Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] 1.5 DCI

Gość leszeq

Rekomendowane odpowiedzi

Co moze byc przyczyna? Przegazuje troche auto po autostradzie (120-130 km/h) i po zatrzymniu sie na zjezdzie czuc w kabinie zapach oleju silnikowego.

Jakis przeciek? Cos powaznego? Jak myslicie?

no pewnie jakiś przeciek.trzeba się rozejrzeć po silniku i pod czy nic nie spływa i stan oleju na bierząco sprawdzać.

Jak dotykam jedna z rur gumowych( tej dolnej z prawej strony silnika ) to po spodem owej rury jest olej,ale czy kapie gdzies wiecej to nie wiem.

Podjade do warsztatu niech na niego zerkna od spodu.

Gość lewandoree

Witam w pierwszej kolejności sprawdź drożność odmy ,tj zdejmij waz idący z pokrywy zaworów podmuchaj. jeżeli nie da rady w niego dmuchać , tzn. ze grzybek odmy jest zapchany .Zapach oleju czujesz dlatego bo właśnie on jest najbliżej wlotu w podszybiu , musi być to pierwsza sprawa która sprawdzisz ,zaniechanie tego doprowadzi to poważnego remontu silnika .Bedzie palił olej pójdą uszczelniacze pierścienie itd, bo silnik nie będzie miał wyrzucić gdzie gazów . przerabiałem to niedawno u siebie przy siarczystych mrozach, silnik na początku palił mi olej okazało się ze zawór zwrotny w grzybku odmy przymarzł w porę zniwelowałem usterkę i nie doszło do komplikacji również czołem olej w kabinie i w końcówce wydechu . Przy okazji zamontowałem tzw. oil catch tank ,zaznaczam przy tym silniku koniecznie zamknięta tj podłączona pod dolot , wg kolegów z francuskiego forum clio 1.5 dci otwarta odma prowadzi do ubytków oleju ,silnik po prostu go pali , przy zamkniętej układ dolotowy do turbo wspomaga mocno zasysając gazy .

lawendoreedzieki za podpowiedz,ale wracam wlasnie z garazu i powiem Ci ze tam az roi sie od rurek. Ktora to jest??

Moglbys mniej wiecej wskazac gdzie ona sie znajduje?? Z prawej,lewej z tylu?? Znalazlem jedna z praewj strony. Wychodzi z jakiejs okraglej metalowej puszki z naklejka renault y konczy sie w poblizu pompy hamulcowej... widzisz,ja bez mapki to ani rusz... :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...