Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z przełączeniem z benzyny na gaz

Thomas007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, problem wygląda następująco:

Dziś rano miałem duży proble z odpaleniem samochodu, temperatura na zewnątrz -30, akumulator nie dał rady kręcić, więc go odpiłem i podłączyłem na godzinę pod prostownik, niestety to sie również na niewiele zdało, ale podjechał sąsiad, i odpaliliśmy auto z pomocą kabli. I teoretycznie wszystko wygląało ok, ale po chwili zorientowałem się że:

1. Kontroli od ilosci gazu świecą się wszystkie - a za dużo go nie było (jakieś 7 litrów).

2. Auto nie chce się przełączyć na gaz mimo że silnik już zdołał osiągnąć 90 stopni - zazwyczaj przełączał się przy 30 stopniach, miga tylko dioda od przełączenia. Przełącza się na gaz tyko na wolnych obrotach które są bardzo nie równomierne (700-1300) po dodaniu gazu przełącza się z powrotem na benzynę.

Zadzwoniłem do gościa który mi zakładał instalacje i powiedział że aut z instalacją gazową nie należy odpalać na kable, gdyż może to spowodować uszkodzenie komputera... który nie jest tani...

Instalacje mam pół roku... zaqłożona w lipcu, przejechane 8.000 km bez żadnych problemów jak do tej pory...

Parownik TOMASETTO

Zawory TOMASETTO

układ STAG 4

Auto to primera P11 z 97r przebieg 200 tys...

Jak myślicie to faktycznie może być komputer?? i najważniejsze czy naprawdę nie należy odpalać aut zasilanych na gaz poprzez kable rozruchowe??

Pierwszo słyszę ze nie można odpalać z kabli samochodu z gazem.

Co do tego że na wolnych chodzi na gazie, a przy wyższych obrotach nie chce, może być tak ze przez mróz spadło ciśnienie w butli i może jak wchodzi na wyższe obroty to ciśnienie jest zbyt niskie i komp myśli że jest pusto w zbiorniku. Ja bym zatankował gazu i zobaczył co się będzie działo, a najlepiej to do ciepłego wstawić niech się nagrzeje, bo od tego mrozu to mogą się różne cyrki dziać.

Ja przedwczoraj tankowałem 1 raz na Orlen i weszło jakoś 42 litry gazu.

Do dziś przejechałem jakieś 65 mil (około 115 km) i z 4 lampek wskazania poziomu gazu zniknęła tylko 1 lampka a zawsze przy tym przebiegu znikały 2 lampki.

Jeszcze jedna kwestia dotyczy przyspieszania. Przy zawartości gazu minimum 1/2 pełności baku podczas ruszania spod świateł i przy okazji pokazania dieslowi (najnowszemu modelowi Toyoty Avensis), że mój wóz to może i stary jest ale jary włączył się sygnał dźwiękowy sygnalizujący koniec gazu w zbiorniku.

Dziś się także powtórzyła sytuacja kiedy podczas przyspieszania usłyszałem dźwięk sygnalizujący o kończącym się gazie w baku.

Płyn w chłodnicy jeżeli chodzi o poziom jest ok.

Zadzwonię do fachmana i zapytam. Zobaczymy co powie...

Powiedział, że trzeba pojeździć z tydzień i zadzwonić jak sytuacja się powtórzy.

PODSUMOWANIE - ODPOWIEDZI OD GAZOWNIKA

1.Dlaczego późno przełącza się z benzyny na gaz już po zagrzaniu się silnika ?

- w zimę przy mrozach rzędu 20 stopni poniżej zera to jest normalne zjawisko,

2. Dlaczego przy zawartości gazu co najmniej w 1/3 pojemności baku podczas wyprzedzania słychać sygnał dźwiękowy o małym poziomie lpg ?

- w zimę się coś pieprzy z instalacjami, trzeba pojeździć z tydzień i przyjechać jak problem nie ustąpi

Do tankowałem gazu, diody świecą się już jak trzeba - zatankowałem 20 litrów i pokazuje pół butli.

ale co do przełączenia się na gaz dalej brak zmian. Dalej jest sytuacja że mogę przełączyć na gaz przy biegu jałowym - przy dużych wahaniach obrotów na jakieś 15-20 sec po czym auto albo zgaśnie, albo przełączy się na benzynę - w momencie nawet minimalnego dodania gazu przełącza się na benzynę...

Auto nie przełącza sie na gaz mimo dłuższych tras - 50km i nic... a silnik już po 8 km pokazuje 90 stopni..

Dziś umówiłem się na sobotę na serwis.

Ale chciałbym szybciej dojść co jest grane...

wygląda na to że komp od gazu sie zresetował i nie ma kompletnie nic ustawione takich rzeczy jak czujnik poziomu gazu .... na wolnych to coś tam będzie podawał i jako tako to może chodzić mi też tak sie stało jak bez autokalibracji mi przeszedł na gaz .....

co do sygnału ze niema gazu i przechodzi na PB to działa tylko z czujnika cisnienia gazu z parownika i jak parownik przyświruje albo zawór na nim to spada ciśnienie i przełączy na pb .....albo spadki ciśnienia przy max bucie na parowniku ---kiepski parownik ,,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...