Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

stuki w tyle samochodu

Gość monik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam almerę z 2001r. samochód po przeglądzie w grudniu (zawieszenie w bardzo dobrym stanie, bez luzów itp). dodatkowo podczas wymiany pasków (styczeń) mechanik zajrzał pod auto i też wszystko było ok. od tygodnia coś mi stuka z tyłu. już przeorganizowałam sobie bagażnik. co dziwne dźwięki te dochodzą raz z prawej strony, raz na środku, a czasami po lewej stronie. słychać je przy gwałtowniejszym hamowaniu lub wejściu w zakręt z większą prędkością. sporadycznie zdarza się, że stukięcie słychać przy wjeździe w dziurę, ale to rzadko. nie bardzo mam kiedy wstawić ją do mechanika, ale też nie chcę jeździć z podejrzanym zawieszeniem. jakiś tydzień temu myłam ją na myjni automatycznej i wybrałam wersję z myciem podwozia, czy możliwe, że zamarzła gdzieś woda i to ona stuka? czy ktoś z was ma jakieś pomysły?

dziękuję za pomoc

monika

Gość tomek8301

witam, mam almerę z 2001r. samochód po przeglądzie w grudniu (zawieszenie w bardzo dobrym stanie, bez luzów itp). dodatkowo podczas wymiany pasków (styczeń) mechanik zajrzał pod auto i też wszystko było ok. od tygodnia coś mi stuka z tyłu. już przeorganizowałam sobie bagażnik. co dziwne dźwięki te dochodzą raz z prawej strony, raz na środku, a czasami po lewej stronie. słychać je przy gwałtowniejszym hamowaniu lub wejściu w zakręt z większą prędkością. sporadycznie zdarza się, że stukięcie słychać przy wjeździe w dziurę, ale to rzadko. nie bardzo mam kiedy wstawić ją do mechanika, ale też nie chcę jeździć z podejrzanym zawieszeniem. jakiś tydzień temu myłam ją na myjni automatycznej i wybrałam wersję z myciem podwozia, czy możliwe, że zamarzła gdzieś woda i to ona stuka? czy ktoś z was ma jakieś pomysły?

dziękuję za pomoc

monika

Witam

Nie wydaje mi się zeby "stuki" były spowodowane uszkodeniem zawieszenia, a tym bardziej jezeli ich lokalizacja jest w róznych miejscach. Zawieszenie Almery z tyłu jest raczej niezniszczalne , także jeżeli nie wpadłaś w jakąś wielką dziurę i dobrze wszystko uporzadkowałaś w bagazniku (włacznie z kołem zapasowym...?)

to jest to chyba wina mrozów i śniegu...?!Czasami w taka porę roku jaka mamy teraz zawieszenie wydaje takie dziwne niepokojące odgłosy.

Pozdrawiam

Witam

Nie wydaje mi się zeby "stuki" były spowodowane uszkodeniem zawieszenia, a tym bardziej jezeli ich lokalizacja jest w róznych miejscach. Zawieszenie Almery z tyłu jest raczej niezniszczalne , także jeżeli nie wpadłaś w jakąś wielką dziurę i dobrze wszystko uporzadkowałaś w bagazniku (włacznie z kołem zapasowym...?)

to jest to chyba wina mrozów i śniegu...?!Czasami w taka porę roku jaka mamy teraz zawieszenie wydaje takie dziwne niepokojące odgłosy.

Pozdrawiam

jeżdżę bardzo ostrożnie, pomimo, że w gdańsku trudno znaleźć drogę bez dziur to na tych gorszych jadę powoli starając omijać się większe dziury (jestem przewrażliwiona, ponieważ jeździłam meganką i auto to dało mi się we znaki...) nie przypomina mi się też sytuacja gdy wpadłam w jakiś "wykop".

dzięki za odpowiedź :)

Gość 83tomek83

jeżdżę bardzo ostrożnie, pomimo, że w gdańsku trudno znaleźć drogę bez dziur to na tych gorszych jadę powoli starając omijać się większe dziury (jestem przewrażliwiona, ponieważ jeździłam meganką i auto to dało mi się we znaki...) nie przypomina mi się też sytuacja gdy wpadłam w jakiś "wykop".

dzięki za odpowiedź :)

Może masz śnieg przymarznięty po wewnętrznej stronie tylnych felg i wtedy koła "zachowują się" jakby były niewyważone. U mnie to było przyczyną stuków w czasie ostatnich mrozów. Wstawienie samochodu na parę godzin do ogrzewanego garażu rozwiązało problem.

Może masz śnieg przymarznięty po wewnętrznej stronie tylnych felg i wtedy koła "zachowują się" jakby były niewyważone. U mnie to było przyczyną stuków w czasie ostatnich mrozów. Wstawienie samochodu na parę godzin do ogrzewanego garażu rozwiązało problem.

prawie za każdym razem jak podjeżdżam pod dom czyszczę chlapaczer i wnętrze nadkol z błota pośniegowego. raz mi na chlapaczu przymarzła bryła i omal go nie wyłamałam podczas skrętu kół, teraz mam nauczkę. to na pewno nie to. tym bardziej, że słychać to czasami po środku. dziś mąż przegonił mi auto po dziurach i mówi, że to na 100% nie zawieszenie. zobaczymy. dla pewności umówiłam się, że postawię ją do mechanika pod koniec tygodnia. wlę dmuchać na zimne niż później mieć klopoty...

Też miałem takie stuki z tyłu. Okazało się, że nadkola były oblepione- śnieg i lód wlazły gdzie tylko mogły-nie koniecznie widoczne z zewnątrz miejscablink.gif .

Po oczyszczeniu, spokójrolleyes.gif . Ponieważ to już wykluczyłaś, być może mocowanie wydechu się naderwało bądź pękło i rurka(tłumik) robi puk puk???

Gość 83tomek83

prawie za każdym razem jak podjeżdżam pod dom czyszczę chlapaczer i wnętrze nadkol z błota pośniegowego. raz mi na chlapaczu przymarzła bryła i omal go nie wyłamałam podczas skrętu kół, teraz mam nauczkę. to na pewno nie to. tym bardziej, że słychać to czasami po środku....

No tak, z tym, że ja nie mówię o sniegu przy chlapaczach czy w nadkolach, a bezpośrednio na felgach kół od wewnątrz. Tam jest dużo przestrzeni, gdzie może sie oblepić śnieg. Praktycznie po każdorazowym zakończeniu jazdy nie ma możliwości żeby wyczyścić ten śnieg, bo bez kanału nie ma jak tam podejść. Proponowałbym Ci wjechać do jakiegoś znajomego do garażu z kanałem i to sprawdzić, bo jak wstawisz do warsztatu, to czy będzie jakaś usterka czy nie to fachowcy i tak coś znajdą...

Temat kiedyś poruszany http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/49509-n15-stuki-z-tyu/page__p__585390__fromsearch__1entry585390

W mojej almerze stukało tamtej zimy jak było poniżej 15 mrozu, w tym roku to samo. Teraz się trochę ociepliło i już nie stuka. Pozdro

mi co prawda już przy znacznie mniejszych mrozach też stukalo w n15 .okazało się że winne były odboje gumowe(nieorginalne)