Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Duże zużycie oleju 1,8

LeniuKRN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

dobry filtr oleju np. firmy Mann

Co do brania oleju przez silniki 1.8 to producent chyba nic nie zrobił w tym kierunku przez cały okres produkcji, jak poprzeglądasz forum to jednym bierze mniej drugim więcej

ja dolewam ok. 1 litra na 15 tys km, trzeba pamiętać o sprawdzaniu stanu oleju co jakiś czas i mieć na dolewkę jak wybierasz sie w dłuższą trase

Edytowane przez Oskar

Gość tino2003

• Było to poprawione na 100% Silnik który miałem w swoim tino od nowości (2003r) brał strasznie dużo oleju, w koncu go zatarłem, kupiłem drugi silnik i nie bierze on kompletnie nic, jeżdżę od wymiany do wymiany. Dokładnie nie wiem z którego on jest roku, ale kupiłem go w 2009r z przebiegiem 45 tyś mil.

• Było to poprawione na 100% Silnik który miałem w swoim tino od nowości (2003r) brał strasznie dużo oleju, w koncu go zatarłem, kupiłem drugi silnik i nie bierze on kompletnie nic, jeżdżę od wymiany do wymiany. Dokładnie nie wiem z którego on jest roku, ale kupiłem go w 2009r z przebiegiem 45 tyś mil.

Nie było wzmianki żadnej w prasie na ten temat, podejrzewam, ze jesteś szczęściarzem i trafiłeś na lepszy wypust z fabryki - Anglicy trochę się przyłożyli przy składaniu twojego silnika :)

Gość kwiro1970

Witam ponownie w temacie olej.

Z polecenia Croom skontaktowałem się z firmą Fuchs, przedstawiłem jak sprawa wygląda i Pan z ww. firmy odparł że na temat olejów shella nie będzie dyskutował ponieważ nie są warte dyskusji. Badanie mojego oleju też mi odradził ponieważ nie byłoby wiarygodne, bo nie mieliby z czym porównać (nie mają wzorców innych firm, ponieważ informacje o składzie chemicznym nie są podawane do publicznej wiadomości). Zaproponował mi zakup oleju Fuchs TITAN GT1 PRO C2 5W30 (syntetyk) i sprawdzenie co się będzie działo z tym olejem. W wypadku gdyby olej "ginął" dalej wtedy badanie składu chemicznego tegoż oleju.

Croom, co myślisz o tym właśnie oleju, czy to dobry wybór i czy to rozwiązanie jest właściwe?

Pozdrawiam. Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem smile.gif

Witam ponownie, doradzi mi ktoś czy to dobry pomysł z wymianą tego oleju.

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

witam odnosnie oleju to mocno proponuje motul .mialem wczesniej audi i jedzilem na motulu ,super tyle ile wlewalem tyle bylo ,dodam ze niezaluje na olej i wymieniam co 10 tys, niewierze w long life,teraz moja tinke zalalem motulem 10w 40 bo taki byl lany od poczatku niewiem jakiej firmy ale jak zalalem motula silnik ciszej pracuje.pozdrawiam ,gdyby ktos mial pytanka to zapraszam