Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Czy przy przy zmianie opon i felg

Gość maros1032

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maros1032

mam teraz felgi 14' i opony 14x65x185 , kupiłem alufelgi 15' i teraz moje pytanie czy moga byc opony 15 o takim samym profilu czy musi być mniejszy?

Musi być mniejszy ponieważ zakładasz większą felgę i żeby zachować odpowiedni rozmiar koła powinieneś dać niższy profil.

mam teraz felgi 14' i opony 14x65x185 , kupiłem alufelgi 15' i teraz moje pytanie czy moga byc opony 15 o takim samym profilu czy musi być mniejszy?

Witam.

profil musisz mieć mniejszy niż 65 najlepiej 55 i szerokość 195, wtedy masz najmniejsze przekłamania licznika ale i pewno większe spalanie.tu masz w miarę fajny przelicznik do rozmiaru opon http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html

Gość marioss

Heh aktualnie też mam ten problem, na chwilę obecną śmigam na zwykłych 14.Zamierzam zakupić 195/45/16 na alu.Też mam Almerke N15.Mam nadzieje że taka kombinacja to dobre rozwiązanie.A propos czy rozstaw śrub w Almerze to 4X100 ????

195/45/16 będą trochę za małe względem fabrycznego rozmiaru lepsze bedą 195/50/16.

To juz musisz sam zdecydować co się Tobie podoba. Każdy ma inny gust a to Ty na tym będzisz jeździł :) . Szukaj samych felg i dopiero potem kupuj opony lub felg z oponami pasującymi średnicą koła do twoich fabrycznych. Dopuszczalna różnica w średnicy koła jest zalecana 2% i tego powinieneś się trzymać. Przykładowy link

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp?Rozmiar=185%2F65R14&tolerancja=2%25&imageField.x=73&imageField.y=16

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...