Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Oświetlenie przycisków

rafak74
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe czy w starszych modelach byla przewidziana ta funkcja.

Właściwie to na pierwszy rzut oka nie ma powodu dla którego nie mogło by być tej funkcji, przełączniki na kierownicy wyglądają tak samo różnica jest tylko w braku po prawej stronie tempomatu a przy obecnej standaryzacji najczęściej różnica polega na tym że brakuje jakiegoś drobnego elementu, wcale bym się nie zdziwił gdyby instalacja była podprowadzona a brakowało np. żarówek.

Tak było w acentach mi innymi z instalacją do halogenów,byla,a lamp nie było.

Więc może warto podłubać w kierownicy i sprawdzic czy i tutaj tak nie jest, jeśli dałoby się tanim kosztem zrobic takie podświetlenie to byłoby super bo wizualnie dodaje to notesowi uroku.

Oglądałem ten przełącznik(przykręcany do kiery na dwie śrubki) i nic tam za bardzo nie widać Nie widziałem kostki,bo jeżeli wychodzą tam tylko 3 przewody to klapa,nie będzie podejścia do oświetlenia.

Jeżeli faktycznie są tam tylko trzy przewody to będzie problem bo znaczy że do oświetlenia trzeba ciągnąć dodatkowy kabel i tu zaczynają się schody :thumbsdown: chyba że napięcie dałoby się "pożyczyć" z zegarów.

Nie z zegarów a z przewodu od przełącznika oświetlenia.Co prawda są one tylko sterujące ale stosując diody 3V też by można było pokombinować bez ciągnięcia dodatkowych kabli.

Trzeba przede wszystkim obejrzeć przełącznik w wersji z podświetleniem. Może się jednak różni - chodzi oczywiście o wyprowadzenia przewodów.

Roboty dużo,trzeba by było mieć i stary i nowy przełącznik dla porównania.A i tak nie będziemy pewni bo ten jeden przewód może iść od skrzynki pod kierownicą ,z bezpiecznika oświetlenia wnętrza.Najpewniejsze jest to czy są 3 przewody czy 4.

Zgadzam sie z Jacko29 najważniejsze jest czy są 3 przewody czy 4 a swoją drogą to szkoda że nie mamy schematów elektrycznych notesa z podświetleniem i bez :thumbsdown: problem można by było rozwiązać w 5 minut

Wogóle brak schematu elektrycznego daje popalić.Prosta awaria oświetlenia i człowiek szuka bezpieczników z próbnikiem...zgroza!

Jeżeli chodzi o podświetlenie przycisków na kierownicy, to widzę pewną prawidłowość. Generalnie wychodzi na to, że przyciski te są podświetlane w tych samochodach, gdzie jest tempomat. Berze się to chyba z tego, że przyciski tempomatu muszą być podświetlane. Ciężko może być obsługiwać tempomat w nocy szukając przycisków po kierownicy a samochód musi być do obsługi nie tylko przez właściciela, który zna wszystko na pamięć. Zatem przyjmując to za jakieś założenie, odpowiednia linia - chyba zasilania jest wtedy podciągnięta. Podejrzewam, że przyciski sterowania radiem i kompem, są podpięte do tej samej linii. Jeżeli w samochodzie tempomatu nie ma, nie ma gdzie podłączyć zasilania przycisków od radia. Trzeba by po prostu obejrzeć kierownicę z tempomatem i zobaczyć jak to jest tam popodłączane. Inaczej się chyba nie dojdzie.

Poniżej kierownica z Note z tempomatem. Publikowałem już to zdjęcie. Mamy tam wyraźnie dwie kostki. Pytanie gdzie są wpięte. Może ktoś zaglądał "do kierownicy" w sowim Note i pamięta jak to jest tam zrobione.

post-32737-0-40783000-1344537849_thumb.jpg

No ale kto Ci dla własnej ciekawości rozbierze kierę z tempomatem?

Faktycznie ciężko coś oblukać w tej kwestii,bo sama kierownica ma wyprowadzone przewody w wiązce ISO ,i za cholerę nie można dojść co jest od czego bez jej rozebrania.

Może wystarczy wymienić sobie kierownicę na taką z tempomatem ? ;). W jakimś Oplu tak było - podmianka kierownicy i był tempomat :dribble:.

Żeby dojść do stanu jak na foto, trzeba by zdemontować poduszkę - a to już troszeczkę dłubaniny...

I myślisz że nasze Acenty by miały cegiełkę na pedale??? :D

No to jest ciekawe...

spóbuję się pobawić jak przyjadę z wywczasów :D

Choć wydaje mi się że aby było OK,musi być chba też zmieniona taśma pod kierownicą od nowszego modelu.Nie wiem czy dobrze myślę???

Edytowane przez JACKO29