Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana i wyważanie kół

Krakus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak przy okazji watku o kolach i ich wymianie...:)

Autko odebralem pod koniec lutego 2010...z klucza na felgach 17 zagoscily nowe zimowki...teraz mam zalozone 18 od I WAY i tak sie sklada ze w garazu leza nowe opony 17, te na ktorych QQ jedynie zjechalo z lory.

Jesli ktos jest zaineresowany kpl 4 opon do QQ to walcie smialo..:) Na pewno sie dogadamy..:) (priv & gg)

Pozdrawiam,

Lukasz

Czy do zamontowania 17" alu (oryginał NISSAN) można użyć tych samych śrub co są w stalowych 16"?

(Zastrzegam że nie mogłem znaleźć odpowiedzi)

Nie.(chyba). Ja mam oddzielne komplety do stalki i alusów.

Nie.(chyba). Ja mam oddzielne komplety do stalki i alusów.

Mi dla odmiany w salonie przy zakupie stalowe 16-ki z zimówkami zamontowali tymi samymi śrubami, które były do letnich alusów 17".

• 7 miesięcy temu...

Witam.

Dziś wymieniałem koła 16 cali z zimowymi oponami na alusy 17-stki z letnimi. Koła 17 -tki były też wyważone i dopompowywane.

Za całą usługę w Krakowie (na Dębnikach) zapłaciłem 102zł :mellow: troszkę byłem zszokowany.

Sama przekładka kosztuje ponoć 24zł, nie mam rachunku więc nie znam rozpiski.

A Wy ile płaciliście?

Tym razem odwrotnie, alusy letnie na stalówki zimowe - w tym samym zakładzie powiedzieli z wyważaniem - 64zł. Jak zmienie to potwierdzę.

Tym razem odwrotnie, alusy letnie na stalówki zimowe - w tym samym zakładzie powiedzieli z wyważaniem - 64zł. Jak zmienie to potwierdzę.

A serwis Nissana w Szczecinie 60 zł.

Gość janusz-pawlak

Czy do zamontowania 17" alu (oryginał NISSAN) można użyć tych samych śrub co są w stalowych 16"?

(Zastrzegam że nie mogłem znaleźć odpowiedzi)

Najprawdopodobnej nie, chodzi o grubość felg, stalowe cieńkie a alu grube.

Zależy też od typu alu, nie tylko rozmiar felg.

Ja mam alu 17 i alu 16 i już muszę mieć dwa różne klucze

nie wchodzą do gniazda (drugiego typu) aby uchwycić główkę.

jp

W QQ oryginalne felgi stalowe, aluminiowe oraz koło zapasowe mocuje się tymi samymi śrubami - taką informację uzyskałem w Odysseyu i w JapanMotors.

W QQ mamy nakrętki zamiast śrub, co podobno pomaga w tej sytuacji.

W QQ oryginalne felgi stalowe, aluminiowe oraz koło zapasowe mocuje się tymi samymi śrubami - taką informację uzyskałem w Odysseyu i w JapanMotors.

Ja kupiłem do felg stalowych nakrętki przelotowe. Nie chińszczyzna, z Łańcuckiej Fabryki Śrub, fosforanowane, 3,50 zł sztuka.

Hehe dobre, bo mi w Japan motors w Chorzowie przy kupnie auta dali nakrętki do felg aluminiowych na lato i powiedzieli, aby nigdy nie stosować jednych nakrętek do alu i stalówek.

Jedna firma a 2 różne głosy :rolleyes:

• 4 miesiące temu...

Wymiana kół 16 na alusy 17 z wyważaniem i pompowaniem - 60zł za komplet ul. Praska w Krakowie.

polecam.

50 zł Kielce (wymiana opon zima na lato zna tych samych felgach z wyważeniem) ale przy okazji tak obrysowali mi felgi na styku ramion z obręczą felgi iż trzeba chyba je lakierować (o ile się da) Też macie takie problemy przy wymianie z uszkodzeniami felg ?

Gdzieś ty wymieniał że ci porysowali, przecież na alu są specjalne nakladki przy wymianie żeby nie porysować ?

A co do problemu to chyba ma wulkanizator a nie ty, bo on ma ci naprawić to co zepsuł.

