Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[A34] Problem ze skrzynią biegów automat

Gość Adriano95

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Adriano95

Witam, zakupiłem niedawno Nissana Maxime 3,5 SE z 2005/06 roku. Autko ma automatyczną skrzynie biegów, i może napotkał się ktoś z takim problem albo wie o co chodzi. Otóż przy zmianie z 2/3 jest szarpniecie, zarówno jak i z 3/2. Może napotkał się ktoś z takim problemem i wie o co chodzi. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Praktycznie we wszystkich skrzyniach jest lekkie szarpnięcie. Jeśli jeździłeś automatem to wiesz o co chodzi. Podstawowe pytanie - kiedy był wymieniony olej w automacie. Szarpanie często występuje prz zużytym płynie.

• 2 lata później...

Ja mam ten sam problem w swoim ma ok.80tyś mil przejechane i coraz bardziej szarpie. Pojechałem do warsztatu zajmującego się automatycznymi skrzyniami biegów "Samko" w Warszawie i tam po kilkukrotnej wymianie oleju( nic nie dało) diagosta stwierdził że są do wymiany panewki skrzyni ( remont cena od 3,500 do 5,000 zł) . Poniekąd dowiedziałem się że tą samą skrzynie biegów montuje się w oplach, volvach ale z mało litrażowymi silnikami.

• 1 miesiąc temu...

U mnie to samo, 75k mil przebiegu i poszarpuje przy nizszych biegach.. Ruch miejski i wysoka temp. zdaja sie sprzyjac temu..

Pocieszajace wydaje sie ze poprostu "ten typ tak ma".. zmiana oleju w moim wypadku pomogla na krotko..bycmoze powinienem przetoczyc olej pare razy a nie tylko spust i dolewka..

Wiecej o problemie mozna poczytac na amerykanskich forach http://forums.maxima.org/6th-generation-maxima-2004-2008/597683-re5f22a-transmission-fix.html , robia do tego reperaturki, nissan oferuje tez poprawiony valve body.. Sprawa jest sliska, potencjalna naprawa droga, a problem moze powrocic.. tak ze ja nic nie dlubie i licze ze sie skrzynia od tego nie rozpadnie :)

Cześć,

miałem napisać dokładnie o tym samym co Adrian_maxima...również wymieniłem olej i niby coś się poprawiło, ale na krótko. Faktycznie jest tak, że w mieście częściej się hamuje, więc efektów szarpnięcia mamy więcej. Nie zmienia to faktu, że to irytuje. Miałem wybrać się do Samko, ale chyba usłyszę to samo. W Józefowie powiedzieli mi (póki co opisałem objawy telefonicznie), że to prawdopodobnie elektrozawory, zaś w serwisie Przyguccy, w Łodzi stwierdzono, że to naturalne, i że płynnie (czytaj: niezauważalnie) biegi zmieniają najnowsze bezstopniowe skrzynie Nissana:). Bądź tu człowieku mądry:). Jeszcze na koniec odniosę się do wypowiedzi Przedszkolak'a - nie wszystkie poszarpują. Frustrujące jest, gdy zasiadasz np.: w BMW X3 3.0d - nieważne, czy MY08, czy MY12 - nie czuć szarpnięcia. Niestety:(. I piszę to nie bez kozery, bo akurat miałem okazję (niekoniecznie przyjemność) przejechać się tymi autami parę dni temu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...