Gość Stychu Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Witam. Nissana Primere 1.6 SLX 1997rok - benzyna,hatchback Chodzi mi o spalanie paliwa, ponieważ nie orientuje się zbytnio jak to jest w nissanach gdyż mam go pierwszy raz. Stwierdziłem po ostatnich dniach że samochód pali 11,6 litra wydaję mi się że to jest trochę dużo, ponieważ kolega mówił że powinien spalić jakieś 9 litrów. Proszę o jakąś pomoc. Czy to tak ma być czy to może być problem z czymś w samochodzie. PS: Jakie powinny być mniej więcej obroty po odpaleniu silnika na postoju na zimno a jakie na ciepłym na postoju?? Z góry dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeorgeGt Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Witam. Nissana Primere 1.6 SLX 1997rok - benzyna,hatchback Chodzi mi o spalanie paliwa, ponieważ nie orientuje się zbytnio jak to jest w nissanach gdyż mam go pierwszy raz. Stwierdziłem po ostatnich dniach że samochód pali 11,6 litra wydaję mi się że to jest trochę dużo, ponieważ kolega mówił że powinien spalić jakieś 9 litrów. Proszę o jakąś pomoc. Czy to tak ma być czy to może być problem z czymś w samochodzie. PS: Jakie powinny być mniej więcej obroty po odpaleniu silnika na postoju na zimno a jakie na ciepłym na postoju?? Z góry dziękuje i pozdrawiam Witaj, pierwsza myśl jaka przychodzi mi do głowy to uwalona sonda lambda (samochód chodzi wtedy na trybie awaryjnym i pali jak smok) obroty to na zimnym : 1300-1500, na ciepłym: +/-: 700-900 Ps. miej na uwadze też, że zima, zaspy, później dogrzany silnik, krótkie dystanse na zimnym silniku itd idt pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stychu Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Witaj, pierwsza myśl jaka przychodzi mi do głowy to uwalona sonda lambda (samochód chodzi wtedy na trybie awaryjnym i pali jak smok) obroty to na zimnym : 1300-1500, na ciepłym: +/-: 700-900 Ps. miej na uwadze też, że zima, zaspy, później dogrzany silnik, krótkie dystanse na zimnym silniku itd idt pozdrawiam dzięki wielkie:) sprawdzę tak jak mówisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z2maciek Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Zawsze można zapytać innego kolegi, który powie że np 12 powinien palić, a wtedy pozostanie tylko się cieszyć, że pali mniej niż powinien :D A tak na poważnie, to najwięcej zależy od miejsca i sposobu jazdy. Przecież nie da się odpowiedzieć na tak postawione pytanie. 12 l to bardzo dużo jak na spokojną jazdę w cyklu mieszanym. 12 l to niemożliwie mało jak na lecenie autostradą 200 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rudi88 Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Mam też p11 1,6 od roku i już sie przyzwyczaiłem ze pali około 11-12 litrów po mieście przy normalnej w miare dynamicznej jeżdzie. Jak próbowałem jeżdzić jak dziadek to udawało się zejść do 9 litrów ale tylko latem (ale tak sie nie da jeżdzic). Na pocieszenie w trasie pali około 7 litrów przy średniej 120 czasami dociśnięte do 180. Niestety taki urok słabego silnika w ciężkim aucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.