Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z wyłączeniem alamu i wyjacą syreną

Gość Rafał ZI
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rafał ZI

Witam wszystkich.

Jestem tutaj nowy wiec nie znam jeszcze wszystkich tutejszych obyczajów itp.

Szukałem na forum ale nie znalazłem nigdzie rozwiązania dla mojego problemu. Chodzi o alarm, nie wiem co jest istotne więc napiszę od początku co i jak.

Około pól roku temu kupiłem nissana primerę, benzyna + gaz, 1.6, 1996r.Auto było z alarmem ale właściciel powiedział że nie korzysta z pilota i nie wie czy wogóle on działa czy nie.

Pilot ( dest tronic - tak jest na nim napisane ) w nieciekawym stanie leżał w schowku. kupiłem baterię i wszystko działało jak powinno. Po kilku dniach padły baterię, największy z trzech przycisków był zepsuty, nie odbijał i powodował spięcie co było przyczyną rozładowania baterii. Wymieniłem przycisk w pilocie i kupiłem baterię, no i teraz jest problem.

zaparkowałem auto prze blokiem wieczorem, włączyłem syrenę kluczykiem pod maska i zamknąłem auto z pilota, wszystko było Ok. Następnego dnia chwyciłem za klamkę i okazało się ze wszystkie drzwi są otwarte (tzn. nie otwarte na szerz ale nie zablokowane) Drzwi otworzyły się bez użycia kluczyka lub pilota, syrena zaczęła wyć sygnałem przerywanym co kilkadziesiąt sekund. auto nie reaguje na pilota ani na kluczyk w stacyjce , w żaden sposób nie można wyłączyć syreny ani migających świateł (migają tylko światła z prawej strony pojazdu, nieraz tylko migają wszystkie). Nie mogę także uruchomić silnika.

Syrenę wyłączyłem kluczykiem pod maską ale światła nadal migają.

Aby móc uruchomić silnik próbowałem odłączyć alarm od całego systemu pod maską ale nie wiem gdzie jest on umieszczony.

Nie wiem co i czemu się stało. Myślę że może pilot się jakoś rozkodował podczas wymiany przycisku, ale czy to jest możliwe? Jeżeli tak by było to czemu zadziałał zaraz po tym jak guzik został wymieniony a po nocy już nie?

Sprawdziłem już wszystkie bezpieczniki które znajdują się pod kierownicą, osuszyłem suszarką odbiornik nad lusterkiem,wyjmowałem akumulator mając nadzieję że całość się jakoś zresetuje ale nic nie daje efektu.

Nieraz się zdarzy że po kilku sygnałach alarm przestaje wyć ale wystarczy otworzyć drzwi i znów jest pełno hałasu.

Przepraszam za tak długi tekst ale chciałem dokładnie zobrazować sytuację.

Jeżeli ktoś byłby zorientowany w temacie to bardzo proszę o pomoc za którą z góry dziękuje. Auto jest mi bardzo potrzebne a w takim stanie nie nadaje się do użytku.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na jakieś wskazówki.

centralkę od alarmu przeważnie wsadzają pod tapicerkę nad nogami kierowcy (jeżeli nie jest to seryjny alarm), i poszukaj jakiegoś przycisku serwisowego do alarmu.

Gość Rafał ZI

centralkę od alarmu przeważnie wsadzają pod tapicerkę nad nogami kierowcy (jeżeli nie jest to seryjny alarm), i poszukaj jakiegoś przycisku serwisowego do alarmu.

Nad nogami chyba niczego nie ma ale jest jakaś czarna skrzynka obok sprzęgła przy samej podłodze przy zawiasie od drzwi, czy to morze być to? sporo kabli z tego wychodzi a ja nie zabardzo mam o tym wszystkim pojęcie, nie chciał bym niczego uszkodzić.

A co z tym przyciskiem serwisowym, jak to morze wyglądać i gdzie tego szukać. Czy za pomocą tego przycisku będzie można zresetować alarm?

najlepiej znaleźć nazwę tego alarmu, powinna się znajdować na tej czarnej skrzyneczce którą znalazłeś, jak już będziesz miał nazwę (model) to można poszukać w necie instrukcji do tego alarmu, a przycisk serwisowy może się znajdować na centralce albo jest wkomponowany w tapicerkę, trudno to określić bo miejsce montażu zależy od wykonawcy.

ten przycisk służy do programowania pilotów i uzbrajania/rozbrajania alarmu dlatego montuje się go w miejscu znanym tylko właścicielowi.

Gość Rafał ZI

najlepiej znaleźć nazwę tego alarmu, powinna się znajdować na tej czarnej skrzyneczce którą znalazłeś, jak już będziesz miał nazwę (model) to można poszukać w necie instrukcji do tego alarmu, a przycisk serwisowy może się znajdować na centralce albo jest wkomponowany w tapicerkę, trudno to określić bo miejsce montażu zależy od wykonawcy.

ten przycisk służy do programowania pilotów i uzbrajania/rozbrajania alarmu dlatego montuje się go w miejscu znanym tylko właścicielowi.

