Gość conan_librarian Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Witam. Jesienią wymieniłem olej w skrzyni. Wlali jakiś mobil ale chyba niezbyt drogi bo za wszystko z wymianą dałem 50 zł. Jak odpalę samochód rano i wyjadę z garażu (15 stopni) to biegi chodzą ładnie ale jak fura postoi na mrozie to trudno te biegi zmieniać (przy -20 trzeba się naprawdę namocować żeby wrzucić 1 lub 2). Podejrzewam że to ten olej robi się zbyt gęsty bo jak się rozgrzeje to jest ok. Czy też tak macie i jaki olej polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kejk Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Mam to samo, choć nie wiem jaki mam olej w skrzyni. Dopiero zamierzam wymienić. Jak dzisiaj rano ruszałem, to myślałem, że drążek porusza się w smole. Dopiero po kilku km było ok. W furze mojej żony (stary Hyundai) mogę ruszać jednym palcem - jak w wodzie (nie straszne tej skrzyni mrozy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz53 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Mam to samo, choć nie wiem jaki mam olej w skrzyni. Dopiero zamierzam wymienić. Jak dzisiaj rano ruszałem, to myślałem, że drążek porusza się w smole. Dopiero po kilku km było ok. W furze mojej żony (stary Hyundai) mogę ruszać jednym palcem - jak w wodzie (nie straszne tej skrzyni mrozy). Witam Mam w skrzyni olej syntetyczny Mobil o lepkości zgodnej z instrukcją Nissana i na mrozie wcale go nie czuć. Po zapaleniu silnika przy -20 i puszczeniu sprzęgła silnik nic nie odczuwa a biegi chodzą jak latem. Jeśli interesuje Cię jaki ma symbol to odszukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kejk Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Podejrzewam, że poprzedni właściciel wymieniając nie interesował się co jest wlewane i w skrzyni mam jakiś minerał. Latem i teraz po kilku km skrzynia pracuje cacy. Ale na starcie... ;(( W hyundaiu mojej żony jakby woda była wlana - paluszkiem mogę w te mrozy zmieniać. Chcę lada moment zmienić olej (czekam na wyższe temp.) i czytam, że najlepiej (API GL4) 75W90. Jeszcze nie kupiłem, więc napisz jak możesz co masz wlane. Chętnie skorzystam i pewno nie tylko ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość georgebb Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Po wyminie na syntetyk miałem spore problemy z biegami a dwójki to niemal wcale nie było. Zalałem SCHEL SPIRAX 80w90 i wszystko wróciło do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaciekQBN Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Ja do Sunnego zaraz po zakupie wlałem do skrzyni Castrol TAF-X 75W90. Biegi wchodziły bez żadnych oporów i gładko niezależnie od temperatury, nawet na największych mrozach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.