Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

gaz w nissan maxima v6?

Gość kraft
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Vitam ;-)..a ja zaproponuję troszkę inne rozwiązanie,mianowicie Blos..rodzaj mixera gazu,bez żadnej elektroniki,niepotrzebnych kabli,durnych przewodów podciśnieniowych i całej masy zbędnych pierdół.O tym, że takie ,,ustrojstwo,, działa(i to całkiem dobrze) z silnikiem 3.0 przekonałem się na własnej skórze,bo oprócz maximy 3.0 bezskutecznie próbuję od 6 lat zamordować t.camry z blosem(nie reklamuję camry)ten sam wynalazek założyłem do maximy i daję sobie odciąć ,,con cojones de ferro,, że to ,,coś,, nie zmorduje silnika , różnicy,jeżeli chodzi o przyśpieszenie nie zauważyłem,spalanie ok 1L większe niż na wiecznie chrzczonej benzynie,nic nie strzela,bo mixer sam reguluje sobie mieszankę powietrzno-paliwową,a koszty instalacji z blosem są nieporównywalnie mniejsze.Nie założyłem tego systemu dlatego ,ze chciałem być bardziej cwany niż gazownicy ,którzy zjedli zęby na tym temacie(szacun) ,tylko z czystej oszczędności,bo mam do wykarmienia 2 furmanki po 3.0L i jedna bez gazu 6.2L,a ze przy okazji okazało sie ze (jak dla mnie) jest to za***iste(sorry) rozwiązanie,to śmiało polecę wszystkim w razie pytań pikaj śmiało,chętnie odpowiem na pytania. pozdro ;-)

post-34575-1277064746,1953_thumb.jpg

post-34575-1277064769,7291_thumb.jpg

post-34575-1277064791,1412_thumb.jpg

Vitam ;-)..a ja zaproponuję troszkę inne rozwiązanie,mianowicie Blos..rodzaj mixera gazu,bez żadnej elektroniki,niepotrzebnych kabli,durnych przewodów podciśnieniowych i całej masy zbędnych pierdół.O tym, że takie ,,ustrojstwo,, działa(i to całkiem dobrze) z silnikiem 3.0 przekonałem się na własnej skórze,bo oprócz maximy 3.0 bezskutecznie próbuję od 6 lat zamordować t.camry z blosem(nie reklamuję camry)ten sam wynalazek założyłem do maximy i daję sobie odciąć ,,con cojones de ferro,, że to ,,coś,, nie zmorduje silnika , różnicy,jeżeli chodzi o przyśpieszenie nie zauważyłem,spalanie ok 1L większe niż na wiecznie chrzczonej benzynie,nic nie strzela,bo mixer sam reguluje sobie mieszankę powietrzno-paliwową,a koszty instalacji z blosem są nieporównywalnie mniejsze.Nie założyłem tego systemu dlatego ,ze chciałem być bardziej cwany niż gazownicy ,którzy zjedli zęby na tym temacie(szacun) ,tylko z czystej oszczędności,bo mam do wykarmienia 2 furmanki po 3.0L i jedna bez gazu 6.2L,a ze przy okazji okazało sie ze (jak dla mnie) jest to za***iste(sorry) rozwiązanie,to śmiało polecę wszystkim w razie pytań pikaj śmiało,chętnie odpowiem na pytania. pozdro ;-)

Wiemy co to jest Blos ---skutecznie obniża moment obrotowy i moc silnika działając nieporównywalnie lepiej niż zwykły mixer

średnica przelotowa Blosa przytyka już silnik SR20 nie mówiąc o 3,0 niestety sekwencja to jedyne rozwiązanie teraz ...

dla porównania

silnik z blosem na pb miał 141KM na gazie 139 KM a bez blosa generował 150 KM !!!!! różnicy między mocą na blosie lpg i pb praktycznie nie ma 2 KM ale zamulenie występuje okropne 10KM .... Coobcio testował

zastanawiam się czy w ogóle jest sens kupowania auta na wtrysku jak gaźnik był tańszy i mniej elementów a do tego można było wszystko zrobić z kontrolką, do niczego nie był potrzebny miernik, no i żadnej różnicy przy przyspieszaniu :lol:

można się zatrzymać na jakimś etapie ale można i iść do przodu, jakoś nie przekonuje mnie argumentacja kolegi odnośnie blosa, ale cóż jest demokracja i każdy może mieć swoje zdanie i jego bronić, szacun za wykłąd i opinię ale mnie to nie przekonało, :D

zastanawiam się czy w ogóle jest sens kupowania auta na wtrysku jak gaźnik był tańszy i mniej elementów a do tego można było wszystko zrobić z kontrolką, do niczego nie był potrzebny miernik, no i żadnej różnicy przy przyspieszaniu :lol:

można się zatrzymać na jakimś etapie ale można i iść do przodu, jakoś nie przekonuje mnie argumentacja kolegi odnośnie blosa, ale cóż jest demokracja i każdy może mieć swoje zdanie i jego bronić, szacun za wykłąd i opinię ale mnie to nie przekonało, :D

