Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] piasta tylnego kola

patrykr1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam taki problem; potrzebuje wymienic lozyska tylnego kola czyli cala piaste niby banal ale nie wiem ktora piaste zamowic a dokladniej to nie moge znalezsc odpowiedniej. problem polega na tym ze jak wymiary pierscienia ABS sie zgadzaja to nie zgadza sie srednica na czop osi i odwrotnie. ja ma 42 zeby tarczy ABS, zewnetrzna srednica pierscienia ABS to 84mm a srednica wewnetrzna lozyska to 30mm. wyczytalem na jednej z aukcji ze podobno wystepowaly 3 rodzaje piast. czyzbym mial ten trzeci rodzaj ktory bedzie dostepny tylko w serwisie?

• 2 miesiące temu...
Gość lukasz.sokol

witam. mam taki problem; potrzebuje wymienic lozyska tylnego kola czyli cala piaste niby banal ale nie wiem ktora piaste zamowic a dokladniej to nie moge znalezsc odpowiedniej. problem polega na tym ze jak wymiary pierscienia ABS sie zgadzaja to nie zgadza sie srednica na czop osi i odwrotnie. ja ma 42 zeby tarczy ABS, zewnetrzna srednica pierscienia ABS to 84mm a srednica wewnetrzna lozyska to 30mm. wyczytalem na jednej z aukcji ze podobno wystepowaly 3 rodzaje piast. czyzbym mial ten trzeci rodzaj ktory bedzie dostepny tylko w serwisie?

Chyba mam ten sam problem, Sprawdzałem już dwa rodzaje piast i do wersji japońskiej i angielskiej, żadna nie pasuje. Udało ci się jakoś rozwiązać problem ?

kupiłem używaną piaste z allegro, a ASO po promocji krzykneli mi 850 zl!!! a używana sprawuje sie bdb.

Gość maciekmisi

Cześć,

Masz może numer katalogowy piasty którą kupiłeś na Allegro? Wydaje mi się, że mam taką jak Ty, zgadza się liczba zębów ABS i średnica pierścienia. Niestety nie mam zapisanej średnicy wewnętrznej łożyska, ale odległość pierścienia ABS od tarczy to 28 mm i 34.5 mm (odleglosc do i z pierscieniem).

W sklepie http://www.moto-portal.pl/sklep/ telefonicznie dobrali mi część o numerze H21039, jak twierdzili do angielskiej wersji (VIN zaczyna mi się od SJN...). Ale okazało się, że nie pasuje! Pierścień w całkiem innym miejscu, ma 44 zęby i nawet zęby są większe.

Dzwoniłem do ASO w Warszawie i po numerze VIN ustalili część 43200-BM500 (cena bez zniżki 1600 zł :] ). Na szczęście Pan był pomocny i poszedł do magazynu policzyć zęby na pierścieniu i wyszło mu 44! Czyli to najprawdopodobniej to samo, co mi przysłali ze sklepu. Ale potwierdził, że z Almerkami tak jest i faktycznie są trzy typy łożysk na tyl.

Więc jak, ktoś dysponuje numerem części (najlepiej zamiennika H...)?

Pozdrawiam,

Maciek

srednica wewnetrzna łożyska to 30mm, przynajmniej u mnie. co ciekawe ponieważ wymienialem tylna belke i kupilem od almery 1.5 z 2003r belka pasowala, miala piasty ale bez pierscienia ABS, wiec zalozylem swoje stare piasty z uszkodzonej belki i wszystko gralo. wniosek z tego taki ze piasty z almery 1.5 bez ABS pasuja do 1.8 z ABS tylko nie ma pierscienia. Podobno ten pierscien ABS mozna przelozyc! ja majac do dyspozycji stare piasty z pierscieniem i te z zakupionej belki próbowałem to zrobic, i ale niestety bez porządnych nazedzi niema szans, zwyklym sciagaczem pokrzywilem pierscien i siepoddalem. mam nadzieje ze to ci pomoze. aha pamietaj piasty z almery 1.5 z ABS to nie te same piasty co bez ABS i to nie jest tylko roznica pierscienia. numeru seryjnego nie posiadam.

Gość maciekmisi

Moje spostrzeżenia (a jestem laikiem):

- przez telefon w ASO powiedzieli mi, ze czesc 43200-BM500 ma 44 zeby, ale moze cos im sie pomylilo...

