Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P12: stukanie w prawym tylnym kole

Gość Diablo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Piszę z wielką prośbą o pomoc...

W mojej P12 sedan słychać równomierne stukanie (im szybciej jadę - tym szybciej/częsciej stuka) w tylnym prawym kole... Wystarczy lekko nacisnąć podczas jazdy hamulec (albo leciutko pociągnąć ręczny podczas jazdy) żeby przestało stukać...

Po sprawdzeniu w stacji diagnostycznej (nie mechanik):

- zbieżność OK

- siła hamulców OK

- takie rzeczy, jak wyważenie kół, czy ciśnienie w oponach oczywiście też OK

- właściwości jezdne auta bez zmian - właśnie zrobiłem ok. 800km na święta, ale te stukanie już nie tylko drażni, ale też martwi...

- przebieg auta 150 000 (nic z zawieszenia nie wymieniane jeszcze, amorki tył na ponad 70% wg stacji diagnostycznej)

Ok. 3 tyg.temu byłem u mechanika na sprawdzeniu zawieszenia i nie znalazł nic niepokojącego pod spodem auta, chociaż o tym problemie związanym (chyba) z hamulcami mu nie mówiłem (na zimowych metalowych felgach stukanie było mniej słyszalne i mniej uciążliwe).

Dodam, że mam wrażenie, że przy skręcie w prawo bardziej stuka, a przy skrecie w lewo - mniej (chodzi o umiarkowanie długi, płynny wiraż pokonany bez hamowania hamulcem). Stuka tylko prawe koło, lewe jest OK...

Zdarzyło Wam się coś podobnego? Wiecie co to może być?

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc...

Pozdroooo

Witam. Kiedys tez w tylnym kole coś mi stukało.Z tłu mam tarcze,rozebrałem zacisk,poczyściłem ,przesmarowałem co było mozna i już nie stuka.Nie mam pojecia jaka była przyczyna ale pomogło:)Jeśli z tyłu masz tarcze to może ona jest winna .Moze skrzywiła się albo jest uszkodzona.

Witam. Kiedys tez w tylnym kole coś mi stukało.Z tłu mam tarcze,rozebrałem zacisk,poczyściłem ,przesmarowałem co było mozna i już nie stuka.Nie mam pojecia jaka była przyczyna ale pomogło:)Jeśli z tyłu masz tarcze to może ona jest winna .Moze skrzywiła się albo jest uszkodzona.

dzieki za info :) mam tarcze tak jak piszesz, ale te z tyłu wymieniałem ok. rok temu... spróbuje przeczyścic i przesmarować zacisk, jak pisałes - może pomoże ;) pozdro!

Jasne :) Też można zobaczyć:)

jeśli to ma znaczenie, to jeszcze przy hamowaniu (z jakiejkolwiek wlasciwie predkosci, ale nie zawsze to wystepuje) mam wrazenie przy koncu hamowania, jak juz puszczam pedał hamulca, jest taki dźwięk jakby hmm ciężko odchodziły klocki od tarczy...

jeszcze nie mialem okazji sprawdzic tych wszystkich rzeczy - pewnie jakos w przyszlym tyg.dopiero...

• 5 miesięcy temu...

dzieki za info :) mam tarcze tak jak piszesz, ale te z tyłu wymieniałem ok. rok temu... spróbuje przeczyścic i przesmarować zacisk, jak pisałes - może pomoże ;) pozdro!

kolego mam podobny problem z prawym tylnym kołem.Przesmarowanie zacisku pomoglo ale nie na dłógo.Mam wrażenie że to wina klocków ponieważ mają chyba zbyt duży luz wzdłóżny,czyli tak jakby tarcza zabierała je w kierunku jazdy i puszczała po chwili!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...