Gość gritz Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam, Z moją Almerką (1.5 benzyna) dzieje się coś dziwnego. Gdy silnik jest zimny, wszystko super. Gdy silnik się rozgrzeję, jadę na dwojce lub trojce i wcisne gaz "do dechy" to samochod szarpie (tak jakby silnik chcial wyskoczyc spod maski i ruszal sie do przodu i do tylu). Dzieje się tak tylko pomiędzy 1,5 a 3 tys obrotow. Jest to najbardziej odczuwalne na 2 i 3 biegu, na 4 i 5 tez wystepuje ale juz mniej uciazliwe / zauwazalne. Po przejsciu powyzej 3 tys obrotow jak reka odjal. To raczej nie od jakosci paliwa (bo przejechalem juz 3 baki: 95 ES ze Statoil, Suprema98 i V-Power 98). Dwie rzeczy w ostatnim czasie mogly sie do tego przyczynic (bo wczesniej nie wystepowalo): mrozy lub wizyta w serwisie (wymiana swiec i sprzegla). Szukalem troche w internecie, bo problem chyba bardziej generalny. Podobno powodem moga byc problemy z cewkami. Jak myslice, na co się nastawic przed wizyta w serwisie? Pozdrawiam, Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiw Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Sprawdź z inną przepływką. miałem to samo jak mi ecumaster zdechł i przepływkę od ecu odciął. Kilka osób też obstawiało cewki, świece a nie było sygnału z przepływki. Objaw był taki jak u Ciebie i zupełnie inny niż odpięcie jej w ogóle. Te silniki są na to za***iście czułe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
And482 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Nastaw sie na cewki Ja własnie dwie wymieniłem przy tych samych objawach ,na bp i lpg , kup cewki uzywane po 40 zeta za sztuke autko idzie jak reka odjoł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gritz Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Jutro pojade z samochodem na pelna diagnostyke, zobaczymy co sie okaze. Poprosze tez mechanika zeby zobaczyl cewki, EGR no i ten przeplywomierz... Ehh jak narazie mam same problemy z ta almerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość soda Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Nie wiem jakie świece zamontowałeś i czy szczelina między elektrodami była ustawiona prawidłowo. Proponuję sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gritz Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 No więc byłem w serwisie. Mechanik, wyjął wszystkie cewki i świece, obejrzał i stwierdził, że wszystko jest z nimi OK, a świece są w idealnym stane (nic dziwnego skoro mają miesiąc). Następnie włożył świece i cewki. Problem ustąpił. Najpewniej gdzieś coś nie stykało, byc może któraś z cewek jest lekko uszkodzona i zaleznie od tego jak się włoży tak styka. No ale na przysżłość jak problem powróci to przynajmniej wiem czym jest spowodowany. Dziękuję Wam za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.