Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Boczki drzwi- jak zdjąć???

Gość Mara
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

WItam!!!

Mam zamiar wymienić głośniki i wygłuszyć drzwi matą (szukałem na forum, ale nie ma). Chciałem najpierw obadać sprawę obliczyć ewentualną ilość potrzebnych mat. Niestety powstał problem zdjęcia boczków drzwi (próbowałem- odkręciłem wszystkie wkręty, wyjąłem osłonę klamki, ale boczek nie chciał wyjść). Więc proszę o łopatologiczny opis krok po kroku. Nie wiem również jak zdjąć korbkę do szyb...

Proszę o możliwie najszybszą i najprostszą odpowiedź.

Dzięki!!!

korbka ma metalową zapinkę którą najlepiej podważyć np cienkim śrubokrętem. boczek ma dwa wkręty z przodu drzwi i dwa z tyłu (pod takimi małymi osłonkami- niestety są trochę delikatne) oraz (chyba) trzy na dole drzwi. pod rączką do zamykania drzwi są dwie plastikowe zaślepki - pod nimi też są śrubki. i jeszce osłona klamki ale z tym sobie poradziłeś. po odkręceniu w/w śrubek trzeba troche odchylić cały dół i wyciągną boczek spod uszczelki pod szybą. chyba o niczym nie zapomniałem :wink:

powodzenia

daj znać jak poszło

Zdjecie zdjeciem - widze ze calkiem dobrze zostalo opisane. Ja bym sie raczej martwil o zalozenie :evil: Problem jest z trafieniem uszczelka na gorze. Ja mam na to taki patent (opracowany po wielu bluzgach i poobcieranych palcach) : trzeba otworzyc przede wszystkim calkowicie szybe i trzymajac boczek mozliwie odchylony do gory zahaczyc o gorna krawedz drzwi. Najpierw przod - przy lusterku a reszta juz trafi. Robi sie to nieco "na chama" ale zepsuc tam cokolwiek jest ciezko. Wszystko ma sie spasowac rowno i bez uzycia sily. Ciesz sie ze masz korbki bo przy demontazu kabli od wysuwania szyb trzeba miec naprawde zreczne raczki ...

witam, koledzy chyba niczego nie pomineli, Gulash dobrze opisal jak zalozyc to spowrotem, daj znac co i jak masz z glosnikami i jakie dopasowales bo bywaly rozne glosniczki oraz ile maty potrzeba zeby wygluszyc

u mnie np oryginalny glosnik wyglada jak talerz okragly a wnim glosnik owalny skomponowany w jedna calosc a talerz jest 2 x wiekszyod glosnika, a wchodza tam w to miejsce w drzwiach cos glosniki 16-16,5 cm, moje czekaja cierpliwie na zmiane :D:D:D

no i jeszcze jest folia pod tapicerka, nie zapomnij jej zalozyc spowrotem :D

w dziale zrob to sam masz opisane ewentualnie jak zrobic nowe podstawki pod glosniki srednio i wysokotonowe w dzrzwiach

pozdr

no tez sciagalem pare dni temu banalna sprawa, tylko zakladanie potem korbek do okien troszke czasu pochalnia, ale wszystko proste jak drut.

Co do mat wygluszajacych kurde ja nie wiem ale gowno mi to dalo, wygluszylem idalnie cale drzwi, i jakos nie slysze roznicy :( (no chyba ze mam jakies zle maty ale cos zle zrobilem - zaklepilem cale drzwi nie widac wogole blachy )

ech te korbki :lol: .toz to proste jak drut. zawleczka ma ksztalt U trzeba tak ustawic korbke by zawleczka byla brzuszkiem do gory i ja wcisnac cienkim srubokretem.jak zalozyc? odwrotnie (ale to jakos slabo pamietam:lol: ). wsunac zawleczke w szczeline korbki ile sie da i nasunac na oske - powinna naskoczyc jak nie to troszku ja wyciagnac a jak to nie pomoze to wsadzic zawleczke jak ma byc i pacnac ja z piachy na osce. zdjecie/zalozenie jakies pol minuty bo pozostale 4,5 trzeba poswiecic na srubki/klamki/szpilki. oczywiscie trening czyni mistrza.

pozdrawiam

slawek

Dzięki wam wszystkim w sobotę biorę się do pracy.... Ale z zakupami Ciężko (ubyło kasy- ach te rachunki). No nic. Jeszcze raz wielkie dzięki jak już wszystjko będzie gotowe to dam znać na forum

Pozdrawiam Marek (mkmara)

• 10 miesięcy temu...

Witam

Na wstepie sorki za odgrzanie zimnego kotlecika ;)

Mam jedno pytanko moze nie bezposrednio zwiazane z tematem ale pokrewne

Pytanko brzmi czy aby wymienic glosniki w drzwiach przednich trzeba koniecznie wykrecac cały boczek czy mozna w jakis sposob sciagnac sama maskownice glosnika??

z gory dzieki za odpowiedzi

autko to sunny N14 hatchback

• 1 rok później...
Gość mapeciontko

Witam

Jakich mat użyć do wygłuszenia dzwi i gdzie je zakupic? Gdzies juz o wygluszaniu czytalem ale nie pamietam gdzie to bylo i nie moge tego znalesc :/

Pozdrawiam

mam pytanie

dzis zakładałem nowe głosniki 165 ( i nawet pasują :D) problem jednak pojawił sie kiedy zabrałem sie za składanie drzwi do "kupy", mianowicie okazało sie że "boczek" zasłaniał (wręcz uciskał) głośnik. Aby ulżyć memu nowemu nabytkowi (czyt. głośnik) pozbyłem sie fragmentu boczka.

Czy taki problem wystąpił tylko w moim słonku,

czy to "NORMA" ?

Ja sciągałem prawy boczek w sobotę, żeby dobrać się do głośnika. Sama robota poszła bardzo sprawnie i bezproblemowo, ale problemy pojawiły się przy szukaniu głośnika. Okazało się, że jest to głośnik Clarion, w obudowie 16 cm, ale sam głośnik jest owalny. Chyba 16:9. I nie można go nigdzie dostać. Nie chce zminiać na jakiś syf z media, a na magnata nie mam teraz kasy. Dowiedziałem sie jednak, że w xedosie mają wymontowany z jakiegoś trupa, za 20 zeta. Chyba póki co taki kupię-przynajmniej oryginał :)

Myślisz, że ten trup za 20zł będzie grał lepiej niż obecny?

Lepiej kupić/dostać z jakiegoś zakładu stolarskiego kawałek MDFu (wymiary ~200/400/10mm), podzielić go na 2, wyciąć wyrzynarką dystanse i założyć zestaw odseparowany 160/165mm.

pzdr

halski jesli potrzebujesz głośnika do "nyski" to mam oryginalne "panasłoiki" od mojego

jeśli chcesz to podeśle fotki (po 25 PLN od sztuki + przesyłka)