Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

zamarza hamulec reczny

Gość enriq

Rekomendowane odpowiedzi

od nie dawna mam maly problem z moja n15.. mianowicie jesli temperatura spada ponizej 0 stopni to czesto jest tak ze zamarza mi ten hamulec ale tylko na tylnym lewym kole.. po zaciagnieciu zazwyczaj wlasnie na tym jednym kole nie odbija do konca i tzreba sciagac kolo i recznie to zalatwiac ;/.. ma ktos na to jakas rade ? porady typu zeby nie zaciagac na zime nie wchodza tutaj w gre..

Na początek proponuję rozebrać całe koło i przeczyścić wszystko dobrze.

A jak dalej będą problemy to pewnie linkę masz gdzieś przetartą i wilgoć/woda dostaje się pod pancerz i zamarza. wtedy należy wymienić linkę bo przeczyszczenie i konserwacja w przypadku uszkodzenia pancerza wystarczy na sezon może dwa, a później i tak wymiana.

Gość Mlody666

Tak jak pisze kolega. Należało by się jednak mimo wszystko zastanowić czy cała ta zabawa warta jest możliwości zostawiania auta na ręcznym w zimę - ja tego nie praktykuje od kąd mi zamarzł tył w trabancie :)

Samo czyszczenie niewiele da bo przejedziesz kawałek, znowu najdzie do srodka syfu (jeżeli masz bębny jak ja) i temat się powtórzy. Jak masz tarcze to pół biedy bo to na 99% linka zamarza.

Piszesz żeby nie dawać rad zeby w zimę ręcznego nie zaciągac - moim zdaniem nie powinno się jeżeli zostawiasz auto na dłuższy odpoczynek na mrozie...

Mlody666 myślę, że enriq ma konkretny powód do ząciagania recznego (np pochylony parking), nie mniej w takim przypadku, to ja i tak wybrałbym pozostawienie na biegu, na 1-ce, lub na wstecznym. Do kłopotów z ręcznym wcale nie jest potrzebny mróz i zima, moja małżonka latem zaciągała ręczny na noc, też były problemy że lubił przyblokować koła, i nie pomagały czyszczenia. Po wspomnianych "przygodach" z blokowaniem kół, reczny zaciagamy tylko w na chwile i podczas jazdy w sytuacjach gdy zachodzi potrzeba, na parkingu zostawiamy na biegu, i zapomnieliśmy o kłopotach z ręcznym. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...