Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Dziwne zachowanie silnika po wyłączeniu dmuchawy

Gość Konstruktor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Konstruktor

Witam,

Dziś zaobserwowałem że gdy wyłączę dmuchawę obroty na luzie spadają do ok 600-700 a gdy przy gazuje to potem obroty lecą na łeb na szyję w dół do 200 i mało co auto nie gaśnie następnie odbija do wspomnianych wyżej obrotów co to może być?? Powiem że praktycznie zawsze jeździłem z dmuchawa włączoną czy możliwe jest że komputer tak się przyzwyczaił do niej że gdy jest wyłączona nie radzi sobie z obrotami??

Almera 2000r. 1.8

A więc spadające obroty (na 600 - 700) po wyłączeniu dmuchawy to jest normalne ponieważ jest spadek obciążenia akumulatora, to samo masz jak samochód chodzi na wolnych obrotach i wszystko jest wyłączone a załączysz dmuchawe na 1 bieg to wtedy obroty nieznacznie wzrosną.

Spadanie obrotów po przegazowaniu to trzeba zrobić tak: wyczyścić przepustnice (po odpaleniu obroty wzrosną), następnie trzeba jechać na komputer i zrobić nauke wolnych obrotów tzw adaptacje i po tych dwuch czynnościach problem z zaniskimi obrotami zaniknie.

Gość Konstruktor

Hmmm 2 lata temu miałem wymieniana przepustnice i silnik krokowy także po przejechaniu 15tyś mogła się zabrudzić?? Istnieje taka możliwość że po wymianie przepustnicy i kasowaniu błedów zostało zapisane tak ze jesli dmuchawa jest właczona to jest normalne zuzycie pradu a jesli ja wyłaczysz silnik zaczyna produkowac zaduzo pradu więc stara sie to zniwelować??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...