Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] świece zapłonowe

Gość tede1985
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tede1985

Witam,

własnie jestem na etapie zakupienia swiec zaplonowych no nissana almery 1.5 98km z 2002 roku. I takie pytanko w instrukcji obslugi dla N16 (Edycja: sierpień 2002) jest napisane, że powinno zastosowac sie swiece o symbolu BKR5E-11 jako swiece standardowa. natomiast na stronie NGK (zdjecie w zalaczniku) pisza ze powinna to byc swieca LFR5A-11. Ktore swiece byscie zakupili, te ktore sa w instrukcji N16 czy te ktore sa w katalogu NGK. aha i jeszcze co moze oznaczac te symbole LPG 1 i LPG 7??

pozdrawiam

jaka swieca.bmpPobieranie informacji ...

W dniu 7.02.2010 o 16:25, tede1985 napisał:

Witam,

własnie jestem na etapie zakupienia swiec zaplonowych no nissana almery 1.5 98km z 2002 roku. I takie pytanko w instrukcji obslugi dla N16 (Edycja: sierpień 2002) jest napisane, że powinno zastosowac sie swiece o symbolu BKR5E-11 jako swiece standardowa. natomiast na stronie NGK (zdjecie w zalaczniku) pisza ze powinna to byc swieca LFR5A-11. Ktore swiece byscie zakupili, te ktore sa w instrukcji N16 czy te ktore sa w katalogu NGK. aha i jeszcze co moze oznaczac te symbole LPG 1 i LPG 7??

pozdrawiam

Ja u siebie założyłem polskie iskry SFC55PRS. 16 zł za sztukę wyszło. Silnik pracuje pięknie i je polecam, jakby ktoś się zastanawiał.

Co do twojego problemu. Powinieneś wybrać świece LFR5A.

DLaczego tak sądze? Na stronie iskry jest katalog zamienników, i jak wpisuje bkr... to wyskakuje jakiś nieznany numer świecy, natomiast jak wpiszę lfr to jako odpowiednik mam te świece, które sobie zamontowałem.

W dniu 8.02.2010 o 11:16, woocash napisał:

Ja ostatnio założyłem te NGK LFR5A-11 i takie założone były wcześniej.

Witaj

I prawidłowo (tj. zgodnie z instrukcją) bo silnik N16 z 2003 to już ten po FL.

Do wcześniejszych wersji (z tego co pamiętam) były NGK BKR.

Pozdrawiam :wave:

Edytowane przez danstan

W dniu 8.02.2010 o 18:35, danstan napisał:

Witaj

I prawidłowo (tj. zgodnie z instrukcją) bo silnik N16 z 2003 to już ten po FL.

Do wcześniejszych wersji (z tego co pamiętam) były NGK BKR.

Pozdrawiam :wave:

Dokładnie tak jak pisze Danstan. Osobiście złapałem się na tym, że kupiłem BKR5E-11 do Alemry po lifcie ... i dupa, świeca niby wygląda prawie identycznie jednak różni się długością gwintu, który jest mniej więcej o połowę krótszy. Tym sposobem leżą u mnie na parapecie 4 NGK do starszej Almerki a w głowicy mojego silnika wylądowały LFR5A-11.

• Upvote 1

• 3 lata później...

A tak z ciekawości zapytam. Jaki jest okres użytkowania świecy zapłonowej. U mnie chyba są od nowości (2001) i mam zamiar wymienić w końcu.

Zalecają co 30kkm wymianę. Jak siedzą jedne i te same od nowości to powodzenia przy wykręcaniu. BTW nie szkoda Ci cewek za ~300zł/szt?

Witam

Ja wymieniałem zawsze razem z całą resztą olej filtry itp. czyli co jakies 15k. tym bardziej  ze mam LPG i trzeba bardziej sie pilnować,żeby potem nie płakać. Ale zakupilem irydowe wymiana co 50k. i lepszy zapłon gazu może są droższe ale starczają na dłużej więc są tańsze:) do herbatki 3-elektrodowe ale to tylko moje zboczenie nie poparte badaniami, poprostu tak mam i już

• 4 lata później...

czy ktoś z Was orientuje się jaka szczelina między elektrodami w świecy jest zalecana w Almerze 1,5 90KM?

co myślicie o świecach  Denso TwIn Tip K16TT??

dodam że posiadam wersję z 2003 roku a z silnikiem o mocy 90KM (przed liftowa) i o mało nie zakupiłem świec do wersji poliftowej (sugerując się rocznikiem) w której świece są całkiem inne tzn. długość gwintu 26,5mm zaś przy N16 przed lif - 19 mm.