do otworu :D

• Upvote 1

To już kwestia uznania. Według mnie założenie odpowiednika led załatwia sprawę - nie grzeje się, nie przepala (przynajmniej świeci dłużej niż zwykła żarówka) i świeci mocniej, przez co schowek jest pięknie oświetlony. Do schowka polecam ciepłą barwę (kabinę mam w barwie zimnej ;) ).

peceq to jest chyba 6 lub 7 blachowkrętów ! 

weź śrubtoka krzyżakowego , małą latareczkę ewentualnie i po 5 minutach masz schowek na podłodze w częściach ! Chopie :)

• Upvote 1

Wszystko tak jak napisał Fergul + musisz delikatnie odczepić boczny plastik przy drzwiach, który trzyma schowek.

Czyli: Odkręcasz wszystkie śrubki, podważasz boczny plastik i energicznym ruchem pociągasz schowek (on trzyma się też na wcisk). Tylko nie rozpędzaj się za bardzo, do kabelek od oświetlenia schowka jest krótki i trzeba wyjąć oprawkę z gniazda w schowku :)

udało mi się wyjąć cienkimi szczypcami, kupie led'a i mam nadzieję że montaż będzie prostszy :)

Ledy montuje się z oprawką czy bez ?

post-95109-0-93795500-1446624392_thumb.jpg

Edytowane przez peceq