Lublin wymiana z wyważaniem 65 zł. Pozdrawiam

50 zł Kielce (wymiana opon zima na lato zna tych samych felgach z wyważeniem) ale przy okazji tak obrysowali mi felgi na styku ramion z obręczą felgi iż trzeba chyba je lakierować (o ile się da) Też macie takie problemy przy wymianie z uszkodzeniami felg ?

W miom poprzednim samochodzie zakładali opony na odnowione alumniowe felgi -zauważyłem ślady zarysowań i właściciel warsztatu naprawiał felgi z własnej kieszeni.

W dniu dzisiejszym też wymieniłem zestaw zimowy na letni-wyważenie 17 calowej felgi 15 zł /właściciel warsztatu teraz bardzo starannie wykonuje wszlekie prace z moimi felgami/.Wspomniany warsztat znajduje się w Gdańsku przy ul Trakt Św. Wojciecha -dawny Transbud

17" przekładka z zimowych na letnie na alu-50,- Warszawa ul. Jagielońska 69 na terenie FSO. W Odysseyu (obok) na Jagielońskiej podali mi 110,-

• 3 tygodnie później...

Przekładka 16" stalowe zimowe na 17" alu letnie, ponowne wyważenie i zmniejszenie ciśnienia w oponach zapłaciłem 20 zł.

Gdzie.. w Będzinie.

Chłopaki sprawdzili alu felgi i okazało się, że jedna jest niedoważona, ciśnienie 3 atm. i jedna felga od środka brudna od konserwacji auta. Sprawdziłem i wygląda na to że felgi były założone na auto i podwozie psikane antykorozyjnie.

Felgi salonowo spakowane w worki do auta.

i jedna felga od środka brudna od konserwacji auta. Sprawdziłem i wygląda na to że felgi były założone na auto i podwozie psikane antykorozyjnie.

Nie chce mi się wierzyc zeby koła były załozone przed wykonaniem fabrycznej konserwacji. Wynika z tego że nadkola tez zakładali przy załozonych kołach przed konserwacją. O ile wiem to nadkola zakłada sie po konserwacji a tym bardziej koła. Moze była wykonywana dodatkowa konserwacja, albo ......... autko miało przykre spotkanie z przeszkodą i ktoś nakładał konserwacje po "dzwonie".

Gość Alexander

Nie chce mi się wierzyc zeby koła były załozone przed wykonaniem fabrycznej konserwacji. Wynika z tego że nadkola tez zakładali przy załozonych kołach przed konserwacją. O ile wiem to nadkola zakłada sie po konserwacji a tym bardziej koła. Moze była wykonywana dodatkowa konserwacja, albo ......... autko miało przykre spotkanie z przeszkodą i ktoś nakładał konserwacje po "dzwonie".

Po zdjęciu prawego tylnego kola widać czarną konserwację na baku paliwa i to samo znajdowało się na feldze od wewnątrz.

Przy zmianie kół na letnie chłopaki z warsztatu pokazali mi to świństwo na feldze (nie było tego dużo ale było).

Wcześniej nie zauważyłem bo felgi alumy były spakowane w worki i wrzucone do auta.

Może to była jakaś końcowa konserwacja. Autko nie była na 100% po żadnym dzwonku..

Po zdjęciu prawego tylnego kola widać czarną konserwację na baku paliwa i to samo znajdowało się na feldze od wewnątrz.

Przy zmianie kół na letnie chłopaki z warsztatu pokazali mi to świństwo na feldze (nie było tego dużo ale było).

Wcześniej nie zauważyłem bo felgi alumy były spakowane w worki i wrzucone do auta.

Może to była jakaś końcowa konserwacja. Autko nie była na 100% po żadnym dzwonku..

Czego te Francuzy nie wymyśla? Francuska miłość, „Francuski łącznik”, francuska konserwacja. Ot brudasy. Miałem kilka samochodów, ale wszędzie mastyka była wykonana poprawnie, a już na pewno nic nie było nią ochlapane. Aleśmy czasów dożyli.

25zł przekładka z 17" zimowych na 18" letnie obok Krakowa :) Nie miłe zaskoczenie - jednak muszę kupić dodatkowy klucz do kół zimowych bo mam dwie wielkości :)