- zamowilem czesc H21039JC, ktora byla opisana jako: "NISSAN PRIMERA P11 96-,ALMERA UK N16E 00.01- +ABS" i dobrali ja po numerze VIN w sklepie. Miala 44 zeby i nie pasowala, moj pierscien jest w innym miejscu i ma 42 zeby, ale NIE dalo sie przelozyc pierscienia, bo frez byl zbyt maly, a w mojej piascie pierscien jest blizej tarczy!!!

Wszystko wskazuje na to, ze pasuje do mojego auta czesc 43200-BM500. Jak zabrac sie za szukanie zamiennika? Gdzies jest na forum post, ze zamiennika nie ma...

Gość maciekmisi

blue_daba_dee,

Dzięki za odpowiedź. Przeczytałem wcześniej Twojego posta, tylko nie zwróciłem uwagi, że ten pierścień z 42 zębami ma większy promień.

Pozdrawiam.

Edytowane przez maciekmisi

co do tych numerów OEM to nie jest takie proste, np na podstawie katalogu FOTY:

43200-6M000 ABS produkcja UK

43200-5M000 bez ABS produkcja UK

43200-2F000, oraz 9F500, BM400 bez ABS produkcja Japonia

43200-2F500, oraz 9F510 ABS produkcja Japonia

i chyba tak mozna w nieskończonośc z tymi numerami OEM, ciekawe dlaczego tak to skomplikowali skośnoocy??

• 10 miesięcy temu...
Gość Chatmann

Witam

Właśnie jestem w trakcie doboru łożysko-piasty do swojej Almery. Odkręciłem koło, zdjąłem piastę i wszystko dokładnie pomierzyłem. Pierścień ABS ma 42 zęby, średnica zewnętrzna pierścienia wynosi 84 mm, natomiast średnica wewnętrzna łożyska 30 mm. Poszperałem trochę w sieci i wyczytałem, że mam angielską wersję auta. Podczas rozmowy telefonicznej z ASO Nissana po numerze VIN dobrali oryginalną część o numerze OEM 43200-BM500 za "jedyne" 1500 zł. Na dodatek trzeba na nią czekać 10 dni, bo dopiero sprowadzają z Amsterdamu. Więc oryginał odpada. Znalazłem dwa chyba pewne zamienniki: pierwszy to zestaw o numerze R.168.81 firmy NTN-SNR w cenie 298.62 brutto, a drugi to 20L1083JPN firmy JPN. Jednak jest problem z dostępnością do tych części. Dzwoniłem i pisałem już chyba wszędzie i nigdzie nie mają. Poradzie co mam zrobić. Nie chce się bawić w przekładanie pierścienia. Mam takie pytanie o możliwość wymiany samego łożyska. Mam dostęp do specjalistycznych narzędzi i prasy, z racji tego, że pracuję w branży motoryzacyjnej (fabryka osi i półosi). Tak sobie pomyślałem, że można było wybić stare łożysko, pomierzyć dokładnie i może uda się jakieś dopasować. Na łożyskuo brak jakiegokolwiek oznaczenia. Strasznie Japończycy utrudnili życie. Pewnie to celowe ich działanie, żeby kupować tylko oryginalne zestawy, najlepiej w ASO. Z tego co widzę (bez wybijania) to łożysko jest kulkowe dwurzędowe tylko nie wiem jaki symbol? Jego wymiary: 30x73x148 mm. Co sądzicie o tym pomyśle? Warto spróbować czy nie?

Edytowane przez Chatmann

• 3 miesiące temu...

(jestem zielony w sprawach motoryzacyjnych)

Cześć mam proste pytanie odnośnie piasty tylniej z ABS.Na allegro zauważyłem,że sprzedają piasty tył prawa/lewa.Czy one się różnią czymś czy są takie same(prawa od lewej)??

Bez zdjęcia koła nie da się sprawdzić jakiej z 3 wersji mam piastę?Auto z Angielskiej wersji kupione w salonie Polskim.

• 1 miesiąc temu...

sam szukałem łożyska tył P str, za trzecim razem (coraz to tańsze),musiałem zdjąć pierścień ABS,przetoczyć piastę pod pierścień ABS(pękł mi przy demontażu,chociaz grzałem.pospawałem,przy dokładnym złożeniu)i Jeeeeeeeeeeeeeeessssssssstttttttttt OK.Ale co nerwy mnie brały to szok.Bo ile można szukać łożyska do samochodu,który jest jednak popularnym Wózkiem w Polsce.Aaaaaaaaa Alma N16 2,2di 2000r

Edytowane przez Jacek

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Łożysko jest OK,tylko cena przeraża,ja dałem w końcu 120 pln i trochę toczenia piasty pod pierścień ABS (darmoszka toczenie bo w pracy kolega pomógł).