Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony letnie w Notesie

Piteq
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No do mnie dopiero buty dotrą zdecydowałam sie jednak na michelin energy saver 185 65 15 - zobaczymy jak się będą sprawować

Ulek, w jakim sklepie internetowym kupiłaś?

tabela nie jest może do końca miarodajna dla opon Note ale nie popełnimy z pewnością błędu kupując własny rozmiar pierwszej trójki

Najpierw sprawdź od jakich rozmiarów te opony startują :devil: np.goodyear od 215/45 R17-do notka w sam raz :thumbsup: .Nokian od 205/50 R16,Hankok od 195/40 ZR16 W Edytowane przez manix
  • Upvote 1

Bardze serdecznie dziękuje Wam za rady odnośnie oponek. Jak zwykle można na Was liczyć :).

Kupiłam Uniroyal RainExpert 185/65 R15 88 T, ale do ostatmiej chwili zastanawiałam się czy te czy Michelinki :ball:. Na razie zauważyłam, że dośc fajnie radzą sobie z nierównościami. Jak trochę potestuje to napiszę jak się sprawują, szczególnie na mokrym.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Piteq

bardzo dobry wybór - ciche i komfortowe na suchym, doskonałe na mokrym. Doceniłem tego producenta użytkując jego zimówki

Możesz przenieść ten link do działu tniemy koszty,na pewno dłużej tam będzie.

A na pewno jest wartościowy.

Zmieniłem tydzień temu buty na letnie za całe 30 zł. (zmiana gum, felgi te same). Normalnie trzeba zapłacić 60 zł. Wcześniej pisałem w temacie jakie opony do notka i wymieniałem gumy jakie montują do BMW. Dorzucę jeszcze gumy dwóch firm jakie Niemcy zakładają do tych aut i jakie ostatnio zauważyłem. Są to Bridgestone i Hankook. A więc rozpiętość gum jest duża i każdy może coś cenowo i jakościowo dobrać i będzie zadowolony. A skoro Niemcy je zakładają to muszą być wiodące na rynku i muszą się sprawdzać. :)

Edytowane przez janio

Ja mam "fabryczne" Bridegestony B - ale nie wiem jakie mają dalsze oznaczenie, czy 391, nie pamiętam i nie sprawdzę w tej chwili, gdyż są w garażu u rodzinki. Mają rozmiar 175/6515. Bardzo ich nie lubię; są moim zdaniem bardzo śliskie na mokrym, twarde i mało komfortowe.

Ja mam też wrażenie, że fabryczne Bridgestony są bardzo głośne - szczególnie jak jest chłodniej. Też tak uważacie, czy to mi w głowie szumi ;) ?

Być może. Chociaż w naszych notkach ogólnie jest głośno. Nie dodałem, ze jak każda marka opon posiada w sobie różne wersje. I tak Bridgestone produkuje (Etopia, B250, Turanza, Duravis i inne) Oczywiście zróżnicowane jakościowo i cenowo. Inne firmy tez tak mają. Więc wszystko zależy od tego co się kupi i za ile.

Witam, moje fabryczne Bridgestony były głośne na stalówkach po odbiorze auta,teraz na alufelgach miodzio i cisza

Moim zdaniem wcześniej były żle doważone,jeśli chodzi o Hankooki znajomy ma w nowym fokusie doważał na wszystkie sposoby i co masakra turkot na gumach!

Pozdrawiam.

Założyłem nówki funfel Kleber Dynaxer HP3 :) Przejadę kilka tysięcy i napiszę jakąś recenzję.

• 4 tygodnie później...

Kochani ja od dwóch dni śmigam na Michelin Energy Saver 185 i jak na dwa dni oceniam pozytywnie. Nawet dziś po raz pierwszy komputer pokazał mi spalanie 6,7 co wcześniej w tych samych warunkach nigdy mi nie pokazał . Ale fakt że notes w tych nowych butkach po prostu leci a nie toczy.

Kleber Dynaxer HP3 okazują się bardzo dobrym wyborem opon letnich. Bardzo dobra trakcja na suchym, przewidywalne zachowanie na mokrym.... Ciche, komfortowe.....

Witam

Polecam Continental ContiPremiumContact 2 sprawdzone na innym moim aucie są naprawdę ciche i warte uwagi.

potwierdzam,

mają tylko jeden minus: są strasznie glośne na ch..owym poznańskim asfalcie (zwłaszcza na ul. Warszawskiej) ale podejrzewam, ze to będzie na wszystkich....

A jak z głośnością tych opon? Zdania są podzielone, choć generalnie oponki te uchodzą za względnie ciche.

Powiem tak jak sie przechodzi z zimówek na letnie to różnica od razu jest odczuwalna przynajmniej w moim przypadku. Co do głośności nie zauważyłam aby były głośne natomiast zauważyłam że po pierwsze nigdy wcześniej nie miałam opon w rozmiarze 185 tylko 175 a co za tym idzie teraz mając te 185 czuje jakby Notes latał i miał jeszcze lepsze przyspieszenie, dwa na mokrym ma całkiem dobrą przyczepność szczególnie przy ruszaniu a ja lubię szybko ruszać na światłach i trzy to wynik na wyświetlaczu pokazujący spalanie. A że jeżdżę dopiero dwa dni wiec moja opinia jest jeszcze nie wyrobiona a to tylko jakby pierwsze wnioski.

Swoje Klebery na mokrym testowałem w sposób następujący: poza miastem - w miejscu bezpiecznym na asfalcie na zakręcie ok 50-60 stopni przy prędkości ok 50-70 km/h próbowałem tak ostro skręcać aby występowała podsterowność.... i powiem Wam że trzymały na prawdę obiecująco... bardzo dobra przewidywalność poślizgu :)

• 2 tygodnie później...

Co sądzicie o tych gumkach?

http://moto.allegro....2280632758.html

Barum to klasa budżetowa. Kiedyś pytałem w warsztacie oponiarskim o opony tego producenta. Oponiarz u którego zawsze zmieniam gumy stwierdził, że to produkty mniej więcej tej samej klasy co Dębica - przy czym on osobiście jak by musiał wybierać brał by Dębicę.

Edytowane przez ranger

Właśnie poszukałem opinii na ich temat...raczej nie ciekawe.Fakt Dębica ma lepsze opinie.

Gość weber29

Właśnie poszukałem opinii na ich temat...raczej nie ciekawe.Fakt Dębica ma lepsze opinie.

Dziwne dębicy nie polecał miał kilka reklamacji tych opon .

Dębica Presto?