Gość Piotrekus Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Witam, Bardzo proszę o pomoc w dobraniu klocków hamulcowych do Almery N16 z ABS sedan 1.5 benzyna XII 2005 r. Zbliża się przegląd auta po 45 tyś. km. W czasie wymiany opon na zimówki uprzedzano mnie o konieczności wymiany klocków. Kupiłem na allegro komplet na tył i przód firmy AKEBONO o symbolach (90R-010164/001) lub AN-8006K. Sprzedający zapewniał mnie ,że będą pasowały do mojego modelu, niestety po otrzymaniu przesyłki okazało się,że klocki sa dedykowane do Almera IIserie 00-03. W salonie w punkcie obsługi serwisowej nie chcieli mi powiedzieć czy te klocki są odpowiednie do mojego auta. Tłumaczą to kilkoma wersjami klocków do róznych typów almery tj. w zalezności od roku i silnika. Moze też nie chcieli bo moje kosztowały razem 200 pln a oni oferują japońskie klocki za 316 przód i 325 tył plus 200 za wymianę!!!!!! Szukałem info na allegro niestety podobne klocki są sprzedawane jako odpowiednie do n16 z 2005. Proszę o podpowiedz i Wasze opinie. Które klocki polecacie? Zależy mi na cichych no i skutecznych klockach. Bezpieczeństwo !!!! Może ktoś zna adres strony z tabelami zamienników? Liczę na pomoc. Edytowane 23 Stycznia 2010 przez Piotrekus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Jeżdżę na TRW Lucas. Chociaż pylą - są skuteczne, nie piszczą, nie zgrzytają. Hamowanie jest skuteczne. O firmie, o której piszesz nic nie wiem. Na kwestię o którą pytasz czy będą pasowały odpowiem - sprawdź poprzez rozebranie i porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 jak to w serwise, same cepy pracują które bez vin nic nie potrafią powiedzieć bo mają programy to tego. Praktyka ZERO http://allegro.pl/item865800064_tarcze_przod_japan_line_nissan_almera_n16_2000_07.html tarcze są takie same w almerach i klocki http://allegro.pl/item864560177_klocki_ham_nissan_primera_p11_almera_n16_przod.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pemo_ Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Generalne rozróżnienie w Almerze takiej jak twoja to to czy auto ma ABS, czy nie. Wg tego klocki Akebono jakie powinny pasowac maja oznaczenie E9 90R-01111/126 (przód) i E9 90R-01231/1294 (tył). Te oznaczenia co podales jakos tu nie pasuja. Wlasciwie wszystkie wersje silnikowe z ABS, przed i po FL maja wlasnie takie same klocki. Sprawdz sobie na http://sklep.intercars.com.pl Serwisem sie nie przejmuj, oni chca tylko na tobie zarobic zdzierajac na klockach i robociźnie, na ich pomoc nie ma co liczyc. Moze podaj link do aukcji, na ktorej kupiles klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 do wersji przed liftingiem jest też dwa rodzaje przynajmniej w N-16 2,2Di nie pamiętam o co chodziło ale będąc w sklepie bylem o tyle mądrzejszy że widziałem jak klocek wygląda i wybrałem właściwy,najlepiej ściągnąć koło i zobaczyć jak wyglądają czy ma jakąś sprężynę albo zmierzyć pamiętam że wymiary się różniły wtedy będzie łatwiej wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrekus Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Pemo_ dziękuję za profesjonalną odpowiedz. Polecam ten link do Inter-cars. Łatwo znalazłem klocki do auta i porównałem je z rysunkami zawartymi w opisie. Klocki , które posiadam są idealne do modelu Almerki, który posiadam. SUPER!!!!! Dziękuję za pomoc. Zastanawiam się nad wymianą klocków w zwykłym warsztacie gdzie za 100 pln wymienię przód i tył i nie dam zarobić serwisowi. Dziwi mnie ,że mają aż tak wysoką marżę. ZŁODZIEJE. Dziękuję !