Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N16 Duże spalanie 2.2Di

Gość Janosik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam problem z za dużym spalaniem w mojej almerze N16 2.2Di 2000r

średnie spalanie w mieście wychodzi 8-9l (80% miasto)

w trasie to nieco mniej niż 6l

przeglądając serwisy z spalaniem zauważyłem że spalanie dla tego samochodu często wynosi poniżej 5l

wszystkie moje pomiary dokonywałem przy pomocy dystrybutora (brak kompa) wiec powinny być dokładne

samochód pali ładnie, chodzi też równo, wiec w czym może być problem ?

dodam że samochód był sprowadzony przeze mnie we wrześniu i były wymienione oleje + filtry (w tym powietrza)

Proszę o pomoc, co mogę zrobić aby zmniejszyć spalanie? Jakaś regulacja ?

Co do stylu jazdy to jeżdżę spokojnie 1500-2500 RPM

Mi też tak średnio pali w mieście 8-9 i w trasie 5-6. To co podają serwisy to pewnie spalanie w trasie a nie w trybie mieszanym, a już na pewno nie w mieście. Jedna to ponad 2l pojemności. Teraz jest dość zimno to i nieco więcej pali - latem powinno w mieście spaść o ok 1l w trasie bez zmian. Także u ciebie silnik wygląda na zdrowy.

Przy takiej pogodzie jak jest ostatnimi czasy mi wciąga na mieście około 8 max 9 litrów, choć ostatnio mocno się poprawiło bo oponki dopompowałem :) wbrew pozorom ma to duży wpływ na spalanie :)

mi ostatnio palila ok. 10l na 100km. to wszystko przez te mrozy i przez rogrzewanie silnika przed wyjachaniem na ulice.

normalnie 6,5-7l w miscie w trasie 5-6l.

mnie ostatnio spaliła też ok 10 litrów, tak jak kolega wyżej rozgrzewałem przy -15 Almerkę trochę zanim ruszyłem w trasę. A do pracy mam blisko, ale korki prawie codziennie są więc wcale mnie to nie zdziwiło. W lato po mieście spala mi ok 7,5 - 8 litrów z włączoną klimą. A trasa to już bajka, 5-6 litrów. Bez względu na porę roku. Jakby do pompy w zimę trafiał podgrzany do ok 20 stopni ON, spalanie by spadło i to sporo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...