Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] czy mamy na sali lekarza specjalizacji blacharsko lakierniczej ? ;/

Gość FoQs
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

i znow mam przygode ze swoim nissanem... wczesniej pisalem o zawieszeniu, wczorajszy dzien i dzisiejszy zakonczyl to praktycznie...

no i spojrzalem na podloge i zobaczylem cos strasznego, cala jest pognita, zardzewiala i znajduje sie troche dziur, w dodatku podluznica mi sie wgiela troche...

jak to mozna wszystko naprawic, co mozecie polecic ? jakie bedzie najlepsze rozwiazanie ? (sprzedaz samochodu odpada bo nie stac mnie na kolejny a za takie pieniadze lepszego nie kupie praktycznie... )

sam wprawdzie specem od blachy nie jestem, ale mam na podorędziu kolegę to zapytałem;

pierwsze dość proste pytanie z jego strony: ta podłużnica to skrzywiona ze starości (skorodowania) czy uderzona ?

sam wprawdzie specem od blachy nie jestem, ale mam na podorędziu kolegę to zapytałem;

pierwsze dość proste pytanie z jego strony: ta podłużnica to skrzywiona ze starości (skorodowania) czy uderzona ?

powiem tak podluznica jest juz zniszczona ze starosci, jest prosta tzn wgniotła sie troche pod lewarkiem, fakt progi mam jeszcze w miare ale te blachy miedzy progami a podluznicami i te podluznice sa kiepskie, rdza, zgnilizna i dziury ;/ fakt nie wszedzie... ale jest i jak nic nie bede robil bedzie znacznie wiecej..... ;|

powiem tak podluznica jest juz zniszczona ze starosci, jest prosta tzn wgniotła sie troche pod lewarkiem, fakt progi mam jeszcze w miare ale te blachy miedzy progami a podluznicami i te podluznice sa kiepskie, rdza, zgnilizna i dziury ;/ fakt nie wszedzie... ale jest i jak nic nie bede robil bedzie znacznie wiecej..... ;|

sugestia kumpla jest taka, że po pierwsze chyba nie do końca dobrze nazwałeś to coś, co jest podgięte; wg niego to nie jest podłużnica tylko wzmocnienie karoserii, które być może da się wyciąć i wspawać coś nowego; generalnie uważa, że to są trochę takie akademickie rozważania, jeśli się tego nie widzi; z opisu wynika, że jest to na tyle poważnie zużyte, że bez fachowej oceny w warsztacie blacharskim się nie obejdzie; niestety druga uwaga jest taka, jaką sam wykluczyłeś w pierwszym poście: jeździć do upadłego lub sprzedać auto od razu; pewnie nie takich porad się spodziewałeś, ale może nic nie będzie cię kosztowało podjechać do jakiegoś warsztatu w celu oceny tej sytuacji "na żywo".

pzdr

Gość tomsonx1983

Wszystko da się zrobić, a co do tych podłużnic to w primerkach są one bardzo miękkie, wcisną się bez problemu przy próbie podniesieniu boku autka do góry, sam tak miałem w p10, gość przy zmianie kółek na zimówki podparł samochód w samym środku podłużnicy i ciach siedzi w środku, a ostatnio robiłem autko dla taty (p11.144) to widać że było wózkiem widłowym przewożone no i tam to całkiem już się wcisnęły, przednie fotele aż patrzyły do siebie, rozpieracze hydrauliczne załatwiły sprawę i jest ok :). A co do podłogi to jak masz pojęcie o spawaniu, najlepiej migomat, może być też acetylen, dla mnie bez różnicy, ale polecam miga, to bez problemu można taką podłogę naprawić niedużym kosztem.

wiesz mam gdzie spawac (chyba migomatem nawet) i ma kto mi spawac praktycznie ale moze powiesz mi co tam wspawac, skad wziac dobre elementy te blachy, z czego zrobic drugie podluznice by te umocnic..

wiesz mam gdzie spawac (chyba migomatem nawet) i ma kto mi spawac praktycznie ale moze powiesz mi co tam wspawac, skad wziac dobre elementy te blachy, z czego zrobic drugie podluznice by te umocnic..

Gość tomsonx1983

Podłużnice z blachy stalowej 1,5 mm lub 2mm dogiąć, w taki jakby ceownik tyle że z rantami odgiętymi na zewnątrz, i powierconymi co 2-3 cm, stare wyciąć, i wspawać te punktowo, przez otwory, podłogę najlepiej też zrobić nową, może być z płaskiej blachy, 1 mm lub 1.5 mm, ja bym całą zrobił tyle że to trochę zabawy.

Gość tomsonx1983

Nie, ostatnio wspawywałem całą podłogę bagażnika w p11.144 razem z jedną podłużnicą i tylnym pasem, tyle że odwiercałem to z angola, i leciałem po zgrzewach, ale co do grubości to cała podłoga jest z blachy 1 mm, a podłużnice z 1,5 mm ale jak chcesz to daj na te podłużnice 2, nie zaszkodzi na pewno.

no bedzie trzeba cos takiego robic ;) musze pogadac z bratem (o ile zechce mi pomoc) a gdzie te materialy moge dostac ? jaki sklep bedzie odpowiedni ?? jaki rodzaj tej blachy ma byc ?

Gość tomsonx1983

Najlepiej to w jakimś zakładzie gdzie robią coś z blachy i stali, mają i blachę i giętarkę, więc podasz im wymiary do ci zrobią gotowe podłużnice, a i arkusz blachy ci odsprzedadzą, blacha stalowa czarna, lub w jakiejś hurtowni stali i samemu doginać.

Gość tomsonx1983

Ja takie rzeczy biorę od kumpla co ma kowalstwo artystyczne, ale jutro będę miał swoją p10 na kanale to wymierzę i zapytam ile on by wziął kasy za takie elementy.