Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] na gaźniku - problem z odpalaniem i gaśnięciem

Gość tarjei86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów

Jakiś czas temu pojawił się dziwny problem z odpalaniem samochodu mojego brata, a także z jego gaśnięciem podczas np. jazdy. A więc po kolei...

Nissan ma silnik na gaźniku, a więc GA14DS. Dodatkowo ma LPG od ok 2 lat, ale proszę od razu nie wypatrywać problemu w tym, bo i na benzynie istnieje ten sam problem. Poza tym, nigdy nie było problemów z gazem w tym samochodzie.

Sytuacja wygląda następująco...przekręcam kluczyk w stacyjce i próbuję zapalić....niestety po kilku długich sekundach kręcenia gaśnie...ponawiam próbę...to samo...czasem jakby chciał chwycić, podnoszą się lekko obroty na obrotomierzu, ale po chwili gasną i słychać takie syknięcie z pod maski. Kolejna próba - znowu jakby obroty chwytają i podskakują ale znowu gaśnie, mimo, że pedał gazu wciskam nawet do podłogi. Za nastą próbą w końcu chwyta, ale trzeba go przegazować do odcinki, żeby obroty nie spadły do zera i żeby znowu nie zgasł. Wtedy auto już normalnie jedzie. Ale...zdarza się, że podczas np. dojeżdżania do skrzyżowania i zmniejszania prędkości - znowu gaśnie....i sytuacja jest identyczna, gdy chcę go odpalić. Znowu kilkanaście prób, na koniec gaz w podłodze i za którymś razem nagle chwyci, obroty przelatują całą skalę, słychać i czuć jak się coś dławi i blokuje, poza tym czuć paliwo...no i w końcu odpala i samochód znowu jedzie...

Sytuacja jest identyczna na benzynie i na gazie...

Byłem na wymianie filtrów gazu, powietrza, wymianie świec...gazownik nie zauważył żadnych anomalii w instalacji gazowej. Gaźnik nigdy nie był czyszczony, bo nie ma nikogo w mojej okolicy, kto podjąłby się tego. No i czy ktoś z was spotkał się z czymś takim ? Myślałem o pompie paliwa, ale wtedy byłby problem podczas jazdy przecież...w sensie, cały czas by się chyba dławi itp. A tak nie jest - jak jedzie, to jedzie. Fakt, że mega zamulony jest, ale jedzie. Nie wiem co może być nie tak. Pomóżcie proszę...

może to coś z elektryką: kable WN, kopułka, palec albo nie daj Boże moduł zapłonowy. miałem podobne( zapalał najpierw, ale potem jak puszczało ssanie to nie szło zapalić i dopiero jak silnik był porządnie nagrzany to jechał) objawy.

• 4 tygodnie później...
Gość tarjei86

może to coś z elektryką: kable WN, kopułka, palec albo nie daj Boże moduł zapłonowy. miałem podobne( zapalał najpierw, ale potem jak puszczało ssanie to nie szło zapalić i dopiero jak silnik był porządnie nagrzany to jechał) objawy.

W tym tygodniu chcę wymienić kable i jeszcze raz świece...akumulator też jest do wymiany...a jedna świeca ma chyba przebicie jakieś i ją zalewa...tak mi się wydaje...zobaczymy

Gaźnik nigdy nie był czyszczony, bo nie ma nikogo w mojej okolicy, kto podjąłby się tego.

To nie wiem jak szukałeś w tych okolicach no nawet tu na forum ktoś polecał jak się jedzie z bytomia w strone Chorzowa. Mijamy Bp(po prawej prosnie)-> media markt i tesco -> potem do pierwszego skrzyżowania i w lewo i tam się już pytać :)

Kumpel oddawał tam ostatnio gaźnik ze swojego Saniacza i ze spalania 12-13 spadł na 8,9... I mówi, że auto inaczej jeździ.. i że warto wydać troche kasy bo koszt ok 350zl bez gazu z gazem jakos 400 biorą.. (chodź nie chce w błąd wprowadzić bo nie pamietam)

To nie wiem jak szukałeś w tych okolicach no nawet tu na forum ktoś polecał jak się jedzie z bytomia w strone Chorzowa. Mijamy Bp(po prawej prosnie)-> media markt i tesco -> potem do pierwszego skrzyżowania i w lewo i tam się już pytać :)

Kumpel oddawał tam ostatnio gaźnik ze swojego Saniacza i ze spalania 12-13 spadł na 8,9... I mówi, że auto inaczej jeździ.. i że warto wydać troche kasy bo koszt ok 350zl bez gazu z gazem jakos 400 biorą.. (chodź nie chce w błąd wprowadzić bo nie pamietam)

Hej, pytam, bo kompletnie nie wiem - czy czyszczenie gaźnika poprawi też pracę na gazie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...