Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony letnie w Notesie

Piteq
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jeżdżę wprawdzie na zimowym produkcie tej firmy (MS Plus 66) i jest to mój pierwszy zakup ogumienia tego producenta ale szczególnie po paru dniach prawdziwej zimy nabrałem do nich szacunku :shifty: Jak widać z załączonej tabelki Uniroyal to ogumienie ze średniej półki, posiadające dość korzystny stosunek ceny do oferowanej niezłej jakości, RainExpert to opony tzw. deszczowe - jeśli potrzebujesz coś w tym stylu to zastanów się również nad gumami Nokian H (te ostatnie mogę spokojnie polecić, jeżdżą drugi rok na kołach hondy jazz brata, który nie może się ich nachwalić

http://www.opony.com/parametry-opony/nokian-h-185-60r14-82-h

post-20266-0-82386400-1330986193_thumb.jpg

Edytowane przez Dar1962

Gość weber29

Pytanie do kolegów którzy mają "fabryczne" Bridegestony B391. Czy Wasze opony na mokrej nawierzchni też generują dźwięk zbliżony do takiego "lekkiego szurania" ? Coś nie specjalne są te oponki - twarde i głośne... sad.gif

Witam mam te same oponki ale nie przypominam sobie "lekkiego szurania" na mokrym, zrobiłem na nich dopiero około 4,5tyś.dalsze testy w tym roku.

Miałem takiej marki w Matizie,były głośne i śliskie

Przecież to uznana od lat firma, swoją droga upalałem na modelu Parada spec-2 - polecam :)

X-Trailem jeździłem na Yokohama Geolandar G051. Bardzo dobre gumy.

Edytowane przez graphia

Witam

A ja właśnie rozważam pomiędzy Michelin Energy Saver a Fulda Eco Control w rozmiarze 175 65 r15 - skoro do tej pory letnie miałam w tym rozmiarze to po co mi 185 - nie wiem o ile wzrosłoby spalanie - a jazda głównie po mieście.

Różnica cenowa pomiędzy oponami to 50 zł/szt. ale opinie właśnie Michelin zbiera lepsze do tej pory miałam Continentale w Notesie (spadek po pierwszym właścicielu) ale zgubiłam kartkę z nazwą opon. Na jdnych ani na drugich nigdy nie jezdziłam wiec swojej własnej opinii nie posiadam a co wy radzicie?

obie te opony to produkty "ekologiczne", gdzie nacisk położono przede wszystkim na obniżenie oporów toczenia a co za tym idzie - oszczędności w zużyciu paliwa. Nieco lepiej oceniany (ale i droższy) jest Michelin. Nie są to jednak opony idealne ( jeżdżąc kilka lat na Continentalach EcoContact 2 o podobnej konstrukcji i przeznaczeniu szybko się o tym przekonałem) Opony energo-oszczędne dobrze sprawują się na suchej i gładkiej jezdni ,przy umiarkowanych prędkościach i być może rzeczywiście pozwalają oszczędzić jakieś ułamki litra paliwa na setkę.Niestety na mokrej a jeszcze gorzej,do tego nierównej nawierzchni robią się dość niepewne, łatwo tracą przyczepność a droga hamowania dramatycznie się wydłuża. Biorąc pod uwagę dość zmienną pogodę w okresie wiosna-jesień raczej poszukałbym coś bardziej uniwersalnego albo nawet tak jak zastanawia się Piteg - wręcz "deszczowego" i pozostałbym przy rozmiarze 185x65x15 - jest bardziej optymalny dla Notka na lato, o wiele bardziej komfortowy a na pewno lepiej hamuje. No i co ma znaczenie dla kobiet - o wiele korzystniej wygląda :rofl: Z wielkim uporem wracam do tych Nokian:

http://www.oponeo.pl...185-65-r15-88-h

to jedne z najlepszych opon letnich, na jakich kiedykolwiek miałem okazję pojeździć, mają bardzo rozsądną cenę, są ciche, bardzo stabilnie prowadzą się na suchym a wręcz rewelacyjnie zachowują się w nawet ulewnym deszczu. I moim zdaniem efektownie się prezentują :wave:

Edytowane przez Dar1962

Ja natomiast miałem takie Micheliny w Peugeocie i w mojej opinii też były naprawdę dobre. :):wave:

Edytowane przez arek_sosnowiec

Heh no tak Nokiany które zaproponowała Dar mają datę produkcji 2010 a ja mimo wszytsko chce nowsze a na nowe już mnie nie stać.

