Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nakrętki zabezpieczające do felg 17cala (dealer vs allegro)

cosmo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wam także nakrętki zabezpieczające ( przynajmniej te nieoryginalne, tzw. kwiatuszki ) naszły rdzą teraz w okresie zimowym?

Niezerkałem na wszytskie ale jedna napewno wewnątrz kwiatuszka naszła rdzą.

Dodaje fote "rdzawego kwiatuszka"

post-32905-004188500 1293912217_thumb.jpg

Edytowane przez dubik77

Nie miałem i nie mam nakrętek na alusach. W Warszawie chyba minął okres zdejmowania felg-może gdybym nocował samochód na ulicy to tak ale jeśli zostawiamy doraźnie? Obawiam się raczej mocowania z nakrętkami specjalnymi do kół lub zagubieniem klucza-nakładki:)

• 8 miesięcy temu...

Zastanawiam się, czym różnią się nakrętki zabezpieczające sprzedawane u dealera od tych na allegro. Różnica w cenie jest dość znaczna, jak również ceny u poszczególnych dealerów.

Dealer 1 - 185 zł

Dealer 2 - 216 zł

Allegro - 80 zł

Jak wy robiliście z zabezpieczeniem kół? Kupowaliście u dealera czy na allegro? Co wogóle sądzicie na ten temat?

Chciałbym się podzielić spostrzeżeniami w temacie nakrętek zabezpieczających na koła.

Ja zakupiłem takie tańsze, coś ok. 80zł, tzw. motylki i jest jeden aspekt na który chciałbym zwrócić uwagę:

otóż mają one dosyć płytki frez i przy odkręcaniu takiej nakrętki przy pomocy typowego klucza do zmiany kół (tzw. fajki) - ze względu na niesymetryczne obciążenie u mnie doszło do zerwania owego frezu i niemal nie dało się takiej nakrętki odkręcić.

Zatem może te firmowe nakrętki są mocniejsze i coś takiego nie może się wydarzyć.

W moim wypadku zakupiłem składany klucz do zmiany kół - krzyżakowy - i teraz odkręcając jakąkolwiek śrubę obciążenie jest symetryczne i nie ma ryzyka zerwania frezu.

Za taki klucz zapłaciłem coś ok. 20zł w markecie.

Nie miałem i nie mam nakrętek na alusach. W Warszawie chyba minął okres zdejmowania felg-może gdybym nocował samochód na ulicy to tak ale jeśli zostawiamy doraźnie? Obawiam się raczej mocowania z nakrętkami specjalnymi do kół lub zagubieniem klucza-nakładki:)

A ja się zastanawiam - widzieliście ostatnio samochód bez kół? Któremu ktoś by ukradł felgi?

Ja takie widywałem, ale.. kilka/kilkanaście lat temu.

A teraz... cóż - dwa przypadki ;)

- ok północy pojawia się koło samochodu 2 ludzi. 5 minut później odjeżdżają. Nagrane na kamerze, ale za daleko by zobaczyć twarze. Nowy golf, 2 miesiące wcześniej wyjechał z salonu, immobilaizer, alarm itepe.

I mój:

- ok 23 wróciłem do domu. Zamykane osiedle, spokojna dzielnica poznania. Zazwyczaj samochód stał w garażu(odpada motyw że to było przygotowane), ale wyjątkowo tym razem w garażu było drugie autko, a że w domu nocowała teściowa, a ja rano miałem wyjeżdżać - nie zamieniłem samochodów. Rano samochodu nie było. Żadnych śladów zbitych szyb, auto sprowadzone(osobiście) z zachodu, mechanika od pół roku nie widziało (więc nie miał kto podrobić klucza). A - spałem 3 metry od samochodu. przy otwartym oknie ;)

Po tych dwóch przypadkach - przestałem się przejmować bezpieczeństwem. Jak komuś autko wpadnie w oko, to autko zginie. A nie ze będzie się bawił w zdejmowanie felg...

Ot po prostu tak jakoś się dzieje że przeważnie złodzieje kradną auta które nie są ubezpieczone na AC, może przypadek, a może nie. Nic dodać nic ująć.

ee.. zarówno mój focus jak i tamten golf były ubezpieczone ;)

(na moim to nawet nie straciłem - poza zmarnowanym czasem i fajnym autkiem)