Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] alarm - blokada zapłonu

Gość Piotrek83

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotrek83

Witam

Ostatnio zakupiłem alarm EXUS V2 street dwa dni zajęło solidne zamontowanie centralki za deską rozdzielczą, wyprowadzenie przewodów orz umiejscowienie syrenki.

Alarm ma dodatkowy obwód odcięcia zapłonu (wewnętrzna 40 amperowa blokada zapłonu) poprzez który w stanie załączenia rozwiera jeden z wybranych obwodów - np. pompa paliwowa, cewka zapłonowa, elektrozawór, cewka rozrusznika...itp tak aby Micruś nie odpalił.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tej kwestii i może doradzić który obwód najlepiej przerwać tą blokadą, tak aby wszystko było ok?

Na dzień dzisiejszy, z informacji jakie znalazłem w internecie i na forach o podobnej tematyce, lideruje blokada zapłonu, poprzez odcięcie zasilania pompy paliwowej - czy taki sposób jest bezpieczny?

Próba odpalenia Micry, bez zasilania pompy paliwowej nie uszkodzi jakiś innych obwodów? auto poprostu będzie martwe i nie odpali?

Piotrek83

a firmowego odcięcia paliwa (to chyba wchodzi w zakres NATS?!?) nie masz zamontowanego?

Wybacz mą pisaninę o krytycznym zabarwieniu, ale zdecydowałeś się na kupno autoalarmu:

a.) bo nie kradną, a Ty chyba masz za dużo kasy i postanowiłeś w błoto wywalić;

b.) bo kradną "żabki" na potegę, a Ty masz za dużo kasy i postanowiłeś dodatkowo w błoto wywalić?! ;)

Skąd u mnie takie wnioskowanie? Ano stąd, że zamiast z zaprzyjaźnionym elektronikiem, w ostateczności samemu, przyjrzeć się schematowi elektrycznemu, i zamontować "samoróbkę" odcinającą paliwo, a może i paliwo i zasilanie, to Ty poszedłeś na rękę potencjalnemu złodziejowi i kupiłeś seryjny alarm. Prawda jest taka, że jak komuś wpadnie w oko Twoja "żabka", i złozy na nia zamówienie, to nie ma siły, żaden seryjnie produkowany/sprzedawany alarm nie zatrzyma, i nie bedzie stanowił problemu dla złodzieja. Najwyższą skuteczność stanowią "samoróbki", bo złodziej nie ma pojęcia "o co chodzi", a nie ma czasu aby się bawić w poszukiwania.

Szerokości, i oby nikt nigdy nie niepokoił Twej "żabki".

Pozdrawiam

Ps.

Pocieszające są publikowane w MOTORZE statystyki kradziezy aut - nie widziałem w nich żadnego modelu Nissana, w przeciwieństwie do niemieckiej, czy włoskiej produkcji :)

:) dzięki za odp.

No więc alarm dostałem na urodziny:) taki prosty zestaw o którym pisałem i chcę go wykorzystać tak jak pisałem :)

O tym że jeśli złodziej będzie chciał to i tak weźmie wiem.. ale jak już go mam to chce go założyć, i stąd moje pytanie o odcięcie zapłonu.

Zrobię manewr z pomopą, czy ktoś może mnie naprowadzić gdzie dobrać się najlepiej do jej zasilania??

Pompa zapewne jest gdzieś blisko baku, z tyłu autka, jak poprowadzone jest jej zasilanie?

:) dzięki za odp.

No więc alarm dostałem na urodziny:) taki prosty zestaw o którym pisałem i chcę go wykorzystać tak jak pisałem :)

O tym że jeśli złodziej będzie chciał to i tak weźmie wiem.. ale jak już go mam to chce go założyć, i stąd moje pytanie o odcięcie zapłonu.

Zrobię manewr z pomopą, czy ktoś może mnie naprowadzić gdzie dobrać się najlepiej do jej zasilania??

Pompa zapewne jest gdzieś blisko baku, z tyłu autka, jak poprowadzone jest jej zasilanie?

lewym progiem ale koloru przewodu ci nie podam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...