W którejś gazecie motoryzacyjnej było potwierdzenie słów Dara że są najlepsze do jazdy na mokrym asfalcie. A wy jake macie letnie do Notesa?

Ja mam jeszcze fabryczne Continentale. Może i tragedii nie ma, ale na pewno tak "z wyboru" bym ich nie kupił. Mam natomiast bardzo pozytywne doświadczenia z produktami Pirelli. Tylko że to raczej drogie opony :(

wrzuciłem pierwsze z brzegu jakie znalazłem,żeby pokazać jak wyglądają - są nadal w produkcji i sprzedaży,więc nie będzie pewnie problemu z gumami które niedawno zeszły z taśmy produkcyjnej

Edytowane przez Dar1962

Ulek,

Ja mam "fabryczne" Bridegestony B - ale nie wiem jakie mają dalsze oznaczenie, czy 391, nie pamiętam i nie sprawdzę w tej chwili, gdyż są w garażu u rodzinki. Mają rozmiar 175/6515. Bardzo ich nie lubię; są moim zdaniem bardzo śliskie na mokrym, twarde i mało komfortowe. Planuje zakup nowych opon letnich bo bardzo tych nie lubie :(.

Planuje zakup rozmiaru 185/65/15 (mam w tym rozmiarze zimówki) myślę, że Notek na tym rozmiarze jest bardziej komfortowy. Ale to może moje kobiece odczucie.

Czy nie uważasz, że na tym forum mamy super wsparcie kolegów :), zawsze nam doradzą, pokażą plusy i minusy, podłączą jakieś zestawienie, czy schemacik?

Edytowane przez Piteq

Oj tak Piteq panów na tym forum mamy bardzo pomocnych i rozmownych. Właśnie doszły do wyboru pirelli :). Tego jest tyle ze nie wiem co wybrać ale raczej juz nie Barumy, nie Klebery, nie Continentale :) bo miałam :) a ze zakup nowego kompletu nie jest na jeden sezon wiec nie uwazam ze należy na tym oszczędzać . A chce kupic dobre opony i dobrze prowadzące szczególnie na mokrym na nokiany jednak mnie nie stać. Panowie któe lepsze micheliny, fulda czy pirelli ? a co do spalania czy ktos zna róznice spalania w lecie na dwóch rozmiarach 175-185 ?

http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-cinturato-p1-185-65-r15-88-t

http://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-energy-saver-185-65-r15-88-t

http://www.oponeo.pl/dane-opony/fulda-ecocontrol-185-65-r15-88-t

Edytowane przez ulek

Nowe Uniroyal RainExpert 185/65 R15 można kupić za 212 PLN za sztukę. Słyszałem, że są bardzo dobre.Kolega ma i bardzo sobie chwali. Drugi z kolegów ma w Megance Nokiany o których wspominał Dar. Jest bardzo zadowolony. Ja z nim parę razy jechałem, to czuć, że dobrze trzymają i bardzo cicho idą. Godne polecenia. Tak na dobrą sprawę, wszystkie opony o których tu mówimy (z wyjątkiem fabrycznych Bridgestonów) są dobre. Moim zdaniem kryterium wyboru dla Was dziewczyny powinna być cena. Nie śmigacie raczej dużych przebiegów po autostradach. W codziennej miejskiej eksploatacji wszystkie dadzą spokojnie radę. Warto szperać po serwisach typu oponeo.pl, bo często mają niezłe promocje i kupić te, które są korzystne cenowo. Do tego warto jednak skupić się na rozmiarze 185/65 R15. W tym rozmiarze jest większy wybór, ceny są niższe (bardziej standardowy rozmiar niż 175/65 R15) a samo auto lepiej wygląda i lepiej się prowadzi. Różnica w spalaniu w zimie do przyjęcia -ok. 0.1-0.2 l /100 km (moje obserwacje). W lecie powinno być lepiej.

Z tych trzech wybrałbym Micheliny. Najbardziej bezpieczny wybór, choć Pirelki też słyszałem, że są dobre. Jak chcecie oszczędzić, bierzcie Uniroyale i będzie dobrze :).

