Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Oleje silnikowe - jakie na zimę?

Gość Miska
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Oto pytanie jaki olej mam lać do swojego sunny 2.0D ? obecnie uzywam Lotos semisyntetic 10w40 czyli jak sama nazwa wskazuje polsyntetyczny. ogolnie to nie wiem czym sie rozni pol ood calego ale prosze o jakies propozycje dobrych oleji. chetnie poczytam czego wy uzywacie i czy sa niezawodnie. ja osobiscie jakos z wielkim trudem odpalam przy minus 20. jestem z mazur wiec u nas mieszanki to podstawa;D

A i jeszcze czy ktoś może używał tego Moto Doktor

http://www.allegro.pl/item889812014_moto_doktor_kleen_flo.html

Preparatu do uciszania silnika czy to działa , czy to mi nie sp***doli diesla. Z tego co slyszalem to tego sunny nic nie zabije.;D

lotos 15w40 brak problemów, odpala z łatwością przy każdej ujemnej temp.tz. dziś jest już u mnie - 18 i pali jak ta lala. oleju zmieniać nie bedę bo to co leje jest dobre i tanie. żadnych gówien też nie leję bo to i tak nie działa

Yasada mojego oleju jest taka 10w40 , działa przy rozpalaniu na SAE 10W >W znaczy WInter zima , i dopiero staje się żelem w temperaturze krzepnięcia -44stopnie , twoj przy -33stopniach a jak silnik sie rozgrzeje to jezdzi na SAE 40.

jest to Klasyfikacja lepkości wedlug SAE >Oleje zimowe: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W

Najniższą lepkość ma olej SAE 0W a najwyższą SAE 25W

Oleje letnie: 20, 30, 40, 50, 60

Najniższą lepkość ma olej SAE 20 a najwyższą SAE 60. Oleje letnie w oznaczaniu nie posaidajš literki "W". W praktyce wszystkie obecnie produkowane oleje są wielosezonowe i ich oznaczenia składa się z dwóch członów np. 15W/40

Witam.

Mam nissana 1,4 kat sunny 3d w gazie. Jaki olej polecacie?

Oczywiście z tych lepszych bo to ważna rzecz.

Myślałem o mobil1 tylko nie znam się na oznaczeniach a chciał bym mu dolać pełnego syntetyku.

Pozdro.

Gość Świecianin

Witam.

Mam nissana 1,4 kat sunny 3d w gazie. Jaki olej polecacie?

Oczywiście z tych lepszych bo to ważna rzecz.

Myślałem o mobil1 tylko nie znam się na oznaczeniach a chciał bym mu dolać pełnego syntetyku.

Pozdro.

Nie dolewaj pełnego syntetyku bo możesz narobić sobie bałaganu . Ja w swoim nismo używałem mobil 10w40 ale polecam też castrol magnatec 10w40

Gość MaciekQBN

Ja również używam Lotos semisyntetic i bez problemu odpalam na mrozie (równiez ostatnio gdy było ok -20. Poprzednio (2 lata) wlewałem Valvoline Maxlife 10W40 i w zasadzie nie czuję/słysze różnicy. silnik chodzi tak samo (dobrze). Z tym, że tego Maxlife nie testowałem w tak niskich temperaturach jak Lotosa, bo poprzednie zimy były łagodniejsze.

Jeszcze lepsze odpalanie to miałbys tylko na pełnym syntetyku ale osobiście nie radziłbym lać syntetyka, do tego silnika, Nissan do Sunny w dieslu (CD20) zaleca półsyntetyk 10W40 i tego się trzymam.

Przed Valvoline Maxlife auto było zalewane minerałem (jakis Shell 15W40) i zima odpalał wyraxnie cięzej niż obecnie. Przy przejściu z minerała na półsyntetyk nie było żadnych problemów - przy czym silnik mam w bardzo dobrym stanie. Ogólnie polecam przejscie z minerała na półsyntetyk, bo i latem silnik ładniej chodzi. No chyba, że silnik już jest dorżniety i szczelność trzyma dzięki nagarom...

Nie używaj żadnych motodoktorów bo rozwalisz sobie silnik!

pozdrawiam,

• 4 tygodnie później...

A jaki olej wlać do śilnika w sunny 16 sr z przebegem 216 000.Był lany syntetik 5w40 elfa, czy zmiana na coś tańszego typu orlen oil cllasic 15w40 to wyrok śmierci dla nissanika???

Gość MaciekQBN

Nie oszczędzaj aż tak bardzo na oleju. Jak chcesz tańszy to półsyntetyk, obojętnie jaki, byle nie "no name" z Lidla itp.

Może być Lotos czy Orlen, choć jeśli chodzi o oleje to ja bym zaufał bardziej Lotosowi, robią oleje dla Shell'a.

Co prawda mam Primerę, ale silnik CD20. Co zalać, gdy nie wiem co wcześniej było (i raczej się nie dowiem)?

Co zalać zależy od przebiegu , stanu silnika , ewentualnych wycieków , odkreć korek wlewu oleju i zajrzyj wewnątrz , nie powinno być przebarwień tylko jednolite

9złotobrązowe bęzyna , czarne diesel)

Nieprawdą jest też to ze nie należy przechodzić na syntetyk , mozna z minerala na poł , z poł na synetyk jak i odwrotnie.

Niektóre minerale mają TBN wyższy niz syntetyki - a to TBN odpowiada za czyszczenie .

Mój brat jeździ corolla 2.0D z 94 rok na połsyntetyku Motulu 10W40 6100 Synergi +(ok 120zł za 5l) jak i wielu kolegów jego też i chwalą go.

Olej tej nie jest produkowany w polsce , mozna go kupić w niektorych sklepach i na allegro , produkty jak tej marki są znane i cenione zarówno w sportach samochodowych jak i motocyklowych.

6100 jest podobno najlepszym 10W40 w europie .

Pamietajcie Mobile i Castrol są najbardziej podrabianymi olejami w polsce.e

A dobre opinie i Lotosie mnie dziwią

Edytowane przez edmund

• 1 miesiąc temu...

od kiedy tylko kupiłem moje słoneczko 2,0D

to cały czas jeżdżę na mobilu 10/40

zima czy lato ciągle leje to samo

i problemów nie miałem i nie mam.

Fakt olej jest pewny z beczki !!!!

Nie podróba

• 1 rok później...