Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] pierwszy serwis

Gość klawinski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość klawinski

Przedwczoraj zakupilem Almerke 2,2dCi rok 2005 110 tys km i na ten tydzien szykuje pierwszy serwis. W zwiazku z tym mam pare pytan.

Przede wszystkim - JAKI OLEJ?? i nie chodzi mi o specyfikacje tylko czy polsyntetyk czy syntetyk. Na czym jezdzicie i dlaczego itp.

Druga sprawa - chcem wymienic galke biegow bo jest nieco sterana i przy okazji mieszek na dzwigni bo sie zsuwa. Moze pytanie jest glupie ale jak sciagnac stara galke ???? Nigdy sie w takie rzeczy nie bawilem.

Kolejny problem - kontrolka air bagow. Gdzies na forum wyczytalem, ze to normalne zjawisko i dlatego olalem to kupujac auto, ale to mruganie mnie drazni i chcialbym sie tego pozbyc. Musze odwiedzic serwis czy da sie jakos domowym sposobem temu zaradzic??

Oprocz tego chetnie przyjme wszelkie rady i sugestie.

• 3 tygodnie później...

Gałkę spróbuj odkręcić. Mieszek skórzany bez problemu kupisz na allegro - ja taki kupiłem i jestem zadowolony. Do jego założenia chyba będziesz musiał pogrzebać przy tunelu, ale to nie jest wielki problem. Na resztę nie odpowiem, bo mam 1.5 benzynę.

ja mam 1.8

- więc co do oleju to nie doradzę. ja leję syntetyk i podejrzewam, że do 2.2 też jest zalecany

- w mojej gałkę się zwyczajnie odkręca a żeby wymienić mieszek musisz zdjąć plastik z tunelu. prosta sprawa nawet śrubokręt nie jest potrzebny. uwaga: mieszek przedliftingowy jest troszkę mniejszy przy podstawie i nie pasuje do zatrzasków plastiku poliftowego

- dodatkowa rada: nie wiem jak jest w przypadku 2.2 ale u mnie jak się spali którakolwiek żarówka z tyłu (nawet od podświetlenia rejestracji) to zaraz silnik jakby miał mniej mocy. ktoś już kiedyś o tym pisał na forum (on zauważył to jak mu się spaliły żarówki stopu). po wymianie auto znów dostaje kopa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...