Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przerwa na świecy

EzE

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie brzmi jaką macie przerwę na świecy w Primerze P11 1,6 oraz innych swoich modelach Nissana.

Ja SPRAWDZIŁEM katalogowo przerwa to 1,0/1,1 , a w silnikach z instalacjią LPG ?? Tak Samo ?? .

Pytam bo zmierzyłem szczelinomierzem przerwę mam 0,8.

Nie dodałem że ŚWIECE które mam w swojej Primerze to NGK BKR5E - firmowo było 0,8

post-18889-1265065282,5445_thumb.jpg

W swoim zagazowanym SR20DE mam świece DENSO - fabryczny odstęp

elektrod 0.8mm. Odstępu nie zmianiałem - chodzi wyśmienicie :)

Ja dokładnie tak samo z ciepłotą można pokombinować

Ja mam ngk które orginalnie miały 1,1mm. Miałem problemy z niewybuchami na 4 cylindrze wiec zmniejszylem do 0,9mm, nic to nie pomogło bo uszkodzony był kabel. Przerwe zostawiłem 0,9mm i wszystko jest OK. Niby w teorii przenikalność elektryczna sprężonej mieszanki lpg-powietrze jest większa niż mieszanki paliwo-powietrze. Ale czy to prawda... :) W starych silnikach (skoda 83r.) przy przejściu na LPG zmniejszenie przerwy było konieczne, ale tam cewka była sterowana "platynkami" (się będą młodzi zastanawiać) wiec o dobrą iskre wogule było trudno.

Proste, ze na gazie jezdzi sie na 0.8 bo jest to odpowiednie dla tej mieszanki. Ponadto jesli bedziesz jezdzil na 1.1 i wypali Ci sie 0.1 elektrody to na przerwie 1.2 twoj uklad zaplonowy juz tego nie pociagnie i kiepsko bedzie chodzil.

Gość komatsuA1GR

Hej!!! Jestem posiadaczem Primery 2.0 16V GAZ i od wielu lat pomykam na TRÓJELEKTRODOWYCH NGK !!! Dlaczego ,ponieważ zawsze jest szansa że jedna z elektrod zadziała !!! A osiągi mam dobre, bo jadąc A1 bez problemu wykręcam 200kmh. Miałem też przyjemność wygrać wyścig na 1/4 z BMW 318 też zagazowanej! Ale po przeróbce pochłaniacza par paliwa. To jest zbędny element w starszych modelach !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...