Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] szoruje przy hamowaniu

Gość conan_librarian
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość conan_librarian

Od kilku dni coraz bardziej coś mi szoruje w tylnym kole przy hamowaniu (bębny). Pogoniłem kilka razy furę a potem dość mocno hamowałem bo myślałem że coś zardzewiało ale nadal szoruje. Co to może być?

Gość jacek_178

Od kilku dni coraz bardziej coś mi szoruje w tylnym kole przy hamowaniu (bębny). Pogoniłem kilka razy furę a potem dość mocno hamowałem bo myślałem że coś zardzewiało ale nadal szoruje. Co to może być?

moze zdarta szczeka???

Gość Świecianin

A jaka jest żywotność bębnów? Mam już przejechane 210 tys i może rzeczywiście czas na wymianę.

trzeba zobaczyć czy nie ma dużych rantów pomierzyć wszystko jak kwalifikują się do wymiany to nie ma na co czekać jeden wydatek i problem z głowy aha i nie baw się w przetaczanie szkoda roboty nowe to nowe

Ja mam podobnie, sprawdzałem szczęki i maja jeszcze dużo okładziny, w lecie zeszlifowałem szlifierką rant w bębnach bo popiskiwały hamulce i przeszło w miarę, a w zimie szorują przy hamowaniu. Przeważnie po kilku hamowaniach i rozgrzaniu ustępuje szorowanie. Ostatnio zauważyłem tak jakby pulsacyjnie tył hamował tak jakby się tłoczek zacinał, ni wiem co to może być.

Gość conan_librarian

Chyba jednak to był fałszywy alarm - już miałem jechać do mechanika ale nagle samo przestało szorować i już ładnie hamuje. Podejrzewam że do środka musiał dostać się jakiś fragment jezdni bo ostatnio sporo w niej ubytków :)

Ja mam podobnie, sprawdzałem szczęki i maja jeszcze dużo okładziny, w lecie zeszlifowałem szlifierką rant w bębnach bo popiskiwały hamulce i przeszło w miarę, a w zimie szorują przy hamowaniu. Przeważnie po kilku hamowaniach i rozgrzaniu ustępuje szorowanie. Ostatnio zauważyłem tak jakby pulsacyjnie tył hamował tak jakby się tłoczek zacinał, ni wiem co to może być.

Mam podobnie w Y10. Objawy na zimnych hamulcach przy mocnym hamowaniu. Może to owalne bębny?

Chyba jednak to był fałszywy alarm - już miałem jechać do mechanika ale nagle samo przestało szorować i już ładnie hamuje. Podejrzewam że do środka musiał dostać się jakiś fragment jezdni bo ostatnio sporo w niej ubytków :)

tak też mi się dzieje jak wóz długo stoi i poprostu bębny i tarcze są wilgotne.inna rzecz że tylnie bębny mam do wymiany bo są już dorżnięte.pozdrawiam

• 2 tygodnie później...