Gość Menel_Star Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Na jakiej zasadzie układ chłodzenia pobiera płyn ze zbiorniczka wyrównawczego. W A32 zbiorniczek wyrównawczy ma na dole mały króciec i około 8mm wężyk który prowadzi do nakrętki chłodnicy. Zazwyczaj w innych autach w zbiorniczkach mozna zaobserwowac dwa króćce wtedy jest obieg. Działa tu jakies podcisnienie? Jesli nie mam tej zóltej nakretki to bedzie to miało wpływ na pobieranie płynu ze zbiorniczka do chłodnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przedszkolak Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 System naczyń połączonych oraz różnica temperatur. Kiedy silnik się rozgrzewa, zwiększa się ilość płynu i może się przelewać do zbiornika, gdy ostygnie zmniejsza się i jest zasysany. Wszystko działa, gdy jest płyn w zbiorniku i nie ma powietrza w płaszczu wodnym , przewodach, nagrzewnicy i chłodnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 W tej żółtej nakrętce może być odpowietrznik, tak jak to jest w oplach System naczyń połączonych oraz różnica temperatur. Kiedy silnik się rozgrzewa, zwiększa się ilość płynu i może się przelewać do zbiornika, gdy ostygnie zmniejsza się i jest zasysany. Wszystko działa, gdy jest płyn w zbiorniku i nie ma powietrza w płaszczu wodnym , przewodach, nagrzewnicy i chłodnicy ...i dlatego to się zwie zbiorniczkiem wyrównawczym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Menel_Star Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 System naczyń połączonych oraz różnica temperatur. Kiedy silnik się rozgrzewa, zwiększa się ilość płynu i może się przelewać do zbiornika, gdy ostygnie zmniejsza się i jest zasysany. Wszystko działa, gdy jest płyn w zbiorniku i nie ma powietrza w płaszczu wodnym , przewodach, nagrzewnicy i chłodnicy Dzięki za drobiazgowe wytłumaczenie zasady działania tego patentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość luzniakos Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Jesli nie mam tej zóltej nakretki to bedzie to miało wpływ na pobieranie płynu ze zbiorniczka do chłodnicy? wg mnie nie ma wpływu. A jeśli nie masz nakrętki to polecam Ci skorzystać z nakrętki do uszczelniacza do chłodnic...pasuje jak ulał. Ja juz straciłem 3 nakrętki do tego zbiorniczka ale na szczęście jeszcze znalazłem jedną butelkę po tym specyfiku w garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.