Edytowane przez ranger

U mnie w pracy dwie osoby mają Micheliny Energy Saver, są ardzo zadowolone. Jako jedyny minus wskazują szybkie zużywanie się bieżnika. Szczególnie kolega, który dużo jeździ w trasy. Też się nad nimi zastanawiam.

Ponadto mój Pan oponiarz powiedział, że są OK, są z gumy "ekologicznej" i mają płyciej wycięty bierznik, żeby zmniejszyć opory toczenia i między innymi dlatego szybciej się ścierają.

Edytowane przez Piteq

w zestawieniu, które złożyła Ulek moim zdaniem (i nie tylko, bo dobitnie świadczą o tym wystawione oceny) zdecydowanie najlepsze są Pirelli - to opony klasy premium, podczas gdy Fulda to raptem średnia półka. Micheliny to też wprawdzie premium ale tak jak Fulda niestety również eco-opony, które na mokrym jeżdżą zauważalnie gorzej i słabiej hamują.Różnica w spalaniu w dobrych warunkach między 185 a 175 będzie na granicy błędu stystycznego, więc tego czynnika nie ma sensu nawet brać pod uwagę. Jak zauważył słusznie ranger - szersze są tańsze choć to wygląda paradoksalnie - wynika z z tego,że to rozmiar bardziej typowy a co za tym idzie bardziej popularny i masowo wytwarzany. Różnica w komforcie i drodze hamowania jest bezsprzeczna na korzyść 185. Podobnie jak różnica estetyczna - na 175-tkach to auto wygląda jak mieszkaniec Bangladeszu po wielomiesięcznej klęsce nieurodzaju

Edytowane przez Dar1962

ja bym kupił Nokiany H ewentualnie Pirelli Cinturato :) - to kilka sezonów eksploatacji auta w różnych, często zmiennych warunkach - na bezpieczeństwie swoim a szczególnie bliskich osób nie warto oszczędzać

Edytowane przez Dar1962

Warto zwrócić uwagę, że w testach ADAC (2010) zlinkowanych przez Manixa, opony Uniroyal RainExpert wypadają lepiej niż Michelin Energy Saver i są określane jako szczególnie polecane. To chyba obecnie najtańsze z tych lepszych opon. Z tego co wywnioskowałem, Ulek chce kupić opony tanio - a Pirelki i Nokiany tanio nie wyjdą. Jeżeli ma być kompromisowo - dobrze i w miarę tanio w dalszym ciągu stawiam na Uniroyale.

Zwracam też uwagę, że Ulek zlinkowała Pirelki Cinturato P1 a we wspomnianych testach ADAC mamy pokazane Cinturato P6. To jest różnica, która porządnie przełoży się w cenie.

Edytowane przez ranger

Gość Czesław4

Ulek,

Ja mam "fabryczne" Bridegestony B - ale nie wiem jakie mają dalsze oznaczenie, czy 391, nie pamiętam i nie sprawdzę w tej chwili, gdyż są w garażu u rodzinki. Mają rozmiar 175/6515. Bardzo ich nie lubię; są moim zdaniem bardzo śliskie na mokrym, twarde i mało komfortowe. Planuje zakup nowych opon letnich bo bardzo tych nie lubie :(.

Planuje zakup rozmiaru 185/65/15 (mam w tym rozmiarze zimówki) myślę, że Notek na tym rozmiarze jest bardziej komfortowy. Ale to może moje kobiece odczucie.

Aby obwód opony był taki sam i nie było błędnego wskazania prędkościomierza, wskazane zastosowanie opon 185/60/15

Aby obwód opony był taki sam i nie było błędnego wskazania prędkościomierza, wskazane zastosowanie opon 185/60/15

Tak niby wynika z kalkulatora średnic. Jednakże rozmiarami homologowanymi dla Note są 175/65/15 i 185/65/15. Natomiast 185/60/15 już nie i w pewnym sensie jest to ciekawe. Widać "wysokość" opony, fachowo nazywana profilem, jest w tym przypadku dla Nissana "nie odpowiednia" ;).

Edytowane przez ranger

Gość weber29

Podam dla zainteresowanych sprawdzony internetowy sklep z oponami, kupiłem tam zimówki z ceną o wiele nizszą niż rynkowa wysyłka gratis MOTOSTRADA.PL www.motostrada.pl/

Edytowane przez weber29