Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Szarpanienie na zimnym silniku

Gość HAL-9000
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem to samo i poległem.

Dodatkowym elementem było to, że jak żona wrzucała zbyt wysokie obroty to gasł.

Poległem i zacząłem się do tego przyzwyczajać.

Odpalam i czekam 2 minuty aż się nagrzeje i dopiero ruszam.

Sprawdzałem wszędzie: na forum, stacjach diagnostycznych i w serwisie.

Nie pomogło.

Co do masy! Wiem jak zaczynają mi światła wariować lub włącza się w czasie jazdy kamera cofania to zdejmuję tylni panel ze światłami, dociskam wtyki i na następne pół roku mam spokój.

Witam,

ja to jak zwykle odgrzebuję zimne kotlety, ale po co nowy temat zakładać.

Zacznę od tego żę od tygodnia u mnie pada deszcz. Auto stoi pod chmurką. I dziś, po kilku dniach deszczu wsiadam w Primaverę (2,0 benzyna) a Ona mi dziadówa nie pali wyraźnie na jeden baniaczek. Trochę się zezłościłem, trochę się zmartwiłem, ale po trzecim-czwartym odpaleniu objaw ustał po mocnej przygazówce (prawie do 5.000 RPM). Później na ciepłym silniku nic się nie działo.

Auto kupiłem 3 miesiące temu, więc póki co tylko opony w nim wymieniłem, bo było na zimowych zakupione. Zastanawiam się, czy taki objaw może być od świec, czy zaczynać martwić się o zakup cewek? Czy wymieniając świece, wystarczy śrubkę cewki wykręcić kluczem "dziesiątką" czy jakieś zatrzaskopodobne niespodzianki na mnie tam w środku czekają?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie?

P.S. Świece zamierzam kupić NGK, jaki może być koszt tych świec do mojej Primki?

Wystarczy tylko odkręcic śrubę i cewka schodzi bez problemu. Koszt świeczek NGK ok.50PLN.

• 3 tygodnie później...

Świece kupiłem NGK, poczekam aż przestanie deszcz lać i zmieniam. Mam nadzieję że pomoże. Choć od ostatniego razu, mimo iż sporo padało, nie powtórzyły się te objawy już.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Świece zmienione, filtr powietrza nowy... ogólnie stare elementy dostały już za swoje. Świece z nagarem, trochę "spocone" od oleju, filtr powietrza odzyskał kolor czerwony dopiero jak go zaatakowałem porządnie szmatką.

Mam nadzieję że ten prosty zabieg pomoże.