Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Dziwny hałas podczas pierwszego hamowania

Gość Telek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam almere N16 2,2dci przy skręcani słyszę jakby coś się obcierało ale nie zawsze. Podejrzewam hamulce tylni, po ruszeniu i przejechaniu 30m zaczynam hamować to słyszę takie obcieranie ale później już podczas jazdy jest ok. Czy może mi ktoś doradzić co to może być. klocki są dobre niedawno wymieniane

Jeżeli po dłuższym postoju, wydaje się całkowicie normalnym zjawiskiem. Na tarczach czasami pojawia się rdzawy nalot i po 1-2 hamowaniach mija.

• 3 tygodnie później...

Przeniosłem do działu Almery.

Gość overkill

Przeniosłem do działu Almery.

a może ci sie klocki hamulcowe zakleszczają ? i troche sie rozgrzejato odpuszczają ?.. mozę rozkręć zacisk i przesmaruj na dole i na górze na prowadnicach smarem miedziowym

jeśli słychać dzwięk podobny do jazdy tramwaju po torach (metaliczny pisk) to tłoczysko jest źle ustawione i klocek źle zbiera

jeśli słychać dzwięk podobny do jazdy tramwaju po torach (metaliczny pisk) to tłoczysko jest źle ustawione i klocek źle zbiera

może to spowodować uszkodzenie tarczy lub klocka

no tarcza napewno będzie źle zjechana a klocek krzywy ale jak zawczasu zadziałasz to jeszcze uda sie tarcze uratować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...