Gość gazelek Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Witam, jak w temacie. Planuje sobie zamontowac komputer pokladowy (jak skoncze to oczywiscie sie podziele fotkami ;p). Mam Micre z 1993 roku i wedlug danych z pliku o czujnikach drogi (VSS) w K11 czujniki te montowano dopiero od 95 roku - musze wiec zastosowac hallotron. Licznik mam na linke, wiec wymyslilem, ze przykleje na obudowie czujnik hallotronowy, a wbudowany magnes bedzie indukowal sygnaly. Pytanie tylko - czy w liczniku od Micry jest jakis magnes? Bo oszczedziloby mi to sporo pracy. Bo jesli nie ma tego magnesu w liczniku, to bede go musial rozkrecac i zakladac magnesy. W innym temacie pisalem, ze we wtyczce od komputera podane sa sygnaly z ABSu. Komputer podpialem wlasnie do jednego z tych sygnalow, ale impulsy sa zliczane w momencie nacisniecia hamulca, wiec to chyba nie o to chodzi ;d Edit: licznik rozebralem, przebadalem i oznajmiam zainteresowanym, ze nie ma w nim nijakiego magnesu i nie ma miejsca, zeby jakowys magnes zalozyc ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Musiał byś zrobić przejściówkę,czyli przystawkę wkładaną w skrzynię biegów ze ślimacznicą wykorzystaną ze starej linki,w tej przejściówce wirnik z magnesem i halotron na obudowie tego ustrojstwa i dopiero zapiąć w to linkę odpowiednio zmodyfikowaną.W liczniku jest magnes,wielopolowy,ale jest okryty miseczką ekranującą tak że nic z tego raczej nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gazelek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Tak jest, dokladnie ale tak sie akurat okazalo, ze z tylu licznika, w jednej z kostek wyprowadzony jest sygnal z czujnika drogi VSS - i znajduje sie to nawet w mojej Micrze, sprzed liftu. Gdyby administracja wyrazila zgode, to moglbym zrobic opis montazu tego komputera w K11 - niestety, na Allegro jest tylko jeden sprzedawca takich komputerow i wiazaloby sie to z reklama dla niego. Niemniej jednak, jesli tylko administracja wyraza zgode, to chetnie pokaze co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.