Znalazłem centralkę ale żadnego przycisku serwisowego tam nie było. Posprawdzałem jeszcze raz wszystkie bezpieczniki i złączki no i coś się zmieniło. Teraz alarm działa tak jak powinien czyli światła migają z obu stron i syrena wyje ale tylko wtedy jak otwarte są drzwi auta. W dalszym ciągu niestety nie reaguje na pilota, nie można go wyłączyć ani uruchomić silnika.

Myślę że pilot się rozkodował, jak mogę go teraz zaprogramować?

Na alarmie pisze SUPER DOG 10IR.Na pilocie DEST TRONIC. Czy jest możliwość zaprogramowania jakiegoś innego pilota niż ten który jest.

Gość Rafał ZI

poszukaj tutaj, może coś wyczytasz.

Dziękuje bardzo za pomoc i zainteresowanie ale już wcześniej też to znalazłem. Niestety nic mi to nie pomogło. Coraz bardziej jestem zrezygnowany. Kombinowałem dzisiaj na wszystkie sposoby i nic. Teraz już alarm wyje nawet jak drzwi są zamknięte, ciągle nie mogę uruchomić silnika. dioda przy przełączniku "z benzyny na gaz" również się nie świeci, nie wiem co jest. Odłączyłem całą centralkę alarmu i to też nie pomogło. Żałuje że w ogóle naprawiałem ten pilot.

Gość Rafał ZI

gniazdo G1 3 i 4 dwa czerwone to odcięcie zapłonu, jak je połączysz na krotko i odepniesz całą centrale samochód powinien odpalić

Według schematu to 3 i 4 to kolor czarny a czerwone to i 8 , więc które mam połączyć, czerwone czy 3 i4? Nie chciał bym niczego uszkodzić.

Gość Rafał ZI

3 i 4 to odcięcie zapłonu, to je musisz połączyć.

Dzięki , jutro tak zrobię i napiszę co i jak.

A morze doradził byś mi coś z pilotem bo baterie były wymieniane kilka dni temu a już dioda tylko miga, czyli( według tego opisu) są słabe i należy je wymienić. Morze dlatego alarm nie reaguje na pilota? Co o tym myślisz?

w sumie, pilot jest na podczerwień więc rozkodowanie nie wchodzi w rachubę, a rozładowanie baterii może być wywołane zawilgoceniem pilota jako że długo leżał w schowku.

można spróbować myjki ultra dźwiękowej jak niema w nim śniedzi ani uszkodzeń mechanicznych.

Gość Rafał ZI

w sumie, pilot jest na podczerwień więc rozkodowanie nie wchodzi w rachubę, a rozładowanie baterii może być wywołane zawilgoceniem pilota jako że długo leżał w schowku.

można spróbować myjki ultra dźwiękowej jak niema w nim śniedzi ani uszkodzeń mechanicznych.

Czyściłem go spirytusem ale nie wiem czy to coś dało. Co to jest ta myjka ultradźwiękowa?

w przypadku zalania elektroniki np. telefonu komórkowego w serwisie robią mycie w myjce ultra dźwiękowej, to takie ustrojstwo do czyszczenia elektroniki z zanieczyszczeń.

a powiedz, w tym pilocie na płytce są styki cz jest tylko pole stykowe jak w pilocie do TV, jak takie jak w pilocie to warto by było dobrze wyczyścić te gumki które dotykają płytkę, np. pilniczkiem do paznokci żeby odnowić powierzchnie.

Gość Rafał ZI

w przypadku zalania elektroniki np. telefonu komórkowego w serwisie robią mycie w myjce ultra dźwiękowej, to takie ustrojstwo do czyszczenia elektroniki z zanieczyszczeń.

a powiedz, w tym pilocie na płytce są styki cz jest tylko pole stykowe jak w pilocie do TV, jak takie jak w pilocie to warto by było dobrze wyczyścić te gumki które dotykają płytkę, np. pilniczkiem do paznokci żeby odnowić powierzchnie.

Pilot wygląda tak.

wczoraj przemyłem go spirytusem, nic nie dało, raz działa raz nie. No i jak już działa to dioda miga zamiast świecić światłem ciągłym.

Pilot wygląda tak.

wczoraj przemyłem go spirytusem, nic nie dało, raz działa raz nie. No i jak już działa to dioda miga zamiast świecić światłem ciągłym.

post-30961-1265457762,2786_thumb.jpg

Gość Rafał ZI

szkoda, chyba będę musiał zaciągnąć go do jakiegoś warsztatu.

A jeszcze jedna sprawa, czemu dioda przy przełączniku na gaz nie świeci? Wcześniej mi świeciła ale jakiś tzn."znawca" próbował coś podłączyć po swojemu, obejść alarm, i od tamtej pory już nie świeci. Niestety nie mam możliwości skontaktowania się z tym Panem więc nie mogę zapytać. Prąd nie dochodzi ale gdzie go szukać.

Witam,

Problem z alarmem i pilotem chyba rozwiązany. Przeczyściłem pilota, wymieniłem baterie i działa.

Niestety auta dalej nie mogę uruchomić. Silnik kręci, pompa się załącza i na tym się kończy.

Nie ma światełka na przełączniku " z benzyny na gaz" i to napewno jest przyczyną. Coś zostało rozłączone podczas próby obejścia blokady i teraz nie ma tam prądu, pozostałe kontrolki działają. Gdzie mam szukać problemu?

Z góry dziękuje z odpowiedz.