Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] szarpanie przy 1500-3000 rpm

Gość gritz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Z moją Almerką (1.5 benzyna) dzieje się coś dziwnego. Gdy silnik jest zimny, wszystko super. Gdy silnik się rozgrzeję, jadę na dwojce lub trojce i wcisne gaz "do dechy" to samochod szarpie (tak jakby silnik chcial wyskoczyc spod maski i ruszal sie do przodu i do tylu). Dzieje się tak tylko pomiędzy 1,5 a 3 tys obrotow. Jest to najbardziej odczuwalne na 2 i 3 biegu, na 4 i 5 tez wystepuje ale juz mniej uciazliwe / zauwazalne. Po przejsciu powyzej 3 tys obrotow jak reka odjal. To raczej nie od jakosci paliwa (bo przejechalem juz 3 baki: 95 ES ze Statoil, Suprema98 i V-Power 98).

Dwie rzeczy w ostatnim czasie mogly sie do tego przyczynic (bo wczesniej nie wystepowalo): mrozy lub wizyta w serwisie (wymiana swiec i sprzegla).

Szukalem troche w internecie, bo problem chyba bardziej generalny. Podobno powodem moga byc problemy z cewkami. Jak myslice, na co się nastawic przed wizyta w serwisie?

Pozdrawiam,

Adam

Sprawdź z inną przepływką. miałem to samo jak mi ecumaster zdechł i przepływkę od ecu odciął. Kilka osób też obstawiało cewki, świece a nie było sygnału z przepływki. Objaw był taki jak u Ciebie i zupełnie inny niż odpięcie jej w ogóle.

Te silniki są na to za***iście czułe.

Nastaw sie na cewki :D Ja własnie dwie wymieniłem przy tych samych objawach ,na bp i lpg , kup cewki uzywane po 40 zeta za sztuke :D autko idzie jak reka odjoł :D

Jutro pojade z samochodem na pelna diagnostyke, zobaczymy co sie okaze. Poprosze tez mechanika zeby zobaczyl cewki, EGR no i ten przeplywomierz... Ehh jak narazie mam same problemy z ta almerka ;)

No więc byłem w serwisie. Mechanik, wyjął wszystkie cewki i świece, obejrzał i stwierdził, że wszystko jest z nimi OK, a świece są w idealnym stane (nic dziwnego skoro mają miesiąc). Następnie włożył świece i cewki. Problem ustąpił. Najpewniej gdzieś coś nie stykało, byc może któraś z cewek jest lekko uszkodzona i zaleznie od tego jak się włoży tak styka.

No ale na przysżłość jak problem powróci to przynajmniej wiem czym jest spowodowany.

Dziękuję Wam za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...