Gość rafal387 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Witam Chodzi o wentylator chłodnicy, a dokładniej o to, że nie chodzi po uruchomieniu silnika. Zauważyłem to dopiero dziś, wcześniej jakoś nie zaglądałem do silnika:)P. Zrobiłem małą próbe bo myślałem, że może załączy sie po przekroczeniu jakiejś temperatury więc troszeczke przeciągnołem autko, ale dalej nic..... może nie wystarczająco bo przejechałem jakieś 3km. I teraz moje pytanie. Z czym to może być związane ???? Jutro mam wyjazd jakieś 60 km i nie wiem co robić. Micra K11 94r. 1.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Po pierwsze sprawdź bezpiecznik, mógł też paść termostat albo przerwały się kable zasilające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafal387 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Wentylator po podpieciu na krutko działa. Bespiecznik wygląda ok. Wie ktos jak sprawdzic ten termostat??? Może panikuje na zapas i faktycznie ten wentylator sie zalancza op przekroczeniu okreslonej temperatury. Niech ktoś o więkrzym stopniu wtajemniczenia sie wypowie:)P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość żuczek Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 rafal387 Jak to mawia mój tatko "Nie masz wiekszego problemu? Kup sobie słonia!" A czemu Ty szukasz dziury w całym? Po mojemu to nie masz się co przejmować, i jak już to podczas jazdy obserwuj wskaźnik temperatury (chyba jest takowy w K11?!), jak nie bedzie trzymał własciwego poziomu, tylko jechał w górę, to możesz, a własciwie powinieneś dociekać "co jest grane, ze nie gra". A jak po rozgrzaniu śilnika, wskaźnik łapie własciwy poziom i ni hu hu sie nie rusza to........ tu również wesprę się powiedzonkiem tatki: "Nie martw się o sranie, ono samo nastanie" i poczekaj do lata (a może i juz wiosną), jeszcze Ci się wentylatorek włączy, jak w ciepły dzionek po przejażdżce zaparkujesz "żabę". Pozdrawiam Ps A jak koniecznie chcesz sie pobawic w sprawdzanie, to poszukaj jakiej knigi a'la "Sam naprawiam K11", albo serwis-manuala, jeżeli jest możliwość elektronicznego sprawdzenia sprawności termostatu to tam powinieneś znaleźć jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafal387 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 ok juz wiem wyczytelem w mądrej książce ze wentylator zalancza sie przy temperaturze 97 stopni C dzięki za zainteresowanie pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Junk65 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Witam Chodzi o wentylator chłodnicy, a dokładniej o to, że nie chodzi po uruchomieniu silnika. Wentylator jak sam już się doszukałeś info po jakże zachęcającym poście roobalek'a wentylator załącza się dopiero przy 97C. 3km to stanowczo za mało by silnik osiągnął temperaturę odpowiednia by się włączył wentylator. I w czasie jazdy również Ci się nie włączy dopiero na dłuższym postoju lub w korku. W czasie jazdy w momencie osiągnięcia temperatury termostat puszcza obieg wody na chłodnicę i temperatura spada, w korku chłodzenie wspomaga właśnie wentylator. Jedynie gdybyś miał klimę to wentylator od klimy włącza się w momencie włączenia klimy i chodzi cały czas. Ale to inne zagadnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.