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 100zł za przód....no to ładne cenki ma warszawka... u mnie 40zł a to jest raptem 1godz. roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cronos Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 W zeszłym roku wymieniałem tylne na TRW Lucas. Podobno takie są dostarczane na pierwszy montaż. Zapłaciłem jakieś 150 PLN w Intercarsie w Jankach koło Warszawy. Hamują nieźle, choć spodziewałem się większej różnicy po ich wymianie. Być może poprzednich nie miałem tak zużytych, jak myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Też w zeszłym roku wymieniałem przód na TRW Lucas (czerwone pudełko) dobrze hamują, nie piszczą, w intercarsie są chyba najlepsze ceny, zobacz jeszcze na allegro. Za nieługo czeka mnie wymiana tyłu tarcze + klocki i zastanawiam się co wziaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Piotrekus. Piszesz o profesjonalizmie o hamulcach????To po co się radzisz na Forum? Kup klocki Ferodo(stara firma sportowa),a tarcze Brembo-(też sportowa)najlepiej z nacięciami.Zapłacisz sporo ,ale za to jakie hamowanie będziesz miał(chociaż przy ABS,to i tak nie ma znaczenia,bo jak koło traci przyczepność to i drogo hamowania się wydłuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adr7 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 ja tez proponuje klocki FERODO mam i na przodzie i na tyle, czasami popiskuja jak za duzo pylu sie zbierze ale sa skuteczne, kombinacje z tarczami brembo mialem w seju 1100, konfiguracja swietna, jak teraz skoncza mi sie tarcze to tez taki zestaw przygotuje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pemo_ Opublikowano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Piotrekus. Piszesz o profesjonalizmie o hamulcach????To po co się radzisz na Forum? Kup klocki Ferodo(stara firma sportowa),a tarcze Brembo-(też sportowa)najlepiej z nacięciami.Zapłacisz sporo ,ale za to jakie hamowanie będziesz miał(chociaż przy ABS,to i tak nie ma znaczenia,bo jak koło traci przyczepność to i drogo hamowania się wydłuży. A gdzie wyczytales ze autor watku poszukuje klockow usportowionych? Problem dotyczy glownie tego, czy zakupione klocki pasuja. Sportowe klocki Ferodo z tarczami Brembo nie sa potrzebne do normalnej jazdy do raczej wolnego auta. A nacinane tarcze sa dobre (sam takie mam), ale szybciej zuzywaja sie przez nie klocki. Do tego Ferodo i Brembo to nie jedyne firmy robiace dobre hamulce. Osobiscie polecam ATE, sporo tansza, a bardzo dobra i tez maja w ofercie nacinane tarcze. Bardzo dobre hamulce sa tez firmy EBC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slivka Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 klocki hamulcowe przód: nr katalogowy 41060-BM525 polecam firmy Akebono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Szpakson Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Ja polecam klocki firmy Akebono, kupiłem niedawno i sobie chwale bo hamują chyba lepiej nawet jak Lucas które miałem wcześniej. Nie ma też mowy o piszczeniu a pylenie umiarkowane. Co do ceny to dałem ok. 140 zł za przedni komplet:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slivka Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 w nissanie montuja Akebono.. takie tez zawsze kupowałem, ale ostatnio były nie dostępne więc kupiłem na przód i tył ferodo premier i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 A gdzie wyczytales ze autor watku poszukuje klockow usportowionych? Problem dotyczy glownie tego, czy zakupione klocki pasuja. Sportowe klocki Ferodo z tarczami Brembo nie sa potrzebne do normalnej jazdy do raczej wolnego auta. A nacinane tarcze sa dobre (sam takie mam), ale szybciej zuzywaja sie przez nie klocki. Do tego Ferodo i Brembo to nie jedyne firmy robiace dobre hamulce. Osobiscie polecam ATE, sporo tansza, a bardzo dobra i tez maja w ofercie nacinane tarcze. Bardzo dobre hamulce sa tez firmy EBC. Nie pisałem o sportowych klockach,tylko że firmy Ferodo iBrembo sportowe hamulce robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi