Gość dziadzia28 Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Mam pewien problem z moja primerką jeśli ktoś mógłby mi pomóc bym był wdzięczny.Sprawa wygląda tak po nagrzaniu silnika i przejechaniu ok 15 km widać chmurę dymu - pali olej.Ostatnio na 130 przejechanych kilometrów wlałem 1,5l oleju. Jeśli jeżdzę po mieście czyli krótkie odcinki (ale silnik nagrzany) dymu nie widać, oleju ubywa minimalnie - mała dolewka co 400 km.Długich tras unikam jak ognia bo strach jechać.I moje pytanie brzmi czy jedyne wyjście to wymiana pierścieni czy da się jeszcze go uratować(mechanik za wymiane + części śpiewa 1000zł).Czy coś z tym spalaniem może mieć wspólnego fakt,że dziwnie nagrzewa się chłodnica ( po przejechanych 30km dotknąłem ręką i górny wąż gorący, chłodnica letnia parę centymetrów od góry a dalej zimna, dolny przewód całkiem zimny - chłodnica założona nowa 2lata temu zalana płynem. Czy chłodnica właściwie się nagrzewa?? Czy może tak powinno być przy tych mrozach.Wskaźnik temperaturę pokazuje właściwą.Moje autko to primera p10 1.6 16v 95r. z gazem olej mineralny Lotos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Majster51 Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 za 1000zł to mozna drugi silnik wstawić, a Lotos mineralny to nadaje się do smarowania pługa a nie do silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojt_mk.. Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Jeśli chodzi o chłodnice to jest ok. U mnie też jest wąż zimny na dole. A dzieje się tak dlatego że termostat zamyka duży obieg, a płyn krąży tylko od głowicy do nagrzewnicy. Jak chcesz sprawdzić czy działa to włącz silnik na postoju(niech się nagrzeje) nie włączaj ogrzewania i niech trochę pochodzi z 10-15 min termostat powinien otworzyć. Wyczujesz ręką czy będzie się robił ciepły wąż na dole.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.