Vitay hmm...jak by tu ująć :rolleyes2: jestem reformowalny i nie upieram się z uporem maniaka, że nie ma niczego lepszego niż blos,który w sumie jest bardzo prostym urządzeniem , zdaję sobie również sprawę z tego ,że są bardziej zaawansowane technicznie,,graty do gazu,, ja założyłem blosa u siebie praktycznie z dwóch powodów 1) jestem przeciwnikiem wiercenia jakichkolwiek dodatkowych otworów 2)skoro nie straciłem na osiągach,pomijając spalanie LPG większe o ok 1L(wydruki z hamowni do wglądu,muszę tylko przetrzepać garaż),a kasa za wtryski została w portfelu..to czemu nie ;-)po prawie 6-ciu latach przejechanych na blosie zamontowanym w camry nie miałem najmniejszych oporów żeby wsadzić to ,,coś,, do maximy :) nie liczyłem na to ,ze po moim poście wszyscy natychmiast zaczną wywalać instalki na wtrysku i wsadza na to miejsce mało skomplikowane blosy,to była tylko moja opinia,nie jako speca od gazu,tylko zwykłego ,,spalacza gazu,, ;) ...a co do demokracji,to masz rację ;) podobno jest :lol: Pozdrawiam :D

1) jestem przeciwnikiem wiercenia jakichkolwiek dodatkowych otworów

:D już nie trzeba wiercić :D:rofl:

Wiemy co to jest Blos ---skutecznie obniża moment obrotowy i moc silnika działając nieporównywalnie lepiej niż zwykły mixer

średnica przelotowa Blosa przytyka już silnik SR20 nie mówiąc o 3,0 niestety sekwencja to jedyne rozwiązanie teraz ...

dla porównania

silnik z blosem na pb miał 141KM na gazie 139 KM a bez blosa generował 150 KM !!!!! różnicy między mocą na blosie lpg i pb praktycznie nie ma 2 KM ale zamulenie występuje okropne 10KM .... Coobcio testował

Vitay..tak ,masz rację z tym ,,zamuleniem,,zapomnialem dodać...po to żeby go nie było rozpiłowałem osobiście tzw.slit w srodku blosa ok. 1 mm. po obydwu stronach zaczynając od górnej krawędzi na długości ok 1,5 cm,parownik jest marki zavoli max 160Kw wzmacniany,rurki doprowadzające lpg są niestandardowe (8 mm),dlatego różnicy miedzy jazdą na pb a na lpg nie odczuwam.Średnio rozgarnięty ,posiadający analizator spalin ,,dziad gazowy,,powinien dostroić blosa w 0,5 godz(parownik odkręcony na maxa,do regulacji są tylko 2 śrubki).ja dodatkowo zaliczyłem hamownię u znajomego żeby wszystko było czarno na białym , rozmiar blosa jest only 1,podobno w zamierzchłych czasach,kiedy dinozaury były młode były 2 rozmiary blosów,ale te drugie... większe wyginęły bezpowrotnie,zresztą średnica mniejszego ,,luźnym leszczem,,oczywiście moim skromnym zdaniem wystarczy jak się okazało na 190 KM. Pozdro ;)

:D już nie trzeba wiercić :D:rofl:

hehehe..a tego nie wiedziałem,jestem informatykiem,a nie gazownikiem :lol: tak ,czy siak ..zostaje przy blosie. Pozdro ;)

Edytowane przez caffeini

hehehe..a tego nie wiedziałem,jestem informatykiem,a nie gazownikiem :lol: tak ,czy siak ..zostaje przy blosie. Pozdro ;)

hehe ja tez nie jestem gazownikiem :D ale realia warsztatów zmusiły mnie do zainteresowania się tym tematem :D

ja chyba napisałem jaka różnica jest o zamuleniu to mówiłem że ograniczasz zasysanie ilościowe powietrza przez 46 mm średnice Blosa przy czym P11 ma już 80 mm wiec nawet poprawnie wyregulowany Blos ogranicza moc jak masz wyniki z hamowni to bardzo fajnie wywal blosa i wtedy jak sie Ecu dostroi do wiekszej ilości powietrza jedz na hamownie i to oczywisty fakt

dalej mówie że blos jest dobrym rozwiązaniem ale napewno niejest lepszy od Sekwencji

jak masz 1-2 generacje to fajnie to działa z Blosem i tyle właściwie wywalasz całą elektronikę ,,co nie jest wsumie dozwolone

....

poprostu jak wiesz poco się montuje stożek to blos działa odwrotnie zresztą tak jak mixer ...